Parapsöriasis nedir? Nasıl tedavi edilir?

Parapsöriasis nedir? Nasıl tedavi edilir?

Parapsöriasis  nedir?

Parapsöriasis psöriasis (Sedef hastalığı) benzeri görüntüsü olan nadir görülen bir grup cilt sorunudur. Hastalık kaşıntısız veya hafif kaşıntılı somon renkli pullu alanlar ile seyreden tedaviye dirençli nedeni bilinmeyen kronik bir hastalıktır. Hastalığın 2 tipi vardır.

  1. Küçük plaklı parapsöriasis: Kızarık alanların çapı 5 cmden küçüktür. Çoğunlukla selim karakterlidir.
  2. Büyük plaklı parapsöriasis: Kırmızı alanlar 5 cmden büyük ve düzensiz şekillidir. Büyük plaklı parapsöriasi hastalarının bazılarında bir çeşit T hücreli lenfoma olan Mikosis fungoides gelişebilir. Mikosis fungoides Beyaz kan hücrelinin neden olduğu deride başlayan bir kanser türüdür.

Hastalığın bulguları nelerdir?

Hastakıkta genellikle kaşıntısız, ince pullanma gösteren hafif pembemsi sarı, mat, yuvarlak veya oval alanlar şeklinde görülür. Bu alanların üzeri hafif kırışık, sigara kağıdı görüntüsünde olabilir. Psöriasis hastalığında ise yama şeklindeki plakların belirgin sınırları vardır ve pembe zeminde sedefimsi kalın kabuklar görülür. Hastalık daha fazla erkeklerde görülür.

 Hastalığın bulguları nerede görülür?

Hastalığın bulguları genellikle gövde de ve kollardadır.

Hastalık nasıl seyir gösterir?

Genelde kış aylarında daha aktif iken, yazın bulgular gerileme eğilimindedir. Tedavi ile gerilese bile aynı alanda veya diğer alanlarda tekrar edebilir. Küçük plaklı parapsöriasis aylar hatta yıllarca sürebilir. Genellikle kendiliğinden iyileşir. Büyük plaklı parapsöriasis uzun yıllar devam eder, bazı olgular mikosis fungoidese dönebilir.

Tanı nasıl konulur?

Hastalığa klinik görüntü ile tanı konulur. Gerektiği zaman deri biyopsisi ve patolojik inceleme yapılabilir.

Parapsöriasis nasıl tedavi edilir?

Kuruluk ve pullanmayı azaltmak için nemlendirici kullanılmalıdır. Deriye uygulanan kortizonlu kremler kaşıntı ve kızarıklığı tedavi etmek amacı ile kullanılır. Bazen de ultraviyole B yayan kabinlerde doktor tarafından fototerapi uygulanır. Güneş ışığıda güvenli bir şekilde kullanıldığında hastalıkta iyileşme sağlar.

Parapsöriasis hastaları nasıl takip edilmelidir?

Küçük plaklı parapsöriasis yılda bir kez ya da döküntülerde bir değişiklik olduğunda  doktor tarafından kontrol edilmelidir. Büyük plaklı psöriasis ise 2 yılda bir takip edilmelidir. T hücreli lenfomadan şüphe edildiğinde ise biyopsi almak gerekir.

“Parapsöriasis” ile ilgili diğer konular:

Sedef hastalığı (Psöriasis)
Nemlendiriciler

“Parapsöriasis” ile ilgili kaynaklar:

https://www.uptodate.com/contents/parapsoriasis-small-plaque-and-large-plaque-parapsoriasis
https://www.merckmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/psoriasis-and-scaling-diseases/parapsoriasis
https://dermnetnz.org/topics/chronic-superficial-scaly-dermatitis/
tıklayınız.

Share

Bir yanıt yazın