İrritan temas dermatiti nedir?
irritan temas dermatiti tahriş edici bazı kimyasallar ve diğer ajanlarla ( soğuk, su, asit, alkali. deterjan ve solventler gibi meddelerle) derinin hasarlanması sonrası gelişir. Bu dermatit en sık görülen temas dermatit türüdür ve sıklıkla mesleki etkenlere maruz kalma sonucu ortaya çıkar.
İrritan temas dermatiti nasıl gelişir?
Tahriş edici etkenlerle tekrarlayan temas, derinin bariyer fonksiyonunun bozulmasına neden olur. Böylece deri kendini kimyasallara karşı koruyamaz ve kimyasallar deride daha derin tabakalara geçer. Bunun sonucu olarak da deri kızarır, kurur, kabalaşır ve hatta çatlar.
Hangi maddeler irritan temas dermatitine neden olur?
Tahriş yapan maddeler günlük işleri yapmakta kullanılan su, deterjan, solventler, asitler, alkali maddelerdir. Bazen birden fazla maddenin kullanımı egzamaya neden olabilir.
İrritan temas dermatiti kimlerde daha sık görülür?
İrritan temas dermatiti irritan maddeye yeterince temas eden tüm kişilerde görülür. Fakat su ve kimyasallar ile aşırı teması olan iş gruplarında mesleki irritan dermatit daha sık görülür. Özellikle atopik egzaması olan kişiler temas dermatiti gelişimine daha yatkındır.
İrritan temas dermatiti nasıl görünür?
İrritan temas dermatiti ilk olarak irritan maddenin temas ettiği alanda görülür. Eğer irritan ajanla temas devam ederse bu alanın etrafında da egzama bulguları gelişir. Tahriş edici maddenin temas ettiği alanda keskin sınırlı kırmızılık, ödem, pullanma, çatlaklar gibi bulgular oluşur. Hastalıkta kaşıntıdan ziyade yanma hissi vardır.
İrritan temas dermatit tanısı nasıl konulur?
Hastalığın görüntüsü ve tahriş edici maddenin kullanımının durdurulması ile bulguların gerilemesi tanı koydurur. Alerjik temas dermatit tanısı koymayı sağlayan yama testi negatiftir. Tahriş eden maddeleri tespit eden bir test ise yoktur.
İrritan temas dermatitinin komplikasyonları nelerdir?
Dermatit alanında deri bariyer hasarlandığından bakteri ve mantar üremesi için uygun ortam oluşur ve çeşitli cilt enfeksiyonları görülebilir.
İrritan temas dermatitte koruyucu önlemler nelerdir?
- Tahriş edici ajan saptanarak, bu madde ile teması engellemek
- Koruyucu eldiven kullanmak
- Elleri ılık su ve hafif bir sabunla yıkamak
- Deriyi kaplayan bariyer kremleri kullanmak
- Düzenli aralıklarla nemlendirici kullanmak
İrritan temas dermatit nasıl tedavi edilir?
Eğer evde uygulanan koruma önlemleri faydalı olmaz ise, hasta dermatoloji uzmanı tarafından tedavi edilmelidir. Tedavide kortizonlu kremler ve merhemler kullanılır. Bu ilaçlar günde bir veya iki kez, 2-4 hafta uygulanır. Şiddetli olgularda ağızdan kortizon, kaşıntı var ise antihistaminik veya bakteri enfeksiyonu gelişirse antibiyotik kullanılabilir.
“İrritan temas dermatiti” ile ilgili diğer konular:
Alerjik temas dermatiti
Dermatit (Egzama)
Nemlendiriciler
“İrritan temas dermatiti” ile ilgili kaynaklar:
https://www.dermcoll.edu.au/atoz/irritant-contact-dermatitis-icd/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30293200
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/contact-dermatitis/symptoms-causes/syc-20352742
https://dermnetnz.org/topics/irritant-contact-dermatitis/