Seboreik Dermatit nedir?
Seboreik dermatit diğer adıyla yağlı egzama kolaylıkla tedavi edilen yaygın bir hastalıktır. Bu hastalıkta saçlı deri, kaş, göz kapakları, kulak ve göğüs ortasında kırmızı pullu kaşıntılı bir döküntü gelişir. Ayrıca göbek deliği, kalçalar, koltuk altları, göğüs altları ve kasıklar gibi deri kıvrımları da tutulabilir.
Kepeklenme, yağlanma ve seboreik dermatit aynı hastalık mıdır?
Kepeklenme, saçlı deride kırmızılık oluşmadan gelişen bir durumdur. Sebore ise derinin aşırı yağ salgılamasıdır, özellikle saçlı deri ve yüzde görülür, kepeklenme ve kızarıklık yoktur. Seboresi olan hastalarda seboreik egzama gelişebilir. Seboreik egzamada ise kızarıklık ve pullanma vardır.
Seboreik dermatit kimlerde görülür?
Bu hastalık 3 yaş grubunda sık görülür: bebekler(konak), orta yaş ve yaşlılarda. Bazı bebeklerde hastalık sadece bez bölgesinde görülür ve başka hastalık tabloları ile karışır. Hastalık diğer yaş gruplarında meydana geldiğinde iyileşip tekrar etme özelliği gösterebilir. Bu durum yağlı cilde sahip kişilerde sıktır ve akne ve sedef hastalığı ile birlikte görülebilir. Mantar benzeri bir organizmanın bu dermatite yol açtığı düşünülmektedir.
Diğer hastalıklarla birlikte görülebilir mi?
Hastalık bir sinir sistemi rahatsızlığı olan Parkinson hastalığı ile birlikte görülebilir. Hastanede yatan kişilerde ve bağışıklık sisteminde yetmezlik olanlarda da görülebilir.
Hastalık ne kadar devam eder?
Dermatit kendiliğinden iyileşip tekrar edebilir, fakat düzenli tedavi ile bu durum kolaylıkla kontrol altına alınabilir.
Hastalıktan korunulabilir mi ve hastalık tedavi edilebilir mi?
Hastalığı koruyan veya tamamı ile hastalığı iyileştiren bir tedavi yoktur. Fakat hastalık tedavi ile kontrol altına alınabilir.
Bu durum nasıl tedavi edilir?
Bebeklerde uygun şampuanlarla nazikçe şampuanlamak konağı tedavi etmek için faydalıdır. Hafif kortizon içeren krem veya losyonlar, ketakanazol veya ciclopiroks adlı mantar ilaçlarını içeren kremler kullanılabilir. Erişkin hastalar medikal şampuanlar ve daha güçlü kortizonlu kremlerle tedavi edilir. Katran, zink piritione, selenyum sülfit, ketakanazol ve/veya salisilik asit içeren şampuanlar ve kremler kullanılabilir. Güçlü ilaçların yoğun kullanımı yan etkilere yol açabildiğinden doktorların tavsiyelerine uyulmalıdır.
“Seboreik Dermatit” ile ilgili diğer konular:
“Seboreik Dermatit” ile ilgili kaynaklar:
http://turkdermatoloji.org.tr/media/hasta_bilgilendirme/Seboreik_Ekzema.pdf