Depilasyon nedir? Depilasyon yöntemleri nelerdir?

Depilasyon nedir? Depilasyon yöntemleri nelerdir?

Depilasyon nedir? Nasıl uygulanır?

Depilasyon, istenmeyen kıl ya da tüylerin geçici olarak vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Ağda, cımbız, iplikle alma, tıraş, tüy dökücü krem, epilatör depilasyon yapan yöntemlerdir. Depilasyon tüy ve kılları geçici bir şekilde yok eder ve tüyler bir süre sonra yeniden çıkar. Epilasyon ise kalıcı tüy ve kıl azalmasını sağlayan farklı bir yöntemdir.

Kendim için hangi depilasyon yöntemini seçebilirim?

Hangi yöntemi seçeceğinize karar vermeden önce her yöntemin nasıl çalıştığını öğrenmek önemlidir. Her bir depilayon yöntemi ağrı, maliyet ve etkililik açısından farklılık gösterir.

Depilasyon yöntemleri nelerdir ve nasıl uygulanır?

Ağda

Ağda deri altında bulunan kıl ve kıl kökünün tamamı ile çekildiği, derideki ölü hücrelerin de soyulduğu bir depilasyon yöntemidir. Sıcak ve soğuk olmak üzere iki çeşit yöntemi vardır. Her ikisi de marketlerde satılmaktadır. Sıcak ağda, soğuğa göre daha etkilidir ve genellikle salonlarda uygulanır.

Ağda depilasyon yöntemlerin içinde ucuz ve en etkili olanıdır; çünkü geniş bir alandaki kıllar tek seferde çekilebilmektedir. Ağda sonrasında kılların yeniden çıkması 2- 3 haftayı bulabilir. Uzun süre tekrarlayan uygulamaların kıllarda kalıcı bir azalma yapıp yapmadığı, net olarak bilinmemektedir; fakat zaman içinde kıl kalınlığında azalma görülür. Meme ucu, kulak, burun, kirpik ve erkeklerde cinsel bölge dışındaki tüm bölgelere ağda uygulanabilir.

Kılların üçte bir veya yarısı çıktığında ağda uygulaması tekrarlanır. Ortalama 4 hafta ara vermek uygundur. Eğer bu sıklıkla uygulanırsa, kıl döngüsüne uyulmuş olur. Böylece kılsız veya az kıllı kalma süresi daha uzun olur.

Tıraş

Tıraş istenmeyen kılların yok edilmesinde muhtemelen en eski ve en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Hızlı, kolay, ağrısız, etkili ve ucuz bir yöntemdir. Sonuçları geçicidir (1-3 gün) ve kılsız görüntü için devamlı uygulanma gerekir. Tıraşlama işleminde ustura, tıraş bıçağı veya elektrikli makine kullanılır. Tıraşlama işleminde kıllar deri yüzeyi hizasından kesilir. Erkekler bu yöntemi genellikle her gün yüzlerine uygularlar. Kadınların koltuk altı, bacaklar ve pubik bölge kıllarını yok etmek için kullandıkları en sık yöntemdir.

Cımbız

Cımbız insan parmakları ile kolayca tutulamayacak kadar küçük nesneleri tutmak için kullanılan küçük bir alettir. Yüzyıllar boyu kılları geçici süre ortadan kaldıran bir depilasyon yöntemi olarak kullanılmaktadır. Cımbız ancak küçük alanlarda uygulanabilir. Aynı ağda gibi kılları kökünden çeker.

İple alma

Kılları ip ile alma yukarıda ki iki yöntem gibi kılların kökünden çekilerek çıkarıldığı bir uygulamadır. Özellikle dudak üstü, çene ve kaş bölgesi gibi küçük alanlarda kullanımı avantajlıdır. Genellikle pamuklu 70 cm civarında bir ip kullanımı uygundur.

İple tüy almak için ip parmaklara geçirilir, bilekten 8-10 kere dolanır ve böylece ipin ortasında burgu oluşturulur.

Bıyık bölgesindeki kılların alınması isteniyorsa bu bölge dil ile şişirilip gerginleştirilir. Sonrasında ipin tam ortadaki burgu kısmı bıyıklara yaklaştırılır ve ileri geri hareketlerle tüyler alınır. Uygulama sonrası cilt temizlenir ve nemlendirilir.

Tüy dökücü ürünler

Tüy dökücü ürünlerin kullanımı kolay ve ağrısız bir şekilde kılı parçalar. Kılları geçici olarak ortadan kaldıran bir depilasyon yöntemidir. Bu ürünler jel, krem, losyon, aerosol, roll-on şeklinde bulunur ve thioglikolik asit tuzları (sodyum thioglikolat ve kalsiyum thioglikolat) içerirler. Thioglikolatlatlar saç keratininde ki kükürt bağlarını hidrolize ederek parçalar ve böylece deri yüzeyinden kıl ayrılır. Özellikle bacak, bikini bölgesi, yüz ve kol altları uygulama için uygun bölgelerdir. Eğer kıllar yeterli uzunlukta ise iyi sonuç verirler. Uygulamadan evvel kullanım kılavuzları okunmalı, alerjik kontak dermatit yapıp yapmayacağını anlamak için küçük bir alanda test edilmelidir. Göz yakınını ve kaşlara uygulanmamalıdır.

Epilatörler

Epilatörler vücut tüy ve kıllarını geçici olarak kıl kökünden almak için kullanılan elektrikli cihazlardır. Elektronik cımbızlar bacaklar, koltuk altları, kollar, bikini bölgesi, yüz ve diğer vücut bölgelerinden istenmeyen tüyleri almak için kullanılır. Tüylerin büyüme yönünün tersine doğru cihazı ilerletmek gerekir. İlk kez epilatör kullananlar için bacak veya kol bölgesine uygulama yapmak doğru bir başlangıç olabilir. Böylece hassas bölgelere daha deneyimli bir şekilde geçilebilir. Kol altı ve kasık gibi bölgelere uygulandığında o bölgede ki deri gerdirilir ve sonrasında cihaz kullanılır. Epilatör ile kılları almak ağdaya göre daha acısızdır.

Depilasyon yöntemlerin yan etkileri nelerdir?

Kişinin ağrı eşiğine bağlı olarak, ağda işleminin ağrısı kişiden kişiye değişir. Ağda bandının bir kerede hızlıca çekilmesi, ağrı şiddetini azaltır. Ağda yapılan alan ilk bir kaç saat hassas ve kırmızı kalabilir. Sıcak ağda yaparken yanık riski olabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Derinin nemli olduğu kıvrım bölgelerinde ağda deriyi soyabilir ( özellikle duş sonrası ve nemlendirici sürüldükten sonra ). 

Diğer yan etkiler koyu leke oluşumu, kıl kökü iltihabı ve kıl dönmesidir. Ayrıca hijyen kurallarına uyulmaz, aynı spatula ve bantlar bir çok kez ve  birden fazla kişiye uygulanırsa; siğil, genital siğil, uçuk, genital uçuk, bakteri ve mantar enfeksiyonlarının bulaşması söz konusu olabilir.

Tıraşlama doğru yapılırsa kişiye rahatsızlık vermeyen, ağrısız bir işlemdir. Ama bazen kaşıntı, tahriş, kesiler, tıraş bıçağı yanığı, kıl kökü iltihabı (Folikülit), kıl dönmesi (psödofolikülit) ve irritan kontak dermatit yapabilir.

Cımbız kullanırken karşılan en büyük sorunlardan biri acı çekmektir. Kılları tek tek almaya çalışmak çoğu zaman acı verici olabilir. Özellikle kaşlarda istenmeyen kıllar alındığında, gözlere yakın olan yerlerdeki deri daha hassas olduğu için daha çok acı hissedilebilir.

İple tüy alma yöntemindeki en yaygın yan etkiler arasında folikülit, cildin kızarması, cilt renk değişiklik ve saç foliküllerinde bakteriyel enfeksiyon (folikülit) yer alır. Eğer yüzde sivilceler varsa, iple tüy alma yöntemi sivilcelerin kötüleşmesine neden olacağından uygulanmamalıdır.

Tüy dökücü ürünlerin yan etkileri tahriş, yanma, kıl kökü iltihabı, kıl dönmesi, koku maddelerine ve thioglikolatlara karşı alerjik kontak dermatittir.

Epilatörler cilt tahrişlerine neden olabilir. Tüylerin yönüne göre işlem yapılmazsa kıl batması ve dönmesi problemi yaşanabilir. Uzun süreli ciltte ileri geri hareket ettirilirse kızarıklar oluşabilir. Cihazın temizliğini işlem bittikten sonra yapılmazsa bakterilerin oluşmasına neden olarak bakteri enfeksiyonlarına neden olabilir.

Depilasyon öncesi nasıl bir hazırlık yapılmalıdır?

Öncelikle cilt iyice temizlenir. Bu,yağların ve kirlerin temizlenmesine yardımcı olur. Ölü cilt hücrelerinden kurtulmak için hafif bir peeling ile devam edilebilir. Bu sadece tüy dökücü kremlerin daha pürüzsüz bir şekilde uygulanmasına veya daha yakın bir tıraşa olanak sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kıl dönmesi riskini de azaltır.

Depilasyon sonrası bakım nasıl yapılır?

Depilasyondan sonrası cilt hassaslaşabilir. Bu nedenle depilasyondan hemen sonra cilt soğuk kompres veya aloe vera jeli ile soğutulabilir. Bu özellikle ağda gibi yöntemlerin ardından rahatlatıcı olabilir. Daha sonra cilt kokusuz bir nemlendirici ile nemlendirilir. Tahrişe neden olabileceğinden alkollü veya ağır kokulu ürünlerden kaçınılır.

Son olarak cilt güneşten korunmalıdır. Epilasyon sonrası cilt güneş ışınlarına karşı daha hassastır ve güneşte kolayca yanabilir. Güneşin hasarından korunmak için etkili bir güneş koruyucu kullanın.

Share

Bir yanıt yazın