Keratosis Pilaris

Keratosis Pilaris

Bu durum, deri içinde bulunan kıl kanalında ölü hücrelerin birikmesi ve bu kanalın tıkanmasıyla oluşur. Keratosis pilaris sık görülen bir durumdur. İnsanlarda % 40 oranında görülür. Kolların üst dış kısmında sık görülür. Hastalığın görsel rahatsızlık oluşturmasından başka bir bulgusu yoktur.

Keratosis pilaris nasıl görünür?

Deri renginde, kırmızı veya kahverengimsi çok sayıda kılların deriden çıktığı alanlara yerleşmiş kabarıkklıklar şeklindedir, küçük ve pürtüklüdür. Ara sıra kaşıntılı olabilmelerine rağmen, genellikle kozmetik olarak rahatsızlık verir . 

Keratosis pilaris sıklıkla vücudun hangi bölgelerinde görülür? 

Özellikle kolların dış yüzünde, kalçada, yanaklarda ve daha az sıklıkkta ön kollar ve sırtın üst kısmında minik kabarcıklar şeklinde bulunur.

Hastalık hangi yaşlarda ve kimlerde görülür?

Ergenlik döneminde daha belirgin hale gelir. Bebeklerde de görülebilir ve erişkin yaşa kadar kalabilir. Bununla birlikte hastalık yaşlılarda yaygın değildir. Özellikle aşırı kilolu kişilerde veya beyaz ırkta allerjik egzeması bulunanlarda sık görülür.

Hastalık ne zaman belirginleşir? 

Kış aylarında ve düşük nemli ortamlarda daha şiddetlenir. Yıllar geçtikçe yavaş yavaş ortadan kaybolabilir. 

Hastalığın çeşitleri var mıdır?

Keratosis pilaris rubra: Daha kırmızıdır.
Keratosis pilaris atrophicans faciei: Yüzde görülür ve hafif çukur şeklinde izler bırakır. 
Ulerythema ophryogenes: Kaşların dış tarafını tutar. 
Atrophoderma vermiculata: Yanaklarda kurt yemiş gibi bir görüntü saptanır. 
Keratosis follicularis spinulosa decalvans: Nadir görülen kalıtsal bir formdur kaşlar ve saçlarda dökülmeye neden olur. 
Lichen spinulosus (keratosis spinulosa): Vücudun herhangi bir yerinde üzeri diken şeklinde pullarla kaplı minik kabarıklıklardan oluşan alanlar şeklinde görülür. 

Hastalık kalıtsal geçişli midir ve nedeni nedir? 

Hastalık kalıtsal orijinlidir ve nedeni tam olarak bilinmemektedir. Kıl kanalındaki ölü hücelerin atılımında bir bozukluk vardır. Ölü hücreler teker teker atılacakları yerde birbirine yapışık olarak atılırlar. Buda kılın deriye açıldığı deliklerin genişlemesine ve belirgin hale gelmesine neden olur. Sıklıkkla derinin altında kıvrılmış olan kıl görülür.

Hastalığın tedavisi var mıdır? 

Hastalık kalıtsal olduğu için tam tedavisi yoktur. Hastalığı azaltmak için sabun içermeyen cilt temizleyicileri kullanılmalıdır. Çünkü sabunlar deriyi kuruturlar. Hafif peeling (cildi soyan) yapan kremler, kapalı olan kıl kanalını açarak etkili olur. Örneğin üre, salisilik asit veya alfa hidroksi asit içeren nemlendiriciler günde iki kez uygulanmalıdır. Hastalar uygulanan tedavilere farklı cevap verir. Fakat bu tedavilerin etkisi geçicidir, bu nedenle tedavi düzenli olarak uygulanmalıdır. Banyoda ponza taşı ile ovuşturulabilir. A vitamini derivesi olan retinoid içeren kremler kullanılabilir. Tedavinin ilk haftasında tedavi edilen alanda kızarıklıkk ve soyulma görülebilir. Bu tedavi küçük çocuklar ve gebelerde uygun değildir. Pulse dye laser tedavisi de faydalı olabilir. Lazerle kılların yakılması bazen fayda sağlar.

“Keratosis Pilaris” ile ilgili diğer konular:

Kuru cilt

Atopik dermatit

Keratosis pilaris” ile ilgili kaynaklar:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/keratosis-pilaris/symptoms-causes/syc-20351149

“Keratosis pilaris” ile ilgili sorular için tıklayınız.
Share

Bir yanıt yazın