Yağ Bezesi (Lipom) nedir? Tehlikeli midir?

Yağ Bezesi (Lipom) nedir? Tehlikeli midir?

Lipom nedir?

Lipom yumuşak dokuda  görülen, yağ hücrelerinden oluşan iyi huylu bir deri tümörüdür. Halk arasında yağ bezesi olarak bilinir.

Kimlerde yağ bezesi görülür?

Lipomlara her yüz kişiden birinde rastlanır. En sık görülen deri altında tümörüdür. Yağ bezeleri her yaşta görülebilir, fakat orta yaşlarda daha sık saptanır. Erkeklerde daha sık görülen hastalık,  genellikle deride kadınlarda tek olarak, erkeklerde ise çok sayıda bulunur.

Lipom neden oluşur?

Yağ bezelerinin neden oluştukları tam olarak bilinmemektedir. Gelişiminde ailesel (genetik) faktörler önemli rol oynar. Künt darbeler, yağ bezesi gelişimini tetikleyebilir.

Yağ bezeleri nasıl görünür?

Yağ bezesi deri altında, yumuşak, ağrısız, parmaklarla sıkıldığında hareket eden şişlik şeklinde görülür. Büyüklüğü genellikle 5 santimetreden azdır, ama daha büyük lipomlar da görülebilir. Genellikle tek olarak görülen tümör, bazen çok sayıda olabilir.

Lipom vücudun nerelerinde görülür?

Tipik yerleşimi üst gövde, baş, boyun, omuzlar ve sırttır. Ama vücudun yağ dokusu olan her yerinde oluşabilir.

Yağ bezeleri genelde herhangi bir rahatsızlık vermez. Ama bazen üzerine bastırıldığında ağrı hissedilebilir. Kan damarlarının yoğun olduğu anjiolipom denen lipom türü genellikle ağrılıdır.

Lipom tanısı nasıl konur?

Derinin altında yumuşak hareket eden şişlikler şeklinde görülen lipomlara genellikle muayene ile tanı konulur. Şüpheli durumlarda tanı için biyopsi alınarak patolojik inceleme yapılır. Bazen lipomun büyüklüğü ve yerleşimini değerlendirmek için MR veya tomografi çekilebilir.

Derideki lipoma benzeyen şişlikler çok düşük oranda liposarkom denen bir kanser türü olabilir. Liposarkom yağ dokusunun bir kanser çeşidi olup hızlı gelişir, derinin altında genellikle ağrılı, hareket ettirilemeyen bir kitle şeklinde görülür. Eğer liposarkomdan şüphesi var ise biyopsi yapılarak veya MR, tomografi çekilerek tanı konulur.

Tedavi nasıl yapılır?

Birçok lipomun tedavi edilmesine gerek yoktur. Ama hızılı gelişen ve ağrılı lipomların tedavisi gerekebilir. Lipom aşağıdaki yöntemler ile tedavi edilebilir.

  • Cerrahi: Birçok yağ bezesi cerrahi olarak çıkarılabilir. Cerrahi tedaviden sonra lipomun tekrar etme olasılığı oldukça düşüktür. İşlem sonrası yara izi kalabilir.
  • Liposuction: İnce bir iğne ve ya büyük bir şırınga ile yağ dokusunun dışarı çıkartılır.

“Lipom” ile ilgili kaynaklar:

https://emedicine.medscape.com/article/191233-overview
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lipoma/symptoms-causes/syc-20374470
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-is-a-lipoma#1
https://www.nhs.uk/conditions/lipoma/
https://dermnetnz.org/topics/lipoma-and-liposarcoma/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15008-lipomas

Share

Bir yanıt yazın