Sorular – Saç dökülmesi

Soru: 22 yaşında biriyim saç tellerimin inceldiği ve zayıf kaldığı görüşündeyim.Normal taramada veya yıkamada normal saç dökme sayısı 50 veya 100 kadarolmasa da her gün dökülmeler beni strese sokmakta. Bu dökülmelerin bir kaynağı kullanmış olduğum jöleden kaynaklanabilirmi? Ayrıca zeytinyağlı sabunlarla saç yıkanırsa dökülmenin azalacağı konusunda bir kanı var. Doğruluğu ne kadardır? Şimdiden cevabınız için teşekkürler.

Cevap: Saçlarınızın 50 ile 100 arasında dökülmesi bizim normal saydığımızaralıktadır. Fakat saçlarınızın özellikle tepe bölgesinde dökülme ve incelmevar ise bu tip dökülmeye erkek tipi dökülme diyoruz. Erkek tipi saçdökülmeleri ailesel özellik gösterebilir. Bu tip dökülmeye testesterondenen erkeklik hormonu neden olur. Kanda bulunan testesteron kıl kökündedehidrotestesterona dönüşür. Dehidrotestesteron kıl folikülinde önceincelmeye neden olur, sonrada kıl ayva tüyü gibi ince kıllara dönüşür vesonunda kellik gelişir.

Saçlara uygulanan kimyasal maddeler çok sık kullanılırlarsa saçlargüçsüzleşmeye ve kırılmaya başlar. (örneğin saçların rengi birkez açıldıktan sonra aynı gün saçlara bir daha açma işlemi uygulanırsa). Saçlar kimyasal tedaviden etkilenip kırıldıklarından saç uzamasıdurabilir. Fakat uygulanan kimyasal maddeler genellikle dökülemeye nedenolmazlar. Saça sürülen jöle gibi maddeler saçın dökülmesine neden olmaz, çünkü bu ürünler saçın köküne ulaşmadıkları için herhangi bir yan etkiyesebep olmazlar. Zeytin yağlı sabunların kullanımıda saç dökülmesi sürecinipek değiştirmez.

Ayrıca kansızlık, tiroid hastalıkları, stres, diyet, kronik hastalıklar,ilaç alımı gibi bir çok durumda saç dökülmesi görülebilir. Bu nedenle birdermatoloji uzmanına muayene olunuz.

Soru: Saçlarım çok çabuk yağlanıyor. Bir de aşırı derecede dökülüyor. Başımın ön tarafında seyrelme var. Bunun sebebini öğrenebilir miyim? İyi günler.

Cevap: Saçlarınızdaki dökülme erkek tipi dökülmeye uyuyor gibi gözüküyor. Kalıtsal seyreklik ve kellik saç dökülmesinin en yaygın sebebidir. Kadınlarda da erkek tipi dökülme görülebilir. Kadınlarda genellikle saçlarda incelmemeydana gelir, ama tam kellik oluşmaz. Bu durum androgenetik alopesi (erkek tipi kellik) olarak bilinir.

Son zamanlarda bazı hastalara faydalı olabilecek tedavi yöntemlerigeliştirilmiş olmasına rağmen; kesin bir tedavisi yoktur. Bu tedavilerdenbiri minoksidil içeren losyonun saçlı deriye günde 2 kez uygulanmasıdır.

Bu durum kadınlarda hormonal bozukluklarla birlikte görülebilir. Saçdökülmesi problemi ile birlikte adet düzensizliği kıllanma artışı sivilceproblemi bir arada bulunabilir. Bu bulguların bulunması hormonalbozuklukları düşündürür. Bu durumda hastanın kanında bir takım hormondüzeylerinin araştırılması gerekir. Hormonlarda herhangi bir anormalliksaptanırsa buna yönelik hormon tedavisi yapılabilir Fakat bazen dökülme hiçbir neden olmadan da görülebilir.Sizde bu durumların araştırılması için lütfen birdermatoloji uzmanınabaşvurunuz.

Soru: 38 yaşındayım başımın üst tarafında kısmi saç seyrelmesi oluştu son biryıldır oldukça arttı. Ne yapabilirim, baş vurabilecegim bir yer tavsiyeedermisiniz? Saygılar iyigünler.

Cevap: Sizde görülen kalıtsal olarak görülen seyreklik ve kellik saç dökülmesininen yaygın sebebidir. Bu duruma eğilim anne ve baba tarafından geçebilir.Kadınlarda da saçlarda incelme meydana gelir ama tam kellik oluşmaz. Budurum androgenetik alopesi (erkek tipi kellik) olarak bilinir. Dökülme 10lu 20 li ve 30 lu yaşlarda başlayabilir. Son zamanlarda bazı hastalarafaydalı olabilecek tedavi yöntemleri geliştirilmiş olmasına rağmen; kesinbir tedavisi yoktur. Bu tedavilerden biri minoksidil içeren losyonun saçlı deriye günde 2 kez uygulanmasıdır. Diğer tedavi yöntemi ise erkek hastalartarafından finasterid içeren bir hapın günde bir kez kullanılmasıdır.Finasterid kıl kökünde aktif erkeklik hormonu oluşmasını engelleyerek etkiliolur. Bazı hastalarda mesoterpi yöntemi ile tedavi de yapılmaktadır. Ayrıcakellik gelişmişse saç ekimi de yapılabilir.

Soru: Sayın hocam ben askerden geldiğimden beri saçımda oldukça dökülme oldu. Ne yapabilirim? Sizden bana yardımcı olmanızı istiyorum.

Cevap:  Askerdeyken saçlarınızdaki dökülme strese bağlı olarak gelişmiş olabilir. Yinede bu probleminizin nedenlerin saptamak ve tedaviolmak için bir na muayene olmanız doğru olacaktır.

Soru: Merhaba ben 24 yaşındayım. Problemim saç dökülmesi. Bir çok kişi bu dertten muzdarip. Ama benim problemim biraz daha farklı. 6 yıl önce hepatit A hastalığı gerçirdim. Ama karaciğerim tam olarak iyileşemedi. İyibeslenmediğimde ağrı oluyor. Tam fonksiyonlarını yerine getiremediğindenkanı temizleyemiyor diye düşünüyorum. Çünkü saç derimde kanamalar oluyor.Hatta bazen sarımsı ve katı bir sıvı ile birlikte kanama oluyor. Henüz 24yaşımda olmama rağmen başımın üstünde neredeyse saç kalmadı ve saçımda çok yağlanma oluyor. Bu konuda beni ayrıntılı bilgilendirirseniz çok sevinirimİlgilendiğiniz için şimdiden çok teşekkür ederim.

Cevap: Saçınızdaki dökülmenin nedeni karaciğer hastalığınız değildir. Ama bazen kronik hastalıklar da saç dökülmesine neden olabilir. Saç dökülmesnizin bir çok nedeni olabilir. Saçlı deriden sarımsı ve katı bir sıvı ile birlikte kanama durumunun ne olduğunun anlaşılması için ise bir muayene olmanız gerekmektedir.

Soru: 25 yaşın da bir çocuk annesiyim ve saçlarım günde 100 tel kadar kopuyor. Sormak istediğim bitkisel yollarda halledebilir miyim?

Cevap: Günde 100 adete kadar saçların dökülmesini biz normal sayıyoruz. Sizin dökülmeniz ise tam sınırda. Ama ben yine de herhangi bir tedaviye başvurmadan önce bu dökülmenin nedenlerinin araştırılmasını öneririm.

Soru: Benim bir sorum olacak internette okuduğum bir yazı hakkında.

“Son yıllarda geliştirilen ve erkek tipi saç dökülmelerinde oldukça etkili olduğu bildirilen bir diğer ajan ise finasterid etken maddeli ağız yoluyla alınan bir ilaçtır. Tip II -redüktaz enzimini inhibe ederek, testosteronun dihidrotestosterona dönüşmesini engelleyerek serum ve saçlı derideki dihidrotestosteron düzeyini azaltır. Günlük 1 mg. dozda finasterid’in 2 yıldan uzun süren klinik çalmalarda saç dökülmesini durdurduğu veya yavaşlattığı ve saç büyümesini arttırdığı gözlemlenmiştir. Tedaviye başlandıktan itibaren 3. ayda iyileşmenin gözlendiği ilaç tedavisi sırasında yapılan çalışmalarda ciddi bir yan etki olumadığı bildirilmektedir. Tedavi sırasında %1-2 oranında ortaya çıkabilecek cinsel isteksizlik, erektil disfonksiyon ve ejekulat volümünün azalması dışında yan etki gözlenmemekte ve istenmeyen tüm etkilerin geri dönüşümlü olduğu vurgulanmaktadr. Finasterid gebe ve gebe olma olasılığı olan kadınlarda kontrendikedir. Ayrca yaplan çalışmalar finasteridin erkek tipi saç dökülmesi olan postmenapozal kadınlara da kullanılabildiğini göstremektedir. “

Yukarda bildirilen finasterid isimli ilaç tavsiye ederler mi acaba? Kendi hastalarından bu zamana kadar iyi netice almış mıdır? Bilgilendirirseniz minnettar olacağım.

Cevap: Erkek tipi saç dökülmesinin tedavisinde ilk sıralarda olan ilaçlardan biri finasterid etken maddesi bulunduran tabletlerdir. Bu ilaç tip II -reduktaz enzimini inhibe ederek, testosteronun dihidrotestosterona dönümesini engelleyerek, serum ve saçlı derideki dihidrotestosteron düzeyini azaltır. Fakat kandaki testesteron (erkeklik hormunu) düzeyini etkilemez. Bu nedenle yan etkileri minimaldir. Yüz kişinin bir veya ikisinde cinsel isteksizlik ve impotansa neden olabilir. İ laç özellikle bu tip dökülmenin yeni başlayan yani Tip 1,2,3 denen dökülmelerde oldukça etkilidir. Dökülme çok ileri düzeyde ise(Tip 4,5,6,7) ilaç etkisi azalır. Bu ilaç dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Etkili olabilmesi için devamlı kullanmak gerekmektedir. İlaç kesildikten sonra dökülme geri dönmektedir. Bu ilacın kullanımını hastalarmıza rahatlıkla tavsiye etmekteyiz.

Ayrca kullanlabilecek bir tedavi alternatifi de minoksidil içeren losyonlarn saçl deriye günde 2 kez en az 6 ay uygulanmasdr. Minoksidil aslında bir hipertansiyon ilacıdır . Hipertansiyon için minoksidil içeren haplar kullanan hastalarda kılların çıktığı gözlenmiştir ve böylece erkek tipi kelliğin tedavisinde kullanılmaya baslanmıştır. Saçlar nasıl çıkarttığı kesin olarak bilinmemekle birlikte lokal olarak kan akımını arttırarak etkili olduğu bilinmektedir. İlacın sistemik bir yan etkisi yoktur. Bu nedenle güvenlidir. Fakat günde iki kez uygulamak biraz zor olabilir. Daha ayrıntılı bilgi almak için bir Dermatoloji Uzmanına bavurunuz.

Bu soru ile ilgili yazılar:

Androgenetik alopesi
Saç dökülmesi

Share