Hirsutizm ( Kadınlarda Aşırı Kıllanma)

Hirsutizm ( Kadınlarda Aşırı Kıllanma)

Hirsutizm kadınlardaki kılların aşırı artmasına verilen addır.

Kadınlarda aşırı kıllanma var denilebilmesi için hangi bölgelerde kıllanma görülmesi gereklidir?

Hirsutizm (Kadınların aşırı kıllanması, erkek tipi kıllanma) bıyık ve sakal bölgesinde kıllanma görülmesi ve kol ve bacaklarda da kılların normalden kalın olması şeklindedir. Bu durumda göğüs bölgesinde ve cinsel bölgenin dışındaki karın ve kalça bölgesinde kıllanma vardır.

Hangi durumda bir kadında hirsutism var, hangi durumda kıllanmanın düzeyi normaldir denilebilir?

Bu durum kültürel ve ırksal faktörlere göre değişebilir. Ama hirsutismus oldukça yaygındır. Hirsurism genellikle ailesel ve genetik orijinlidir. genellikle bu tip ailelerde herkez kıllı olduu için bu durum normal kabul edilir. Ama bazı toplumlarda da bu durum istenmeyen bir hadisedir.

Hirsutizm ( kadınlarda aşırı kıllanma) hormonal faktörlere bağlı olarak mı gelişir?

Bazı hirsutismi bulunan kadınlarda hormonlar(testesteron_erkeklik hormonu) artmasına rağmen, çoğu kadında hormon seviyeleri normaldir. Bu kadınlarda kıl kökleri çok az miktarda hormona aşırı duyarlıdır. Bu durumda kıllar hızlı uzar ve kalındırlar. Kıllanma genellikle ergenlik döneminde başlar ve yaşlandıkça artar.

Hastalara hormon testleri yapılmalı mıdır?

Hirsutismin yüksek hormon düzeylerine bağlı olup olmadığını saptamak için kanda hormon düzeylerine bakmak gerekir.

Hormonlardaki yükseklik hangi durumlarda oluşur?

Beyinde hormon salgılayan hipofiz bezi ve böbrek üstü bezindeki tümörler hormon tahlilllerinde yükselmeye neden olur. Kandaki prolaktin ve kortizol düzeylerine de bakılmalıdır.

Hormon tehlillerinden başka tetkik yapılması gerekir mi?

Yumurtalıklarda polikistik over sendromu olup olmadığını anlamak için ultrasonografi yapılmalıdır.

Hirsutizm ( kadınlarda aşırı kıllanma) hangi hastalıkların belirtisi olabilr?

Hirsutizmin nedeni, yüzde 70 oranında polikistik over sendromudur. Üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen endokrin bozukluktur. Kadınlarda, aşırı kıllanma yanında adet düzensizliği, sivilce oluşumu ve saç dökülmesine de neden olabilir. Bu hastaların büyük bir kısmı kilolu hastalardır. Diyabet, bu hastalarda en az 5 misli daha fazla görülür.

Nadiren de olsa, böbreküstü bezi ve yumurtalık tümörlerinde de kadınlarda aşırı kıllama görülür. Bu durunlarda kıllanma aniden başlar ve hızlı ilerler.

Böbreküstü bezini ilgilendiren, Konjenital Adrenal Hiperplazi adı verilen genetik hastalık, böbreküstü bezinde steroid hormonlarının sentezindeki bozukluklardan kaynaklanmaktadır.

Hastaların bir kısmında aşırı kıllanmanın nedeni olmayabilir. bu durum “İdiopatik Hirsutizm” olarak tanımlanmaktadır.

Hirsutizm ( kadınlarda aşırı kıllanma) hangi fiziksel yöntemlerle tedavi edilebilir?

Tedavide kalıcı olmayan bazı yöntemler uygulanabilir.

Kalıcı olmayan bu yöntemler nelerdir?

Kılların rengini açma: Kılların renginin çeşitli kimyasallarla azaltılması kılları daha az belirgin hale getirir.

Depilatör kremler: Bu kremler perma solüsyonlarında bulunan thioglikolat içerirler. Bu kremler kıllı alana sürülüp 15-30 dakika bekletilmelidir. Sonra krem silindiğinde kıllarında kremle birlikte döküldüğü görülecektir. Bazen bu kremler cildi tahriş edip dermatite yol açabilirler.

Traşlama: traşlama işleminin günde 2 kez yapılması gerekbilir. traşlam olayaı kılları kalınlaştırmaz.

Ağda: Ağda işlemi 6 haftada bir tekrar edilmelidir. 

Epilady: Bu cihazlar kılı çekerek etkili olurlar.

Kalıcı yöntemler nelerdir?

Elektrolisis/termolisis: Bu yöntemle kıllar kalıcı olarak ortdan kaldırılabilir, fakat bu uzun sürer. İnce kişiye özel steril bir iğne kıl köküne sokulur minimal düzeyde bir elektrik akımı verilir, bu akım ısıya dönüşerek kılı harap eder. Küçük alanlara bir kaç haftada bir uygulamulanana yapılır. Uyulanacak alan çok geniş ise işlem maliyeti artar. Uygun yapılmayan tedavi ile iz kalabilir. 

Lazer tedavisi: Sozamanlarda uzun dalga boylulaserler epilasyon yöntemi olarak kullanılmaktadır. Zaman geçtikçe bulaserlerin etkinlikleri daha net olarak belli olacaktır.

Fiziksel epilasyon yöntemlerinin yan etkileri nelerdir?

Ağda, traşlama gibi yöntemlerle folikülit gelişebilir. Bu durumda tedavi edilen kıl kökleri iltihaplıdır ve ağrılı sivilce benzeri bir oluşum meydana gelir. Folikülit haftalarca sürebilir. Bu durumda işlem en azından kısa bir süre durdurulmalıdır.

Hirsutizm ( kadınlarda aşırı kıllanma) medikal olarak nasıl tedavi edilir?

Hormon tedavisi: Orta ve şiddetli düzeyde hirsutismi buluna bayan hastalarda antiandrojen maddeler içeren ilaçlar kullanılır. Nu ilaçlar erkeklik hormonları iel karşı etkileşime girerler. Bir çok olguda kıl uzam süresi yavaşlar, kıllar daha ince ve daha az görünebilir hal alır. Belirgin iyileşme görülmesi için 6-12 ay geçmesi gerekir ve tedavi yıllarca sürdürülmelidir.

Bu hormon ilaçları nelerdir?

Spironolakton: 50-200 mg dozunda aşırı kıl gelişimini yavaşça azaltır. Bazen doğum kontrol haplarıyla birlikte kullanılabilir. Yan etki olarak göğüslerde hassasiyet ve adet düzensizliği yapabilir.

Doğum kontrol hapları: Bir çok düşük doz kombine haplar faydalı olabilmesine rağmen, Diane 35 özellikle spesifik antiandrogenik aktiviteye sahiptir. (erkeklik hormonu karşıtı etki) Bu haplar siproteron ve östrojen içerirler. Yan etki olarak özellikle ilk aylarda adet dönemleri arasında kanama, göğüslerde hassasiyet, baş ağrısı yapabilir. Doğum kontrol hapları her kadın için uygun olmayabilir.

Siproteron: Adet siklusunun ilk on günü 50-200 mg dozda doğum kontrol hapları ile birlikte kullanımı oldukça etkilidir. Kilo artışı, depresyon ve libido kaybı yapabilir.

Hirsutismin tedavisini hangi branş uzmanları yaparlar?

Eğer hirsutisminiz var ise muhakkak dermatoloji, jinekoloji veya endokrinoloji uzmanlarına başvurmalısınız.

“Hirsutizm” ile ilgili diğer konular:

Androgenetik Alopesia
Eflornitin tedavisi
Epilasyon
IPL (Intensive pulsed light)
İğneli epilasyon
Kıl yok eden yöntemler
Lazer epilasyon
Lazer epilasyon hakkında bilinmeyenler
Obezite
Sivilce

“Hirsutizm” ile ilgili kaynaklar:

Patient education: Hirsutism (excess hair growth in women) (Beyond the Basics)
Hirsutism
Hirsutism

Share

Bir yanıt yazın