Güneşin Zararları

Güneşin Zararları

Güneşin zararları son yıllarda Dermatoloji Uzmanlarını endişelendirmektedir. İki tip ultraviyole radyasyon vardır: Ultraviyole A (UVA) ve Ultraviyole B (UVB). UVB güneş yanıklarından sorumlu iken, UVA derinin daha derin tabakaları tarafından emilerek daha fazla hasar neden olur.

Bir süredir UV radyasyona fazla maruz kalmanın zararlı olduğu sanılırken, yeni bilgiler bu zararın daha önemli boyutta olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bazı bilim adamları son zamanlarda UVA radyasyon ile en ciddi deri kanseri olan melanom arasında ciddi bağlantı olabileceğini düşünmektedir.

Güneşin zararları nelerdir?   

Güneş ve solaryum kaynaklı UV radyasyon deri kanserine neden olabilir. Eskiden deri kanserlerinin güneş yanığı ile ilişkili olduğu düşünülürken, günümüzde orta düzeyde bronzlaşmanın da kansere neden olabileceği bilinmektedir. UV radyasyonun bağışıklık sistemini baskılayan ve erken yaşlanmayı tetikleyen etkileri de vardır. UV radyasyon kırışıklıkları arttırarak, kaba bir deri görüntüsü oluşmasına neden olur.

Fakat güneş ışığı insan sağlığı için faydalı değil midir? 

İnsanlar genellikle bronz tenin bir sağlık belirteci olduğunu düşünür. Gerçekte vücudun D vitamini sentezleyebilmesi için çok az miktar güneş ışığına ihtiyaç vardır. Vücudun ihtiyacı olan D vitamini miktarı bronzlaşma ile elde edilenin çok altındadır.

Gerçekten insanlar güneş ışığından zarar görmekte midirler? 

Evet. Deri kanserlerinin sayısı gün geçtikçe artmakta ve uzmanlar bu artışın güneş ve solaryum kaynaklı UV radyasyona bağlı olduğunu söylemektedir.

Güneş ve solaryumun neden olduğu deri kanseri türleri tedavi edilebilir mi? 


Ne yazık ki hayır. Melanom (UVB radyasyon arasında bir ilişkiden şüphe edilmektedir) denilen deri kanseri erken yakalanmazsa sıklıkla öldürücüdür. Melanom vakalarının sayısı gittikçe artmaktadır.

“Güneşin Zararları” ile ilgili konular:

Cilt kanseri

Güneşe bağlı mesleki cilt hastalikları
Güneşin neden olduğu cilt sorunları

Share

Bir yanıt yazın