Tinea versicolor (Pitriasis Versicolor)

Tinea versicolor (Pitriasis Versicolor)

Tinea versicolor deri yüzeyindeki bir mantarın aşırı üremesi ile oluşan yaygın rastlanılan bir deri hastalığıdır. Bu aşırı gelişim deri renginde değişikliğe ve pullanmaya neden olur. Bu belirtiler bazen kaşıntılıdır. Mantar derinin gözeneklerinde ve özellikle boyun, göğüsün üst bölümü ve sırt gibi yağ yoğunluğu fazla olan yerlerde yaşar.

Tinea versicolor neye benzer ve nasıl tanınır?

Tinea versicolor küçük, pullu, beyazdan pembeye veya bronz renkten kahverengiye kadar değişen renklerdeki lekeler şeklinde özellikle üst kollarda, göğüste ve kollarda yerleşir. Bazen hastalık boyun ve yüzde de görülebilir. Açık tende tinea versicolor soluk veya bronz-pembe lekeler şeklinde, koyu tenli kişilerde açık veya koyu renkte görülebilirler. Mantar yavaşça üreyerek derinin bronzlaşmasını engeller. Derinin geri kalan kısmı güneşte bronzlaşırken, mantarın etkilediği alanlar özellikle koyu tenli kişilerde soluk lekeler şeklinde belirginleşirler.

Tinea versicolorun bulguları nelerdir?

Hastalık genellikle az bulgu verir. Ara sıra hafif bir kaşıntı olur, bu kaşıntı sıcakta daha belirgindir.

Tinea versicolor hastalığında kimler risk altındadırlar?

Ergenler ve genç erişkinlerin çoğu bu enfeksiyonu geçirebilir. Hastalık yaşlılar ve çocuklarda nadirdir. Fakat tropikal iklimlerde her yaşta görülebilir. Açık ve koyu tenli kişilerin hastalığa yakalanma oranı eşittir. Yağlı cilde sahip kişiler kuru ciltlere göre hastalığa daha sık yakalanırlar.

Bu mantar normalde herkesin derisinde az miktarda bulunur. Bu mantar aşırı miktarda gelişerek herkes de hastalık yapabilir. Yaz aylarında nem ve ısı fazla olduğundan, mantarın sayısı artar. Aşırı mantar üremesi deriyi bronzlaşmaktan korur ve açık veya koyu lekeler oluşur. Tropikal bölgelerde ise yüksek nem ve ısı yüzünden hastalık her mevsimde görülür. Diğer iklimlerde ise yılın soğuk aylarında hastalık geriler. Neden bazı insanların hastalığa yakalanıp bazılarının yakalanmadığı bilinmemektedir.

Tinea versicolor hastalığına nasıl tanınır?

Açık ve koyu renkli lekeler diğer deri hastalıklarına benzese de Dermatoloji uzmanları hastalığı kolaylıkla tanır. Bir çok kişide hastalığın görünümü tanı koymaya yetse de lekelerin üzerindeki pulların kazınması tanıyı doğrular. Kazınan pulların mikroskop altında incelenmesi mantar tanısını koydurur. Özel bir ışıkla karanlık odada yapılan muayenede etkilenen bölgeler sarımsı yeşilimsi bir renk alırlar.

Nasıl tedavi edilir?

Hastalık lokal veya ağızdan alınan ilaçlarla tedavi edilir. Lokal uygulanan tedaviler deriye uygulanan şampuan, krem ve losyonlar şeklinde olabilir.

Ağızdan alınan bir çok tedavi tinea versicoloru başarılı bir şekilde tedavi eder. Fakat yan etkileri ve diğer ilaçlarla etkileşimi yüzünden bu ilaçlar Dermatoloji uzmanının kontrolünde kullanılmalıdır. Uygulanan her tip tedaviden sonra derinin rengindeki değişiklik, deri rengi normale dönene kadar aylarca kalır.

Tinea versicolor tekrar edebilir. Özel bir takım temizleyicilerin özellikle sıcak ve nemli aylarda ayda bir iki kez kullanımı tekrarlama riskini azaltır.

Her hasta Dermatoloji uzmanları tarafından hastalığın şiddeti, dağılımı, hastanın istekleri ve iklim özelliklerine göre tedavi edilir. Unutulmalıdır ki mantarı öldürmek kolay olmakla birlikte, derinin renginin normale dönmesi aylar alabilir.

” Tinea versicolor ile ilgili kaynaklar:

 http://turkdermatoloji.org.tr/media/hasta_bilgilendirme/Tinea_Versikolor.pdf

” Tinea versicolor ile ilgili sorular ve cevapları için tıklayınız.

Share

Bir yanıt yazın