Oje nedir?
Oje tırnakları süslemek ve tırnağı korumak için tırnaklara sürülen bir çeşit ciladır.
Tarihçesi
Japonlar ve İtalyanlar her ne kadar ilk oje kullanımını kendilerine maletmek isteseler de; tırnak cilalarının, tarihte ilk kez, Milattan 3000 yıl evvel Çinliler tarafından icat edilip kullanıldığı kanıtlanmıştır. Çinliler; bunların yapımında, balmumu, arap zamkı, şap, yumurta beyazı, jelatin, gül ve orkideden elde ettikleri maddeleri kullanıyorlardı. Antik çağlarda altın ve gümüş rengi ojeler revaçta iken, 1500’ lü yıllardan itibaren kırmızı ve siyah renkli ojeler tercih edilir olmuştur.
Mısırlılar ise tırnakları boyama amacı ile, ilk olarak kına kullanmışlardır. Günümüzde, bazı kültürlerde bu yöntem halen uygulanmaktadır. Mısır kültüründe çeşitli renklerdeki ojelerin kullanımı, kişilerin sosyal sınıflarına dair bir belirti olarak görülmekteydi. Mesela Kral Akhenaton’ un karısı Kraliçe Nefertiti el ve ayak tırnaklarında parlak kırmızı; Kleopatra ise ; koyu kızıl, kırmızı renkte oje kulanırdı. Daha aşağı sınıflardan olan mısırlılar; sadece soluk renkte ojeler kullanabilirlerdi.
İnkalar, tırnaklarına kartal figürlü süslemeler yaparlardı. Eski dönemlerde deve tüyünden fırçalar ve boyalı hamurlar kullanılırken; 1920’ den sonra, araba boyalarından esinlenilerek, emaye bazlı ojeler üretilmeye başlanmıştır. Bu; günümüzdeki, fabrikasyon oje ve tırnak cilalarının üretiminin ilk aşamasıdır.
Bu ürünlerin içeriklerinde ne bulunur?
- Nitroselüloz
- Reçine çeşitleri
- Plastik kaplayıcı maddeler
- Bütil asetat, etil asetat gibi çözücü maddeler
- Sedef ve çeşitli pigment ( boya verici madde ) ler
- Birleştirici ( katalizör ) bazı maddeler
Bu ürünleri uygulamadan önce nasıl hazırlık yapılır?
Renkli veya renksiz olsun; önceki oje iyice temizlenmelidir. Tırnaklar hep aynı yöne doğru olmak üzere düzgün bir şekilde törpülenmelidir. Tırnak etleri, cilde zarar verilmeden nazikçe kesilmelidir. Bunun için, işlem öncesi yumuşatıcı bir tırnak kremi kullanılabilir. Tırnak kenarları temizlendikten sonra eller ve ayaklar yıkanır.
Oje ve tırnak cilaları nasıl uygulanır?
Özellikle hassas ve kırılgan tırnaklarda; en alta güçlendirici bir astar kat oje sürerek işlem başlatılabilir. üzerine tercih edilen renkte oje uygulanır. Eğer koyu renkler tercih ediliyorsa, genelde 2 kat sürülmesi gerekir. Bunun da ilk tabakası oldukça ince olmalıdır. İkinci kat sürülen ojenin, pürüzleri kapatacak şekilde biraz daha kalın olması uygun olur. Oje fırçası tırnak diplerinden uçlarına doğru, seri hareketlerle ucundaki ojeyi tırnağa yaymalıdır. Açık renkli ojeler ve tırnak cilaları için sadece bir tabaka uygulamak yeterlidir. En son olarak, sabitleyici ( fiksatör ) bir tırnak ürününün kullanılması, dayanıklılığı arttıracak, ojenin daha çabuk kurumasına yardımcı olacaktır.
Oje ve tırnak cilalarının nasıl temizlenir?
Kimyasal çözücüler; oje ve tırnak cilalarını çözer ve tırnaktan kolayca uzaklaştırırlar. Bu maddeler, 2 grupta incelenirler
- Aseton bazlılar
- Aseton bazlı olmayanlar
Her iki grup çözücü de aynı etkiyi gösterirler. Aseton; tırnak cilalarını etkin bir şekilde çıkartan kimyasal çözücüdür. Ancak tırnakları ve tırnak köklerini olumsuz yönde etkileyebilir. Yan etkileri yüzünden tırnaklar daha kolay kırılabilir hale gelebilir. Ciltte tahriş yapabilir. Dolayısıyla son dönemlerde kullanımı pek tercih edilmemektedir. Ethyl asetat; tırnak cilalarını çıkartıcı olarak kullanılan maddelerden biridir. Hafif meyve kokusu içerir ve yan etkisi yoktur.
Oje ve tırnak cilalarının deri sağlığına zararı var mıdır?
Tırnak cilalarının içindeki maddelere karşı hassasiyeti olanlarda alerjik kontak egzama ve/veya irritan kontak egzama gelişebilir. Bu tip egzama yalnızca tırnak etrafında değil, aynı zamanda ellerin sıklıkla dokunduğu göz kapakları, ağız,, çene ve boynun yan taraflarında da görülür. Gelişen egzama tırnakların yapısını da bozabilir.
Aseton ve Ethyl asetat gibi oje çıkarıcılar yüksek oranda çözücü içerdiklerinden cildi tahriş ederek irritan temas egzamasına neden olurlar. Uzun süre kullanılırlarsa tırnak kuruyarak gevrek hal alır.
“Oje, tırnak cilaları ve cildimiz” ile ilgili konular:
Alerjik temas egzaması
İrritan temas egzaması
Tırnak sorunları
Tırnak bakımı