Saçlarınız çok çabuk mu yağlanıyor?
Lütfen panik yapmayın.
Bu dünyanın sonu olmadığı gibi; günümüzde, bu sorunu giderecek yüzlerce kozmetik ve dermokozmetik ürün mevcut… Ama önce biraz bilgilenelim ne dersiniz?
Saç yağlanması, aslında normal koşullarda, saçı çeşitli etkenlerden ( fiziksel, kimyasal ) korumak için süregelen vücudun savunma mekanizmalarından sayılabilir. Ancak yağ hücreleri gereğinden fazla çalışmaya başlayınca, yararlı etkileri değil zararları ön plana çıkmaya başlar. Kadınların dörtte birinde rastlanılan bu sorunun kökeni en çok genetik yapımıza bağlanmaktadır. Ancak bu durumun ciddiyetini arttıran diğer faktörlerin de önemli olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Saçlarımızın yağlanma düzeyine etki eden bu faktörler nelerdir?
- Stres ve aşırı sinirlilik
- Dengesiz beslenme
- çok yağlı besinlerle beslenme
- Aşırı yorulma
- Uygun olmayan şampuan, saç kremi, saç boyası vb. kimyasallar kullanma
Yağlı ve hacimsiz saçların bakımında neler önemlidir?
- Yağlı saçlara özel şampuanların kullanımı birincil derecede önemlidir.
- Şampuanlanma dışında, saçlı deriye masaj veya sık taranma tavsiye edilmez.
- Yıkanma sırasında 2 kez şampuanlanma yapılmalıdır. İlkinde saçın kiri akıtılmalı; ikinci yıkamada saç dipleri hafifçe ovularak temizlenmelidir.
- Sıcak su kullanılmamalı, ılık su tercih edilmelidir. Son durulamada mümkün olduğunca soğuk su kullanılırsa, daha olumlu sonuç elde edilecektir.
- Bebe şampuanlarının kullanımı genelde tercih edilmemelidir.
- Sıcak üfleyen saç kurutucular, saç diplerine fazla yaklaştırılmadan kurutma yapılmalı ( en az 15 cm. uzaklıktan ve aynı bölgeye 15 sn. den uzun sürmeyecek şekilde ), sıcaklık seviyeleri düşük doza ayarlanmalıdır.
- Havlu ile kurutma önerilmez; ancak kurutma makinesi kullanmadan evvel, saçın nemi havlu ile biraz alınırsa iyi olur.
- Metal taraklar kullanılmamalıdır. Fildişi, ahşap veya plastik taraklar tercih edilir.
- Saçlara fazla dokunulmamalı ve çok sık işlem yaptırılmamalıdır.
- Jöle ve briyantin benzeri malzemelerin kullanımı, saçı ağırlaştırdığından ve yağlanmayı arttırdığından önerilmez.
- Haftada 2- 3 defadan fazla saçların şampuanlanması durumu daha da kötüleştirir.
- Nemlendirici kullanılmaması tavsiye edilir.
- Saçlar mümkün olduğunca az toplanmalıdır.
Yağlı ve hacimsiz saçlar için pratik öneriler
Aynen cilt maskeleri gibi, saçımıza ayda 1- 2 kez uygulayacağımız ekstra bakımlar; pek tabii ki saç yağlanması sorunumuzda da faydalı olmaktadır.
- Yeşil kil maskesi: Bir kasenin içine 50 gram kadar yeşil kil konulur ve yarı yarıya sulandırılmış sirke katılarak, bir karışım haline getirilir. Saç diplerine sürülerek, 10 dakika kadar bekletilir. Sonrasında uygun şampuan ile yıkanıp ılık su ile durulanır.
- Kullandığınız şampuana, yıkanma sırasında 3- 4 damla portakal veya lavanta yağı ekleyiniz ve her zamanki gibi yıkanıp durulanınız. Farkı fark edeceksiniz.
- Son durulama suyu olarak, 1 lt. mineral su içine, 2 damla kekik veya biberiye yağı damlatınız. Tonik ve sıkıklaştırıcı etkisi ile saçlı derinin yağlanma süresini uzatacaktır.
- Kükürtlü aminoasitler, çinko veya B6 vitamini içeren kürler de yağlı saçlar için idealdir.
- Rhassoul ve diğer killeri içeren şampuanların kullanımı önerilir.
- 3 yemek kaşığı yoğurt ve 1 yumurtayı çırpın. Karışımı saçlarınıza ( özellikle diplere ) sürüp 20 dak. bekletin. Sonrasında şampuanla yıkayıp, son durulama suyuna sirke katın ( suyla yarı yarıya seyrelterek ). Durulama suyuna limon katılması da aynı işlevi görecektir.