Sebase Kist ( Yağ Kisti )

Sebase Kist ( Yağ Kisti )

Sebase kist nedir?

Sebase kist deri altında görülen ve elle tutulduğunda hareket eden şişlikler şeklinde görülür. Epidermoid kist, epidermal kist, keratin kisti olarak da adlandırılır. Kistler genellikle zararsızdır, nadiren kansere dönüşebilir.  Sebase kistler kıl bezinin infundibulum denen yüzeysel kısmından kaynaklanan sık görülen kistik yapılardır. Kistin iç yüzeyi derinin üstündeki epitel hücreleri ile kaplıyken, kist içinde keratin ve yağ mevcuttur.

Sebase kistin görünümü nasıldır?

Sebase kistler sert kıvamda deri renginde veya sarımsı renkte, deri yüzeyine yapışık, fakat deri altında hareket edebilen şişliklerdir. Çapı genellikle 1-3 santimetredir. Parmaklar arasında sıkıldığında üzerinde bir delik veya siyah nokta görülür.  Bazen bu delikten kötü kokulu peynirimsi bir materyal çıkabilir. Kistler genelde rahatsızlık vermez.

Sebase kistler ağrılı mıdır?

Sebase kistler genellikle herhangi bir rahatsızlık vermez. Fakat enfeksiyon gelişirse deride kızarıklık ve ağrı olur. 

Sebase kist nerlerde görülür?

Sebase kistler sıklıkla saçlı deri, yüz, göğüs, sırt ve kasık bölgesinde görülürken, avuç içi ve ayak tabanında oluşmaz. Genital bölgede de sık görülürler.

Sebase kistler kimlerde görülür?

Sebase kistler en çok yetişkinlerde özellikle genç yaş ile olgunluk çağı arasında görülür. Aknesi olan yağlı ciltlerde sebase kiste daha sık rastlanır. Ayrıca bu kistler Gardner sendromu, pakionişi konjenita ve bazal hücreli nevüs sendromunda daha sık görülür.

Sebase kist neden olur?

Deri yüzeyindeki hücreler keratin denen bir protein üretir. Bu protein deriye esneklik ve dayanıklılık verir. Normalde bu hücreler ölüp deri yüzeyine çıkarak atılır. Bazen hücreler derinin daha derin tabakasına geçerek çoğalır ve kist oluşturur. Bu kistin iç yüzeyindeki hücreler keratin salgılamaya devam eder ve kistin içinde kalın, sarımsı ve peynir benzeri bir materyal gelişir. Eğer kist patlarsa kokulu bir materyal dışarı çıkar.

 Sebase kist yağ bezi kanalı düzgün gelişmezse oluşabilir veya bu bölgeye olan travma sonrası gelişebilir.  Bazen herhangi bir neden olmadan sebase kist oluşabilir.

Sebase kist komplikasyonları nelerdir?

  • İnflamasyon:  Bazen kistler şişer ve hassasiyet gelişir. Bu kistin içinde mikroorganizma üremeden de  gelişebilir.  Kistteki inflamasyon geçmeden kist cerrahi olarak çıkarılmamalıdır. 
  • Kistin patlaması: Genellikle kist iltihaplandığında patlayabilir ve tedavi antibiyotik ve cerrahi tedavi ile yapılır.
  • İnfeksiyon: Kist içine bakteri bulaşırsa ağrılı apse gelişir. 
  • Deri kanseri: Çok nadiren kistler skuamöz hücreli karsinom denen deri kanserine dönüşebilir.

Tanı nasıl konulur?

Genellikle deri muayenesi ile tanı konulur. Tanı için biyopsi gerekli değildir. Ama kozmetik nedenler veya kistin enfekte olması gibi nedenlerle cerrahi çıkartma gerekebilir.

Kistin tedavisi nasıl yapılır?

Kist kozmetik olarak rahatsızlık vermez ve komplikasyon gelişmez ise tedavi gerekli değildir.

Kist iltihaplandığında antibiyotik tedavisi verilir ve daha sonra cerrahi işlemler uygulanır.

Kistin içine kontizon  injeksiyonu yapılaması:  İnjeksiyon ile kistin şişliği ve inflamasyon azaltılır.

Kistin delinerek açılması ve içindeki materyalin boşaltılması: Bu yöntemde kist üzerindeki deriye küçük bir kesi yapılır ve kist nazikçe sıkılarak kist materyali dışarı çıkarılır. Bu kolay bir yöntemdir, ama kist kısa sürede tekrar eder.

Cerrahi yöntem:  Deriye lokal anestezi yapılarak kist duvarı ile birlikte çıkarılır ve deriye dikiş atılır. Güvenli ve etkili bir tedavi yöntemidir ve kistin yeniden oluşmasını engeller. Eğer kist iltihaplanmış ise doktorunuz tarafından ağızdan antibiyotik tedavisi verilip, cerrahi tedavi bir süreliğine ertelenebilir. Cerrahi sonrası bazen yara izi kalabilir veya nadiren kist tekrarlayabilir.

“Sebase Kist” ile ilgili diğer konular:

Skuamöz hücreli karsinom

“Sebase Kist”ile ilgili kaynaklar:

https://dermnetnz.org/topics/epidermoid-cyst/
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/sebaceous-cysts
https://www.nhs.uk/conditions/skin-cyst/
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-guide-to-cysts
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/epidermoid-cysts/symptoms-causes/syc-20352701
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14165-sebaceous-cysts

Share

Bir yanıt yazın