Yüz yogası ile mutlu olun. Genç kalın

Yüz yogası ile mutlu olun. Genç kalın

Yüz yogası nedir?

Yüz yogası yüz kaslarını çalıştırarak ve esneterek etkili olan  bir çeşit fizik tedavi yöntemidir. Yoganın vücuttaki kaslara etkisi ne ise, yüz yogası da yüz kaslarında aynı etki oluşturur. Bu etkileri ile yüz yogası genç kalma yöntemi olarak kullanılmaktadır.

Yüz egzersizlerinin tarihçesi:

insan var olduğundan bu yana yüz egzersizleri vardı. Bazı kaynaklar 2000 yıl önce Kleopatranın çenesinde gıdı oluşumunu engellemek için yüz egzersizi yaptığını yazmaktadır. O zamandan beri kadınlar yılların ve yer çekiminin yarattığı  yaşlanması ile mücadele etmek için yüz egzersizlerini kullanmaktadır. Nasıl yoga tarihi binlerce yıl öncesine uzanmaktaysa, yüz egzersizleri de yıllardır yapılmaktadır. Yani bir çeşit yüz egzersizi olan yüz yogası sadece 2000 li yıllarda keşfedilen bir aktivite değildir.

Yüz yogasının mucidi kimdir?

Fumito Takatsu: Japonya’da öğretmen olarak çalışan Takatsu yaşamını tehdit eden bir trafik kazası sonrası hayata başka bir açıdan bakmaya başladı. Bu değişim sonrası yüzdeki kırışıklıkları ve sarkmaları azaltmak ve yaşlanmaktan korunmak için  17 yıl önce yüz egzersizleri yapmaya başladı. Yaptığı bu egzersizlerini  yüz yogası olarak tanımladı. Takatsu şu an benim gibi 52 yaşında.Yüz yogası konusunda basılmış 6 adet kitabı mevcut.  15 yıl yüz yogası yaparak nasıl genç kaldığını fark etmemek mümkün değil. Yaşlanmayı bir yana bırakın gençleşmiş aslında.

Fumito Takatsu
Yüz yogası – Fumito Takatsu

Yoga konusunda çalışmalar yapan diğer otoriteler kimlerdir?

Annelise Hagen: Yoga face kitabının yazarı. Kendisi aynı zamanda artist olup yoga ve yüz yogası eğitmenidir. Yaptığım araştırmada Hagen’in mi yoksa Takatsunun mu yüz yogasının mucidi olduğunu bulamadım. Bulamamam da önemli değil bence. Bir çeşit yüz egzersizi olan yüz  yogası yüzyıllardır var nasıl olsa.

Annelise Hagan
Annelise Hagan

Danielle Colins: Tanınan uzmanlarından bir diğeri. Kendisi yaklaşık 16 yıldır yoga eğitmenliği yapmakta ve bir çok eğitmen yetiştirmektedir. “Danielle Collins’ Face Yoga”: Firming facial exercises & inspiring tips to glow, inside and out adlı” bir kitabı vardır.

Daniella Collins
Daniella Collins

Gary Sikorski:  Erkek yüz yogası eğitmeni. Kendisi 50 yaşında yüz yogasına başlıyor. Uykusuzluk problemi var. Bir gece uyuyamayınca, CNN de yüz yogası metodu ile ilgili bir program izliyor ve yüz yogası yapmaya başlıyor. Yüz yogası ile  ilgili bir DVD ve www.happyfaceyoga.com  adlı bir web sitesi  yapıyor. Kendisi yıllar boyu plastik cerrah ve dermatologları yüz yogasının etkili olduğu konusunda  ikna etmeye çalıştıktan sonra, nihayet  Northwestern Üniversitesi Dermatoloji Bölüm Başkanı Dr. Alam “Happy face yoga” metodunu merak eder.  2018 yılında Dr. Alam’ın yüz egzersizlerinin  etkili bulduğu  bir çalışma JAMA Dermatology’de yayınlanır.

Gary Sikorski
Gary Sikorski

Yüz yogasının faydaları nelerdir?

Yaşlanmanın etkilerini geciktirmeyi ve psikolojik olarak rahatlatmayı amaçlayan  bir uygulamadır. Öncelikle istenmeyen kırışıklıklara neden olan kaslarımızı tanımamızı sağlar ve bu kasları nasıl kullanmamız gerektiğini öğretir.

Yüzün kan dolaşımını  artırarak derinin daha fazla oksijenlenmesi ve beslenmesini sağlar. Böylece deri daha parlak ve  canlı  hale gelir.

Kaş arası, göz etrafı ve alındaki kaslarn gücünü artırmak ve esnetmek kırışıklıkları azaltır. Yüzün üst bölgesine yapılan egzersizler yıllarca mimiklerimizle oluşturduğumuz kırışıklıkları azaltmayı veya oluşmasını geciktirmeyi hedefler. Yerçekiminin etkisi ile kaş ve göz kapaklarının düşmesi ve alt göz kapaklarındaki ödemin azaltılmasında faydalıdır.

Yanaklar, dudak etrafında, çene ve  boyundaki  kaslarının güçlenmesi, dudak etrafı çizgilerini, burunun kenarından ağız kenarına uzanan oluğu, yüzün alt kısmındaki sarkma ve gıdıyı azaltır. Boyun kaslarının uzaması da boyun çizgilerini azaltır.

Yüz yogası nasıl etkili olur?

Yüzümüzde irili ufaklı çok sayıda kas bulunmaktadır. Yüz kaslarımızı  gün boyu farklı şekillerde kasarak ve gevşeterek çeşitli yüz ifadelerini oluşturuyoruz. Bu kasları kullanmak zaman içinde deride kırışıklıklara neden oluyor. Örneğin göz kenarlarındaki kırışıklar gülümseme, alın çizgilerimiz bizi hayrete düşüren olaylar, kaşlar arasındaki çizgiler ise öfkemizle oluşuyor. Yer çekiminin etkisi de yüzün sarkmasına neden olur.

Yüz egzersizleri tıbbi tedavide kullanılır mı? Bu konuda yapılan araştırmalar var mı?

Evet. Pereira ve arkadaşları 2011 yılında yazdıkları  bilimsel bir derlemede 1966 yılından bu yana yüz felci hastalarında yüz egzersizlerinin etkinliğini  araştıran 132 araştırma olduğunu yazdı. Araştırmaların bazılarında yüz egzersizlerinin yüz felci hastalarının kas fonksiyonlarını kazanmasında etkili bulunmuş.

2018 yılında Okamoto R. ve arkadaşları yaşlı hastalarla  bir çalışma yaptıl. Parkinson hastalarının yüz egzersizleri yapmasının duygu durum, yüz ifadesi, yüz kas aktivitesi ve akıl sağlığında iyileşmeye neden olduğunu saptadı.

Yüz yogası gerçekten etkili bir yöntem midir?

Bu konu biraz tartışmalı. Yüz yogası ile yapılan çalışmaların bir takım eksik yanları mevcuttur.

 2018 yılında JAMA dergisinde yayınlanan Dermatoloji uzmanı  Dr.Alam ve arkadaşlarının yaptığı  çalışma en çok referans gösterilen yayındır. Çalışmada 27 orta yaştaki  kadın (40-65 )  alınmış. Çalışmaya katılan kadınlar mutlu yüz yogasının yaratıcısı Gary Sikorskinin egzersizlerini CD’den izlemiş ve 32 adet yüz egzersizini uygulamış.Egzersizleri ilk 8 hafta hergün 30 dakika, çalışmanın son 12 haftasında haftada 3 gün 30 dakika egzersiz yapmışlar. Çalışmanın sonunda dermatologlar özellikle  bu egzersizlerin yüzün alt yarısında yaşlanmanın etkilerini azalttığını gözlemlemişler. Dermatologların değerlendirmelsi sonucu, çalışmaya katılan kadınların yaş ortalamasının 3 yıl azaldığını belirtmişlerdir.

Yüz yogasının avantajları nelerdir?

Yüz yogasının faydaları hakkında gerçekçi olmakta fayda var. Yüz yogası tabi ki hiçbir zaman bir takım kozmetik işlemlerin yerini tutamaz. Yüz yogası ile ilgili daha fazla çalışma yapılmasın  gerçekten ihtiyaç var.

Yüz yogası yaşlanmaya karşı doğal, girişimsel olmayan ( iğnesiz, cerrahisiz, ağrısız) ve para ödenmeyen etkili bir yöntemdir.  Herhangi bir cihaz kullanımını gerektirmez. Yüz yogasının hiç bir zararı ve maliyeti yok. Ayrıca yüz yogası psikolojik rahatlamayı sağlar.

Yüz yogasının etkinliği nasıl arttırabilir?

Yüz yogası yapmadan evvel klasik yoga yapılması yüz yogasının etkinliğini arttırır. Yogada başın aşağıda olduğu pozlar özellikle yüz derisinde kan dolaşımını artırdığından özellikle faydalıdır. Yoga yapmadan evvel hafif bir yüz boyun masajı ekstra fayda sağlamk için yapılabilir. Doğru gevşeme ve dinlenme, doğru nefes, doğru beslenme, doğru egzersiz ve pozitif düşünce yüz yogası ile birlikte muhakka uygulanmalıdır.

Yüz yogası ne zaman ve ne kadar yapılmalı?

Yüz yogası günün her saatinde yapılabilir. Fakat  uykudan uyanınca ve yatmadan önce yapmak daha etkili olur. Eğer sabah ve akşam egzersiz yapmak zor geliyorsa gün içinde de egzersiz yapılabilir. (tv seyrederken, araba sürerken ve hatta duşta bile)

İdeal olarak haftada beş gün (hafta içi)  yüz yogası yapıp, hafta sonu ara verilebilir. Yüz yogası günde 10 ile 30 dakika arası yapılabilir. Özellikle yüz baş masajı ile yapıldığında seans 30 dakika sürer. Ama egzersizlerinin etkili olması için düzenli olarak yapılması gerekir.

Practicing the FYM
before going to bed helps to reset the muscles you used during the
day, and to relax not only your face muscles but also your mind to
prepare you for a nice, peaceful sleep. If you find it hard to practice
the poses in the morning, practice them throughout the day.
You can practice some of the poses while driving, cooking,
watching TV, or even in the shower! Try to make it a daily habit.

Yüz yogası ne kadar zamanda etkili olur?

İlk kez yüz yogası yapıldığında hemen yüz ısısının artar ve yüz daha caclı hale gelir. Yüzde rahatlama hissedilir. Bu fiziksel etkinin yanında ruhsal bir rahatlamada hissedilir. Yüz yogasının etkisi 2 haftada başlar. Ama 3-6 ayda belirginleşir.

Yüz yogası nerede yapılır ve yaparken başka bir şeye ihtiyaç var mıdır?

Yüz yogası başlangıçta oturarak ayna karşısında yapılır. Fakat tecrübe kazanıldığında ayna kullanımına ihtiyaç kalmaz.  Yoga yapılan odanın havalandırılmış olması, mümkünse açık havada yüz yogası yapılması daha faydalıdır.

Yüz yogası  öncesi ve sonrası yapılması gereken şeyler var mıdır?

Yüz yogası yapılmadan önce yoga yapılması tavsiye olunur. Yoga bedeni rahatlatırken yaptığı psikolojik rahatlama birincil olarak vücut kaslarını gevşetirken, ikincil olarak  da yüz kaslarına  yansır.  Özellikle yoga yapanlar  baş duruşu, omuz duruşu, aşağı bakan köpek duruşu konusunda tecrübeliyse ve doktor tarafından her hangi bir sağlık problemi (boyun fıtığı, vertigo Vs) saptanmadı ise  başın aşağı olduğu pozları yaparlarsa yüze gelen kan akımı arttığından yüz yogasının etkinliği daha fazla olur.

Yüz yogasından önce eller ve yüz hafif bir temizleyici ve ılık su ile yıkanmalıdır.  Yüz yogasından önce baş boyun ve yüz bölgesine masaj yapılması ve ısınma hareketlerinin yapılması kan dolaşımını arttırarak yüz yogasının etkinliğini arttırır. Yüz yogası bittikten sonra yüz yeniden ılık su ile yıkanır,ve  uygun nemlendirici sürülür.

Yüz yogası yaparken nelere dikkat edilmelidir?

Genellikle hayır. Sadece botoks ve dolgu maddesi uygulanan hastalarda bu uygulamaların etkinliğini azaltabilir.  Bu konuda botoks ve dolgu uygulaması yapan doktorunuzla göeüşmek faydalı olur.

Yüz yogası yaparken özellikle alın kaslarını kasmamak gerekir. Alın kasları kasıldığında alında yatay cizgiler oluşabilir.

Yüz yogası yaparken hareketlerin nefes alışlarla kordine olmasına dikkat edilmelidir. Nasıl yoga yaparken doğru nefes almak önemli ise, yüz yogası da nefesi doğru kullanarak yapılır.

Bunların dışında dikkat edilmesi gerekenler yüz yogası eğtiminde eğitmen tarafından anlatılacaktır.

Bu konu ile ilişkili diğer yazılar:

Yoga ve sağlık
Yoga öğretiyorum

Share

Bir yanıt yazın