Bitlenme (Pediküloz)

Bitlenme (Pediküloz)

Bitlenme (Pediküloz) nedir?

Bitlenme (Pediküloz) en çok saçta görülür. Saç biti, insan saçında yaşayan ve üreyen, küçük, kanatsız, kan emerek beslenen bir böcektir. Yumurtalarına sirke denir ve bunların görülmesi, bitin kendisini görmekten daha kolaydır. Genelde enseye yakın, kulakların arkası ve kafa arkasına lokalize olarak, saç tellerine tutunurlar.

Bit böceği bir asalak olduğundan, insan vücudu dışında yalnızca 48 saat yaşayabilir. İnsan vücudunda ise 30 güne kadar yaşayabilir. Evcil hayvanlar bunları barındırmaz. Sirkeler yani bitlerin yumurtaları ise, insan vücudu dışında kumaş ve battaniye gibi dokularda, 10 – 15 gün canlı kalabilirler. Dolayısıyla bit tedavisi sırasında, kullanılan kumaş örtü, pijama, havlu cinsi malzemelerin en az 60 derece suyla yıkanması, hastalığın tekrarlamasını engeller.

Hastalığın belirtileri nelerdir?

Kaşıntı genelde ilk hastalık belirtisidir. Bitlerin pireler gibi zıpladıkları ve atladıkları düşünülse de bu doğru değildir. Bu böcekler atlayarak veya uçarak bir başka kişinin vücuduna geçemezler. Ancak yakın temas yolu ile veya bitli veya sirkeli eşyalara temas yolu ile bulaşma olabilir.

Hastalık nasıl bulaşır?

Çocuklarda ve okul ortamında yayılmasında, sınıfların küçüklüğü (dar ortamda kalabalık olarak bulunmak yakın teması arttırdığından) ve kız öğrencilerin saçlarının uzunluğu (salınmışsa etrafa değmesi daha kolay olduğundan) önemli bir etkendir. Ancak bitlenmenin kişinin hijyenik şartlarıyla hiç bir ilgisi yoktur.

Bitlenme (Pediküloz) tehlikeli midir?

Kaşıntı ve psikolojik etkilenme dışında bitlerin genel sağlık üzerinde başka bir negatif etkisi görülmemiştir. Ancak bulaşma çok kolay olduğundan tedavi edilmesi gerekir.

Bitlenmiş kişi sosyal ortamından uzaklaştırılmalı mıdır?

Çocuk veya erişkin olsun, günümüzde bitlenme tedavisi oldukça etkindir. Dolayısıyla tedavi uygulandıktan sonra, doktor onayı ile kişiler normal yaşantısına devam etmelidir. Ancak, bitlenme görülen kalabalık gruplarda (okullar gibi) eğitim verilerek, temasta bulunmuş diğer kişilerin de erken tanı ve tedavisi sağlanmalıdır.

Bitlenme (Pediküloz) tedavisi nasıl yapılır?

Eczanelerde, hatta marketlerde satılan, bit öldürücü ve uzaklaştırıcı şampuan ve kremlerden kullanılması uygundur.

Ayrıca, saçları sirkeli su ve özel sık tırnaklı taraklarla taramak, sirke ve bitlerden arındırmayı sağlar. Bu arada önceden belirttiğimiz gibi, sirkelerle enfekte olmuş, kullanılan eşya, kumaş, havlu, giysi ve çarşaflar en az 60 derecede bol suda yıkanmalıdır.

10 gün sonra, her şeye rağmen kalmış olan sirkeler çatlayacağından, bir kür daha aynı uygulamanın yapılması önerilir.

Bitler saçlar dışında vücudun başka bölgesine de yerleşebilir mi?

Vücutta, kirpik diplerinde, pubis bölgesindeki kıllar etrafında ve hatta makat etrafında dahi yerleşebilen bit türleri mevcuttur. Ancak bunlar saç biti ile bire bir aynı türden değildir. Dolayısıyla saçlardaki bitlenmenin vücudun diğer bölgelerine sıçraması ve bulaşması söz konusu değildir.

“Bitlenme (Pediküloz)” ile ilgili konular:

Kaşıntı

“Bitlenme (Pediküloz)” ile ilgili kaynaklar:

http://www.turkderm.org.tr/menu/78/bitlenme

“Bitlenme”ile ilgili sorular ve cevapları için tıklayınız.

Share

Bir yanıt yazın