Dermatolog kimdir ?

Dermatoloji nedir?

Dermatoloji, tüm yaş gruplarında deri ve deri ekleri (saç ve tırnak) ve mukozaları (burun, ağız ve göz genital mukoza) tutan doğumsal ve edinsel hastalıkların ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların tanı ve tedavisiyle (tıbbi, cerrahi ve diğer fiziksel yöntemler), sistemik hastalıkların deri belirtileri, deri hastalıklarının sistemik bulguları ilgili alanlarda uğraşan, derinin sağlıklı ve güzel görünmesine katkıda bulunan bir uzmanlık dalıdır.

Deri vücudun en büyük organıdır. Deri bir çok patojen ve travmaya karşı vücudu korur, vücudun ısı dengesini sağlar ve sağlıklı bir bedenin iyi bir göstergesidir.

Dermatolog (Dermatoloji uzmanı) kimdir?

Dermatolog, dermatoloji uzmanının karşılığı Türkiye’de resmi olarak Deri ve Zührevi hastalıkları uzmanıdır. Dermatolog deri, tırnak ve saçlardaki hastalıkların tanısını koyan ve tedavi eden uzman hekimdir. Dermatologlar ayrıca cinsel temas yoluyla geçen hastalıklara da tanı koyup tedavi ederler.

Ayrıca cildin kozmetik rahatsızlıkları (saç kaybı, yara izleri, yaşlanma ile olan cilt değişiklikleri) da uzmanlık yetileri arasındadır. Dermatologlar doğumdan itibaren her yaştaki deri hastasına tanı koyar ve tedavi eder.

Bu hastalıkların en sık görülenleri hangileridir?

Bir dermatolog 3000’in üzerindeki cilt hastalığına tanı koyup tedavi eder. Sık görülen deri hastalıklar tüm cilt hastalıkların %80’ini oluşturur. Aşağıda sıralananlar en sık görülen deri hastalıklarıdır.

Uzman olmak için dermatologlar nasıl bir eğitim alır?

Lise eğitimden sonra 6 yıllık tıp eğitimin tamamlayan hekimler Tıpta uzmanlık sınavını kazanarak Dermatoloji uzmanlığına başlar. Dört yıllık uzmanlık eğitimi alıp, araştırma tezini hazırladıktan sonra bitirme sınavına girip başarılı olursa dermatolog olur. Asistanlık eğitiminde cilt hastalıkları sıklıkla iç hastalıklarla birlikte görüldüğünden iç hastalıklarında bir ay, enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyolojide 1 ay, dermatopatolojide 3 ay, plastik ve rekonstrüktif cerrahide 2 ay, allerji ve immunolojide 1ay rotasyon yaparlar. Bu rotasyonların bazıları zorunlu iken bazıları ise seçmelidir. Türkiye’de 52 klinikte dermatoloji uzmanık eğitimi verilmektedir.

Dermatolojinin alt uzmanlık nelerdir?

Dermatoalerji, Dermatolojik cerrahi, Dermatoonkoloji, Dermatopatoloji, Dermatokozmetoloji dermatolojinin yan dallarıdır. Fakat ülkemizde dermatologlar sadece alerji alanında 3 yıllık bir eğitim alarak, alerji ve immunoloji uzmanı olmaktadır diğer alanlarda yan dal eğitimi verilmemektedir.

Bu konu ile ilgili kaynaklar:

https://dermnetnz.org/topics/what-is-a-dermatologist-what-is-dermatology/
https://dermatology.ca/public-patients/about-dermatology/dermatology-and-subspecialties/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/286743#definition
https://www.abderm.org/public/what-is-a-dermatologist.aspx
http://turkdermatoloji.org.tr/icerik/detay/209
http://turkdermatoloji.org.tr/media/files/file/karne.pdf

Share

Bir yanıt yazın