Pişik (İntertrigo)

Pişik (İntertrigo)

Pişik nedir?

Terin asidik etkisi ile sık sık pişik oluşumu gözlenir. Öncelikle, pişiğin yalnızca bir hijyen problemi olmadığını vurgulamak gerekir. İntertriginöz bölgelerde (derinin birbirine sürtünen yüzeylerinin bulunduğu sahalarda) cilt yapısı oldukça hassastır. Dolayısıyla, terin asidik yapısı, bu bölgelerin uzun süre nemli ve havasız kalması ile, cildi tahriş eder.

Bebeklerde ve obezlerde, daha sık rastlanır. Derideki kızarıklıkların normal deri ile sınırları çok belirgin hale gelmişse; pişikler uzun süredir geçmiyor ve huzursuzluk yaratıyorsa; mutlaka bir hekime danışılmalıdır. Çünkü bütünlüğü bozulmuş olan ciltte, mantar ve bakteri enfeksiyonları gelişme ihtimali oldukça fazladır.

Kıvrımlı bölgelerde daha sık pişik görülmesinin nedenleri nelerdir?

Vücut sıcaklığının fazla oluşu
Terleme ile atılan fazla sıvının buharlaşamaması
Hareket edildiğinde bu bölgelerde sürtünme olması
Bakteri ve virüslerin buralarda uzun süre yaşaması

Pişik oluşumuna sıklıkla eşlik eden durumlar nelerdir?

Pamukçuk, “candida albicans” adlı mantarın sebep olduğu, ciltte nemli yarılmış ve beyazlaşmış görüntü oluşturan enfeksiyondur. Bebeklerin ağız içi mukozasında sıkça görülür.
Eritrasma, uylukların iç taraflarında torbalarda ve koltuk altlarında meydana gelip kırmızı – kahverengi plaklarla kendini gösteren kronik ve bulaşıcı bir deri hastalığıdır.
Ayak mantarı, parmaklar arasında soyulma, kaşıntı, kabarcık gibi problemlere sebep olan bulaşıcı mantar enfeksiyonlarıdır.
Folikülit, özellikle “staphyllococcus aureus” tarafından oluşturulan, kıl diplerinde çıban tarzında ağrılı lezyonlar yapan bir enfeksiyondur.
Sedef (psöriasis), lezyonların sınırlarının keskin olması ve uzun sürmesi bu hastalığa tanı koydurur. Ayrıca dirsek ve dizlerin dış yüzeylerinde ve kafada yerleşen döküntüler yine sedefi düşündürmelidir.
Seboreik dermatit; saçlı deri, kaş, göz kapakları, kulak ve göğüs ortasında kırmızı pullu kaşıntılı bir döküntü oluşturan deri hastalığıdır. Ayrıca göbek deliği, kalçalar, koltuk altları, göğüs altları ve kasıklar gibi deri kıvrımları da tutulabilir.
Atopik dermatit; deri, burun veya akciğerleri aşırı enflamasyona eğilimli kişilerde, kaşıntılı, yaygın veya sınırlı döküntülerle karakterize bir egzemadır.
Kontakt veya alerjik dermatit; deri ile temas eden çeşitli maddelerin sebep olduğu, deride kırmızı, ödemli ve su dolu kabarcıklarla karakterize hastalıktır.

Hastalığa tanısı nasıl konulur?


Uzayan pişik durumlarında, altta yatan hastalık araştırılmalıdır. Bu da öncelikle, o bölgeden alınan materyelin bakteri açısından mikroskopik ve kültür yapılarak; mantar enfeksiyonu açısından ise kazıma yöntemi değerlendirilmesi sonucu mümkündür. Ender durumlarda biopsiye de başvurulabilir.

Hastalık nasıl tedavi edilir?

Terleme antiperspirant ürünlerin kullanımı ile engellenebilir.
Bakteriyel enfeksiyonlarda ağızdan veya lokal olarak antibiyotikler verilir.
Mantar enfeksiyonlarında da yine ağızda veya lokal olarak, antifungal dediğimiz ilaçlar kullanılır.
İnflamatuar olarak düşünülen 3. grup hastalıklarda ise, bölgesel steroid kullanımı önerilir.

Pişik (İntertrigo) ile ilgili dğer konular:

Aşırı terleme

Share

Bir yanıt yazın