Lazer Epilasyon

Lazer Epilasyon

Lazer epilasyon nasıl etki eder?

İnsan derisi ışığa geçirgendir. Kıl ise ışığı geçirmez, çünkü içinde bol miktarda bulunan siyah renkli melanin maddesi ışığı emer. Lazer epilasyon işleminde lazer ışığı kıl kökünde oldukça yoğunlaşarak ısı enerjisine dönüşür. Isınan kıl kökünde kılı üreten hücrelerde kalıcı hasar olur ve bu durum kıl kökünün kıl üretme fonksiyonunun kaybolmasına neden olur. Böylece birbirini izleyen seanslar sonunda kıllar uzun süreli olarak yok edilir. Fakat derinin diğer bölümleri ışığa geçirgen olduğu için, bu bölgelerde ısı yoğunlaşmadığından herhangi bir yan etki görülmez.

Lazer epilasyon yönteminin diğer tedavilere göre avantajı nedir?

İğneli epilasyon ile kıyaslandığında işlem ağrısız ve oldukça kısa süren bir uygulamadır. Örneğin lazer epilasyon ile dudak üstü 1-2, koltuk altları ise 3-5 dakika gibi bir sürede istenmeyen kıllardan temizlenir. Geniş bölgelere hatta tüm vücuda aynı seansta uygulanabilir. Hijyene uyulmadığı taktirde iğneli epilasyon yöntemi ile AİDS ve Hepatit B,C gibi hastalıklar bulaşabilir. Oysa lazer epilasyonda böyle bir risk bulunmamaktadır. Ayrıca, işlemin iz bırakma riski yoktur.

Lazer epilasyon başarılı mıdır?

Başarılı sonuç elde etmek için cilt rengi ve kıl yapısına uygun lazer tipi ve dozu seçilmelidir. Seansların düzenli aralıklarla tekrarlanması, sonucun daha başarılı ve hızlı olmasını sağlamaktadır.

Lazer epilasyon güvenli midir?

Lazer tekniği yaklaşık 30-40 yıldır güvenle tıpta kullanılmaktadır. Son 10-15 yıldır da lazer epilasyon yaygın şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca lazer epilasyonun kanser yapıcı etkisi yoktur. Ama yine de Dermatoloji uzmanının kararı olmadan çeşitli ben ve kahve renkli lekelere lazer epilasyon uygulanmamalıdır. Merkezimizde FDA (Amerikan gıda ve ilaç onay dairesi) ve CE onaylı alexandrite lazer epilasyon cihazı kullanılmaktadır.

Kesin tedavi için kaç seans gereklidir?

Vücudumuzdaki kılların aynen insanlarda olduğu gibi büyüme (anajen), duraklama(katajen), dökülme (telojen)evreleri vardır. Bölgelere göre değişebilmekle beraber kıllarımızın yaklaşık %30-70’i telojen evresindedir. Kılın ışığa en duyarlı olduğu an anajen evredir. Diğer evrelerde ise kıllar ışıktan etkilenmezler. Bu nedenle lazer epilasyon uygulamasının belli aralıklarla tekrar etmesi gerekir. Lazer epilasyonda seans sayısı uygulama yapılan vücut bölgesi, cilt rengi, kıl rengi, kılın inceliği- kalınlığı, hormonal faktörlere göre değişir. Lazer epilasyonda kalıcı çözüm için ortalama 3-8 seans gerekir. Genel olarak erkeklerde tüm bölgeler ve kadınlarda yüz bölgesinde laer epilasyon seansları uzun süreli olmakta ve tüyler incelerek kalabilmektedir. Genel olarak cilt rengi ne kadar açık ve kıl rengi ne kadar koyu ise lazer epilasyonda başarı o kadar artmaktadır. Genital, koltuk altı ve bacaklarlar lazer epilasyonda en iyi sonuçların alındığı alanlardır. Bütün bu faktörlere bağlı olarak başarı oranı %50-90 dır.

Lazer epilasyonda seans aralıkları nasıl belirlenir?


Seans aralıkları uygulama alanına göre değişebilir. Genellikle uygulamalar 4-8 haftada bir yapılır.

Lazer epilasyonun yan etkisi var mıdır?

Ağrı duyumu kişiye göre değişmektedir. Bu ağrı çoğunlukla dayanılabilir niteliktedir ve genellikle lastik çarpması, iğne dokunması hissi gibi tanımlanır.

Seans sonrasında birkaç dakika süren kızarıklık, şişlik gelişebilir, fakat bu yan etkiler geçicidir ve hastaların günlük aktiviteleri etkilemez.

Uygulama yapılan ciltte yüzeysel kabuklanma bazen oluşabilen geçici bir problemdir. Çoğunlukla bu kabuklanma günler içerisinde düzelir ve deri normale döner. Nadir vakalarda deride renk değişikliği dediğimiz açılma ya da koyulaşma gözlenebilir. Neredeyse tüm vakalarda deri 6-12 ay içinde normale döner. Skar dokusu denilen deride kalınlaşma çok nadir görülen bir yan etkidir ve kalıcı olabilir.

Uugulama dermatoloji uzmanlarının gözetiminde yapılır, doğru lazer tipi ve dozu seçilirse; herhangi bir yan etki görülmez.

Lazer epilasyonda yaz aylarında uygulama yapılabilir mi?

Tedavi yaz aylarında da uygulanabilir. Fakat, uygulama yapılacak kişiler hekimin önereceği güneşten korunma yöntemlerini dikkatle uygulamalıdır. Ayrıca bronz tene uygulama yapılmamalı, uygulama sonrasında güneşte kalınmamalıdır. Bronz tene uygulama yapıldığında hem yan etkiler görülmekte, hem de başarı oranı düşmektedir.

Lazer epilasyon kimler tarafından uygulanır?

Merkezden aldığınızı ücretsiz görüşme seansı randevüsünde öncelikle dermatoloji doktoru tarafından muayeneniz yapılır ve tüy yapınızın lazere uygun olup olmadığına karar verilir; gerekli doz ve ayarlamalar yapıldıktan sonra tedaviye geçilir.

Lazer epilasyon tedavi hazırlığı nasıl yapılır?

Uygulamadan en az 1 ay öncesine kadar ağda, cımbız, ip gibi kılları kökten alan yöntemlerin uygulanmamış olması gerekir. En az 1 ay öncesinden güneş banyosu yapılmamış ve solaryuma girilmemiş olmalıdır. Bronz tene uygulama yapmak doğru değildir.

Tedaviden 3 gün önce bölgenin uygun şekilde tıraş edilmesi yeterlidir. Lokal anestezik krem uygulanmasına genellikle etkin soğuk hava nedeni ile gerek duyulmamaktadır. Ağrı eşiği düşük olan hastalara gerektiğinde lokal anestetik kremler uygulanabilmektedir.

Lazer epilasyon nasıl uygulanır?

Lazer epilasyon işleminde Lazer ışığı cilde bir ışık demeti şeklinde uygulanır. Her atış cihaz başlığının büyüklüğüne göre bir alanı tarar. Merkezimizdeki 18 mm çapındaki lazer başlığı ile bu alandaki kıllar saniyenin yarısından az bir zamanda yok edilmektedir. Kullandığımız lazerler dünyadaki en hızlı lazerlerdir. Saniyede 2.5 atış yapabilmektedirler.

Lazer epilasyon sonrasında ne yapılmalıdır?

Uygulama sonrası kızarıklık ve kıl etrafında hafif bir şişlik oluşabilir. Bu reaksiyon birkaç saatte kaybolur. Bazen 1-2 güne kadar da uzayabilir. Bölgesel bu reaksiyon için bazı kremler, soğutma işlemi uygulanır. Hastalarımız uygulama sonrası dikkat edilecek hususlar için bilgilendirilir. Uygulama yapılan bölgenin 2 hafta boyunca güneş ışığına maruz kalmaması ve yüksek faktörlü koruyucu kullanımı önerilir.

Lazer epilasyon tedavi maliyetleri ne kadardır?

Fiyatlar merkezden merkeze değişebilirken, son yıllardaki fiyatlar eskiye oranla daha makul düzeylere inmiştir. Çok ucuz fiyatlara yapılabilen merkezler olmasına rağmen, her yerde uygulamalar doktor denetiminde yapılmamaktadır. Bu nedenle lazer işleminin doktor denetiminde yapıldığı merkez, klinik ve hastaneler tercih edilmelidir.

Lazer epilasyon“ile ilgili diğer konular:

Aşırı kıllanma ve tedavisi
Epilasyon
Fotoepilasyon (IPL ile epilasyon)
İğneli epilasyon
Kılı yok eden yöntemler
Lazer epilasyon hakkında bilinmeyenler
Lazer tedavisi
Tüyleri azaltan ve incelten kremler

“Lazer epilasyon”ile ilgili sorular ve cevapları için tıklayınız.

Share

Bir yanıt yazın