Saçlarda Aşırı Dökülme

Saçlarda Aşırı Dökülme

Önce saçlarda aşırı dökülme hakkındaki bilgilerimizi bir tazeleyelim isterseniz.

Saçlarda aşırı dökülme hakkında

Aşırı dökülme, bir çok kişinin zaman zaman artan kronik problemidir. İlk başta sorunun saç dökülmesinde bir artış mı, yoksa saçlarda seyrelme veya kelleşme mi olduğu muhakkak belirlenmelidir. Genelde ilkini kadınlarda, ikinci durumu ise erkeklerde görürüz.

Ne kadar saç dökülmesi normal değildir?

Saç dökülmesi en çok taranma ve yıkanma esnasında belirginleşir. Saçlarımızın günde 100 kadar, yıkama sonrasında ise 200′ e yakın dökülmesi normaldir. Bu sayının üzerindeki dökülmeler normal değildir.

Saç dökülmesi mutlaka tedavi gerektirir mi?

Doğum, ateş, ağır hastalık, yaralanma ve cerrahi girişimlerden 2-3 ay sonra, mevsim geçişlerinde, saçlarda dökülme görülebilir. Bazen guatr, kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar ve A vitamini dökülmeye neden olabilir. Bu tarz dökülmelerde saçlı deri normaldir. Tedavi gerektirmez, saçlar genellikle kendiliğinden geri gelir.

Tedavi mümkün müdür?

Evet, günümüzde pek tabii ki bu durumu iyileştirici bir çok yöntem mevcuttur. Ancak her şeyden evvel, saç dökülmesinin sebebini iyi teşhis etmek ve buna uygun güvenilir ürünleri kullanmak şarttır.

Saç Dökülmelerinin Sınıflaması

1. Erkek Tipi Saç Dökülmesi: Sıklıkla erkeklerde görülen, fakat son yıllarda kadınlarda da sık görülmeye başlayan, şakak ve tepedeki saçların seyreldiği veya tamamen döküldüğü bir hastalıktır. Bu tip dökülme erkeklerde daha fazla görüldüğü için, erkek tipi saç dökülmesi veya kalıtsal saç dökülmesi olarak bilinir.

Erkeklerde bu tip saç dökülmesi şakak ve tepe bölgesinde görülür. Kadınlarda ise saçlı derinin üst bölümündeki saçlarda seyrelme görülür. Saçların seyreldiği bu alanların kenarlarında olgunlaşmamış ince, kısa, uca doğru giderek incelen saçlar bulunur.

2. İç Hastalıklarına Bağlı Gelişen Saç Dökülmeleri: Özellikle demir eksikliğine bağlı anemi, guatr vb. endokrin hastalıklarda bu durum gözlenebilir.

3. Alopesia Areata (Saçkıran): Otoimmun bir sebeple saçların, bazen de yanında diğer kılların yer yer dökülmesidir. Zaman içinde, kendi kendine iyileşir.
4. Saçlı deride mantar enfeksiyonu (Tinea Capitis)
5. Saç koparma hastalığı (Trikotilomani)
6. İlaç kullanımına bağlı saç dökülmesi: Başta doğum kontrol hapları olmak üzere, A vitamini, bazı guatr ve kanser ilaçları, heparin, kumarin, allopurinol gibi bir çok ilaç, saçlarda dökülmeye sebep olabilir.
7. Genetik ( Ailevi ) saç kaybı
8. Protein eksikliği
9. Çinko veya demir eksikliği
10. Biotin ( vitamin H ) veya D vitamini eksikliği
11. Stres

Tedavi Seçenekleri

Yukarıda da belirttiğimiz üzere, saç dökülmesinin bir çok nedeni vardır. En önemlisi bu neden veya nedenleri belirleyebilmektir. Kısaca yapılan tedavileri 3 ana grupta toplayabiliriz.

  • Lokal ( bölgesel ) olarak minoksidil ve finasterid içeren ürünlerin kullanımı
  • İlaç kullanımına, bir başka hastalığa veya strese bağlı durumlarda, bu birincil etkenlerin tedavisi veya uzaklaştırılması
  • Saç ekimi
  • Vitamin, mineral veya protein eksikliklerinde, bunların yerine konulması
  • Bazı uzmanlar, özellikle çok yağlı ve ince saçlarda dökülme probleminin daha fazla görülmesi nedeniyle, yıkama sıklığının arttırılmasını önermektedir ( her gün yıkama şeklinde )

“Saçlarda aşırı dökülme” ile ilgili diğer konular:

Kellik (Androgenetik alopesia- Erkek tipi saç dökülmesi)
Saçkıran alopesi (areata)

“Saçlarda aşırı dökülme” ile ilgili kaynaklar:

http://www.turkderm.org.tr/menu/76/sac-dokulmeleri

Share

Bir yanıt yazın