Yoga, beden ve zihni bulunduğumuz ana davet eden, aynı zamanda çok katmanlı bir idrak ve felsefe üzerinden ilerleyen hareket ve akışlarla bedeni çalıştırarak yavaş yavaş hayatımıza nüfuz eden binlerce yıllık bir disiplindir. Yoga neden gittikçe yaygınlaşıyor ve giderek tıp mensupları tarafından da önerilmeye başlandı diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Nedeni basit, hayatta nasıl her şey belirli bir denge üzerine kuruluysa aynı şey yoga içinde geçerli. Çeşitli pozları ve akışları deneyimlerken, farklı bölgelerdeki kasları biraz daha fazla çalıştırıyor, mutlaka birbirini dengeleyen pozlarla serileri tamamlıyor, bedenin her bir parçasını ayrı ayrı hissetmeye ek olarak, bedeni bir bütün olarak kullanmayı da öğrenmiş oluyoruz. Mutluluk ve huzur hissi uyandıran efor ve gevşeme dengesini koruyarak, yoga bilimsel düzeyde anlaşılabilen ve kimi zaman da gizemini koruyan bir yolculuk içinde insanı pek çok düzeyde canlandırıyor, güçlendiriyor ve dengeliyor. En basitinden, en yoğun akışlı yoga derslerine kadar her dersin sonunda muhakkak uygulanan ‘şavasana’, yani derin gevşeme, sonrasında dinginlik va hafiflik duygusu bedeni tatlı tatlı kaplamaya başlıyor.
Yoga özellikle omurganın etrafındaki kaslarla çalışır; bu sayede omurga uzar, esner ve güçlenir. Omurga güçlendikçe gündelik yaşamda daha çok öne katlanarak ve omuz başlarını içe döndürerek yaptığımız hareketlerleden dolayı hizası bozulan beden, merkezdeki kasların güçlenmesi, nefes yardımıyla omurların arasının açılması ve kök gücün artmasıyla tekrar hizasını kazanmaya başlar. Bedenin postürü düzelirken, kişi günlük hareketler içinde kendini daha hafif hissetmeye başlar.
Yoga günlük yaşamda kendiliğinden bedenimizde akan nefesi de keşfetmemizi sağlar. Nefes, şu anda kalabilmenin ve zihnin berraklaşmasının önünü açan yegane araçtır. Her poza nefesle girip çıkarken, ve yogada pek çok duruş içinde kasları izometrik çalıştırıp uzun nefesler boyunca kalırken bedenin dayanımı artar, aynı zamanda ciğer kapasitesinde ve bedenin tanıdığı nefes sınırlarında bir genişleme yaşanır. Göğüs kafesini çevreleyen ince kaslar uzar ve güçlenirken zamanla daha yavaş ve uzun nefesler almaya alışan beden, her tür aktivitenin içinde rahatlar. Nefesle akan pozlar eşliğinde kalp ve kan dolaşımı da desteklenirken, ters duruşlar ve çevirme pozları yardımıyla iç organlar ve hormon bezleri uyarılır, hormonlar dengelenir.
Yoga her yaş grubunda etkilidir, çocuk yogası ve hamile yogası gibi özelleşmiş dersler belli yaş ve dönemlerin ihtiyaçlarını karşılarken, her yaş grubunun katılabileceği Yoga dersleri geniş bir yaş aralığına hitap eder. Yoga uygulaması, kişinin yaşı ilerlerken zorlaşan dengeyi güçlendirerek düşmeleri azaltır, katılaşan bağ dokuları esneterek hareket alanını genişletir ve ileri yaşlarda da hayatı kolaylaştırır. Dünyada ve Türkiye’de 70 ve 80’li yaşlarında nice yoga uygulayıcısı vardır; ve bu kişiler zamanın etkilerine rağmen gerek kemik ve kas dokusu, gerek organ sistemlerinde sağlığı davet ederek daha rahat bir yaşam sürerler.
Yoga fiziksel dönüşümü bedende başlatırken, içsel dünyamızı da destekleyerek kendi merkezimizde kalmaya yardımcı olur. Yoga sayesinde kişinin kendiyle ve yaşamla ilişkisindeki farkındalık seviyesi artmaya başlar ve bu tüm ilişkilere, yaşam alanlarına yayılarak devam eder. Asana, nefes ve meditasyon çalışmaları ile kendi iç dünyamızı ve tavırlarımızı gözlemlemeye ve kavramaya başlayıp, yaşam algımızın, duruşumuzun, yönelim ve duygularımızın farkına varma yolunda adım atarız.
Bedenin parçaları arasındaki görünmez bağları fark etmek, bir grup kası çalıştırırken bir diğer grubu gevşetmek, bütünsel güçlenme, dengelenme ve esneme ile daha zinde ve dayanıklı bir bedene doğru ilerlemek, zihnin doğasını kavramaya başlayarak zihinde sakinlik ve hislerimizle bir bağlantı yaratmak, kısacası daha yüksek bir yaşam kalitesi, daha bütünsel bir sağlık için yogayı her yaş grubuna muhakkak öneriyoruz. Rahatlatıcı ve uyandırıcı etkileri daha ilk derste hissedilen yogayla cildinizden nefesinize, kaslarınızdan kemiklerinize, duygularınızdan düşüncelerinize bir iyileşme ve dengelenme sizleri bekliyor.
Herkese bol yogalı günler dileriz.
YOGATIME
Sima Havlucu & Deniz Özoğul