Saçlarımı taradıktan sonra yerlerde ve lavaboda gördüğüm saçlar beni çok rahatsız ediyor, her sabah bir topak saçım dökülüyor diyorsanız bu yazı tam size göre. Sonbahar aylarında artan saç dökülmesi (telogen effluvium) birçok kişinin sorunu. Bu sorun bazen kişiyi oldukça rahatsız edip psikolojisini bozabilirken, bazen de önemli iç hastalıkların bir belirtisi olabiliyor. Bu yüzden saç dökülmesidir geçer demeyip Dermatoloji uzmanına görünmeyi ihmal etmeyin.
Saç dökülmesi nedir?
Bir yetişkinin kafasında yaklaşık 100.000 ila 150.000 saç teli bulunur ve günde 100’e yakın saç teli düzenli olarak dökülür. Saçınızı taradıktan sonra saç fırçasında birkaç saç teli bulmak mutlaka alarma neden olacak bir durum değildir. Ama günde 100’ün üzerinde saçın dökülmesi anormal olarak kabul edilir.
Sonbaharda hangi tip saç dökülmesi görülür?
Telogen effluvium
Telogen effluvium nedir?
Saçın büyüme döngüsündeki değişikliklere bağlı olarak olarak gelişen geçici saç dökülmesidir. Çok sayıda saç aynı anda dinlenme evresine geçerek saçların dökülmesine ve incelmesine neden olur.
Kaç tip telogen effluvium görülür?
Akut telogen effluvium 6 aydan kısa süren saç dökülmesidir. Vücudu strese sokan herhangi bir durumdan veya sağlığımızda olan bir takım değişiklerden 2-3 ay sonra saç dökülmesi başlar. Tamamına yakını kendiliğinden iyileşir.
Kronik telogen effluvium 6 aydan fazla süren saç dökülmesidir. Herhangi bir nedeni olmadan tüm kafa derisini etkiler, fakat kelliğe neden olmaz.
Kimlerde görülür?
Akut telogen effluvium her yaş ve her cinste görülebilirken, kronik olanlar ise 30-60 yaş arasındaki sağlıklı kadınlarda görülür.
Dökülmenin nedenleri nelerdir?
Vücutta fiziksel veya psikolojik stres olması durumunda, saçlar dökülebilir. Tipik tetikleyiciler şunları içerir:
Doğum sonrası saç dökülmesi türü birkaç ay sonra düzelebilir. Kronik hale gelmeden tedavi edilmesi gerekir.
Mevsimsel olabilir. Özellikle bahar aylarında normalden daha fazla saç dökülebilir.
Fizyolojik yenidoğan saç dökülmesi
Akut veya kronik hastalıklar
Cerrahi operasyon
Kaza
Psikolojik stres
Kilo kaybı, alışılmadık beslenme veya beslenme yetersizliği (örneğin Demir, folik asit ve B12 vitamini eksikliği/)
Bazı ilaçlar (örneğin depresyon ilaçları, hormon ilaçları)
Endokrin bozuklukları (örneğin hipotiroidizm, hipertiroidizm)
Doğum kontrol hapının bırakılması
Saçlı deriyi etkileyen cilt hastalığı
Aşırı güneşe maruz kalma
Ailesel veya genetik faktörler
Saç dökülmesi tedavisi nasıl yapılır?
Bu tip saç dökülmesi genellikle kendi kendine düzelir. Tedbir olarak aşırı tarama, fırçalamadan kaçınılmalı, varsa altta yatan saç derisi bozukluğu veya tespit edilen hormonal sorun tedavi edilmelidir. Bol miktarda protein, meyve ve sebze içeren besleyici bir diyet uygulanmalıdır. Saç dökülmesine neden olan sıkı diyetler uygulanmamalıdır. Tiroid fonksiyonundaki veya demir, B12 vitamini ve folik asit seviyelerindeki anormallikleri düzeltilmelidir. Psikolojik stresi azaltacak faaliyetler yapılmalı ve düzenli uyunmalıdır. Saç dökülmesinin psikolojik etkileri göz ardı edilmemeli ve gerekirse psikiyatri uzmanından destek alınmalıdır.
Bir sonraki haftanın konusu “Saç dökülmesi ve Beslenme? Bizi takip etmeye devam edin.
İlişkili diğer konular:
Referanslar:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24486-telogen-effluvium
https://dermnetnz.org/topics/telogen-effluvium
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/diagnosis-treatment/drc-20372932