ILVEN (İnflamatuar Lineer Verruköz Epidermal Nevüs)

ILVEN (İnflamatuar Lineer Verruköz Epidermal Nevüs)

ILVEN (İnflamatuar Lineer Verruköz Epidermal Nevüs) kelimelerinin baş harflerinin yan yana getirilmesi ile oluşturulan bir terimdir. ILVEN epedermal nevüsün bir tipidir. Epidermal nevüs derinin epidermal (üst) tabakasının aşırı gelişimi sonucu gelişen doğumdan itibaren görülen bir cilt hastalığıdır.

Hastalık, ektoderm dediğimiz sinir dokusu ve epidermisi oluşturan tabakanın doğum öncesindeki dönemde bir bozukluğu sonucu gelişir. Bu anomali sonucunda iskelet sistemi, göz ve beyinde de bir takım anomaliler gelişebilir. Fakat bu durum oldukça nadirdir.

Hastalık gruplar yapan ve çizgisel dağılım gösteren siğil benzeri oluşumlardan meydana gelir. Diğer epidermal nevüslerden faklı olarak ILVEN’ de kırmızılık ve kaşıntı vardır. Derinin yüzeyi egzama gibi(kuru kırmızı, kaşıntılı) veya sedef gibi (kırmızı ve pullu) olabilir.

Hastalık genellikle tek bacağı tutar, kalçalara ve ayağa da yayılabilir. Doğumda görülebilir, fakat genellikle yaşamın 5. yılında ortaya çıkar ve yıllar aylar geçtikçe yayılır ve büyür. Hastalık kız çocuklarında daha sık görülür.

Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Nemlendiriciler ve düşük kuvvetteki kortizonlu kremler kaşıntıyı azaltabilir.

“ILVEN (İnflamatuar Lineer Verruköz Epidermal Nevüs)” ilgili diğer konular:

Sedef
Siğil

Share

Bir yanıt yazın