Skuamöz Hücreli Karsinom

Skuamöz Hücreli Karsinom

Skuamöz hücreli karsinom deri kanserleri içinde ikinci sıklıkta yer alan bir kanser türüdür. Hastalık derinin epitelyum denen dış tabaka hücrelerinden kaynağını alır. Orta yaşlı ve yaşlı kimseler, özellikle açık tenli ve güneşte fazla kalmış kişilerde görülür. Zamanında tedavi edilmezse vücudun diğer alanlarına yayılabilir. Hastalık genellikle zımpara kağıdı görünümündeki aktinik keratozların üzerinde çıkar.

Skuamöz hücreli karsinom nasıl gelişir? 

Güneş ışığına maruz kalmak deride kanser gelişim riskini arttırır. Açık tenli olup, güneş yanığına eğilimli olan kişiler daha fazla riske maruzdur. Yaşın ilerlemesiyle risk de artar. Çocukluk çağında çok güneşlenmek ve güneş yanığı geçirmek riski arttırır. Birçok hastalık ile birlikte Skuamöz hücreli karsinom gelişebilir. Bu hastalıklar organ nakli, kronik deri ülseri, x ışığı tedavisi, arseniğe maruz kalma ve topikal katran ve katran yağı kullanımıdır.

Hastalık nasıl görülür? 

Hastalık kırmızı bir zeminde kabuklu veya pullu alanlar şeklinde görülür. Büyüyen bir kitle, iyileşmeyen bir ülser veya sadece kabuklanma şeklinde kendini gösterebilir. Özellikle iyileşmeyen, büyüyen, kanayan ve değişiklik gösteren şüpheli cilt değişiklileri bir Dermatoloji uzmanı tarafından kontrol edilmelidir. Tanı koyabilmek için deriden biyopsi almak gerekir.

Skuamöz Hücreli Karsinom nerelerde görülür? 

Hastalık özellikle güneş gören yüz, boyun, kollarda görülür. Saçlı deri, el sırtı ve kulak özellikle görüldüğü alanlardır. Bununla beraber vücudun herhangi bir yerinde hatta dudak, ağız içi ve cinsel bölgede görülebilir.

Skuamöz Hücreli Karsinom önemli midir?

Bu kanser genellikle bölgesel haraplanmaya neden olmaktadır. Eğer tedavi edilmezse etraf dokuya yayılır, burun veya kulağın tamamıyla kaybolmasına yol açar. Bazı agresif karakterli Skuamöz hücreli karsinomlarda (özellikle kulak ve dudaktakile) ve tedavi edilmeden bırakılan olgularda, hastalık lenf düğümleri ve diğer organlara yayılabilir.

Hastalık Dermatoloji Uzmanları tarafından nasıl tedavi edilir?

Dermatoloji Uzmanı tarafından tümörün büyüklüğü, yeri mikroskobik özellikleri, hastanın sağlık durumu ve diğer faktörler göz önünde tutularak tedavi biçimine karar verilir. Cerrahi olarak tümörün çıkartılması en yaygın kullanılan yöntemdir.”Mohs” mikroskobik cerrahisi denenve bu konuda uzmanlaşmış Dermatologlar tarafından yapılan bir cerrahi işlem ile normal dokuya en az zararla tümör dokusu en iyi şekilde çıkartılır. Laser tedavisi, kar tedavisi (likit nitrojen ile), radyoterapi ve koterizasyon yöntemi de kullanılabilir.

Skuamöz hücreli karsinomdan korunulabilir mi?

Güneş ışığından korunma en önemli tedbirdir ve her yaştaki kişi için önemlidir. Sabahın geç ve öğleden sonranın erken saatlerindeki açık hava aktiviteleri, solaryum yasaklanmalı, geniş şapkalar ve koruyucu uzun kıyafetler giyilmelidir. Koruma faktörü 15 ve üzeri olan ve UVA filtresi içeren güneşten koruyucular kullanılmalıdır.

“Skuamöz Hücreli Karsinom” ile ilgili diğer konular:

Bazal hücreli karsinom
Cilt kanseri
Güneş ve cildimiz
Güneş koruyucular
Solaryum

“Skuamöz Hücreli Karsinom” ile ilgili kaynaklar:

http://turkdermatoloji.org.tr/media/hasta_bilgilendirme/melanom_disi_kanser.pdf

Share

Bir yanıt yazın