Sorular – Kurdeşen (Ürtiker)

Soru: Benim sorunum vücudumda en ufak dokunmada cildimin kızarması ve kabarmasıdır. Bir kaçkez doktora gittiğimde ürtiker teşhisi koydu. Yaklaşık 8 aydan beri tedavi görüyorum. Fakat faydası olmadı. Yardımcı olursanız sevinirim.

Cevap: Sizde bulunan ürtiker tipi kronik ürtikerlerin içerisinde yer alır. Kronik ürtiker ise 6 haftadan fazla süren ürtikerlere verilen addır. Bu tip ürtikerlerin tedavisinde H2 antihistaminik denen ilaçlar kullanılır. Bu tip ilaçlardan birine cevap iyi değilse, antihistaminiğin dozu arttırılabilir, antihistaminik değiştirilebilir veya eski kullanılan antihistaminikle beraber yeni bir tanesi bir arada kullanılabilir. Ama daha öncede belirttiğim gibi hastalığın kronik özelliği vardır ve ilaçlar kesildiğinde bulgular tekrarlayabilir. Bu nedenle bu tip ilaçların uzun süreli hatta ömür boyu kullanımı bile gerekebilir.

Sanırım sizde de verilen ilaçlar kullanıldığı sürece şikayetlerinizi ortadan kaldırırken, ilaçlar kullanılmadığında şikayetleriniz tekrar etmektedir. Bu durum biraz öncede belirttiğim gibi doğaldır. Çünkü hastalığın kronik özelliği vardır. Fakat ilaçlarınızı kullandığınız halde şikayetlerini hala devam ediyorsa, bir Dermatoloji Uzmanına muayene olmanızda muhakkak fayda var.

Soru: Merhaba sayın doktor.Ben 28 yaşındayım ve neden bilmem uzun yıllardır ne zaman dışarıya çıksam soğukken yüzümde özellikle göz çevresi civarında kabarcıklar oluşuyor ve kaşınıyor. Ama sıcak ortama tekrar girdiğimde 10 dk içinde kabarcıklar kayboluyor. Merak ettiğim neden ve bir adı var mı bu allerji veya probleminin ve tedavisi mümkün mü? Teşekkürler.

Cevap: Bu durum bizim ürtiker dediğimiz, halk arasında kurdeşen diye bilinen hastalıktır. Kurdeşene neden olabilecek bir çok 
durum yanında soğuk da etkenlerden birisidir. Bu durumun kesin tedavisi yoktur. Ancak antihistaminik dediğimiz bir takım ilaçlar kullanılarak döküntünün olması engellenebilir. Ancak ilaçlar kesildiğinde şikayetler yeniden tekrar edecektir.

Soru: Çok teşekkür ederim bilginiz için sayın doktor. Merak ettiğim İngilizce adı var mıdır? Bu rahatsızlığın ve ilaç ismi nedir? Çünkü ben İngiltere’de yasıyorum ve doktordan reçete isteyeceğim de. Hamileyim bir zararı var mı dır? Yoksa hamilelik sonrası daha mı iyidir? Kesin çözümü yok dediniz. Peki kimyasal peeling yani derin cilt temizliği ile geçer mi sizce? Ayrıca göz etrafı çevresinde küçük yağ bezeleri var. Bunların tamamen yok edilme şansı var mı? Teşekkürler.

Cevap: Hastalığın İngilizce adi cold urticaria. Hamilelik esnasında bu ilaçların zorunluluk olmadıkça kullanılmaması tavsiye edilir. Ayrıca göz etrafı çevresinde küçük yağ bezeleri cerrahi bir aletle kolaylıkla temizlenebilir. Fakat bu temizleme işleminden sonra yağ kistlerinin yeniden çıkma olasılığı vardır.

Soru: Benim sorum rahatsızlığımın tedavisi ile ilgili. Atopik egzama ve ürtiker teşhisi konularak, günlük …. mg … , … mg … ve … mg. …. tedavi için reçete ile verildi. Sitenizi inceledim ve ağız yoluyla kortizon alımına sıcak bakmadığınızı düşündüm. Benim durumumda günlük doz düşük ve kısa süreli bir tedavi söz konusu, ancak yine de kortizonun yan etkilerinden dolayı endişelenmeli miyim? Sorumu yanıtlayabilirseniz çok sevinirim.

Cevap: Ürtiker tedavisinde klasik antihistaminik tedavisine cevap vermeyen durumlarda düşük dozda ve kısa süreli kortizon tedavisi verebiliyoruz. Düşük dozda ve kısa süreli kullanılan kortizon tedavisinin yan etkisi olmayacaktır. Bu nedenle endişe duymanıza gerek yok.

Soru: Sayın doktorum. Benim vücuduma ara sıra gelen bir kaşıntı var. Kaşıntı bölgesini kaşıdıktan sonra yeşil mercimek büyüklüğünde beyaz lekeler ve yanma gerçekleşiyor. Genelde avuç içinde daha belirgin bir şekilde gözüküyor. Ayrıca ben bir vitigolo hastasıyım. Bu hastalık cinsel bölgemde ve yüzümde var. Bu kaşıntının sebebi vitigo mu? Yoksa başka bir hastalık belirtisi olabilir mi? Saygılar.

Cevap: Bu tarif ettiğiniz hastalığın kesinlikle vitiligo ile ilişkisi yoktur. Bu hastalık bizim ürtiker halk arasında da kurdeşen denen bir hastalık tablosuna benziyor. Kurdeşenle ilgili ayrıntılı bilgiyi 
bu linkden alabilirsiniz. Yine de kesin tanı konulabilmesi için bir dermatoloji uzmanına başvurmanız gerekmektedir.

Soru: Merhaba,
Öncelikle bu denli düzeyli ve faydalı bilgiler sunan siteyi hazırladığınız için sizlere çok teşekkür ederim. Ben Akdeniz bölgesi ile Ege bölgesi arasında küçük bir ilçede yaşamaktayım. Sizden iki ricam olacak birincisi cildin ph dereceleri ile ilgili bilgi sahibi olmak istiyorum. Kardeşim bir hemşire ve ikimizinde derisinde hassasiyet var galiba. Başka bir insan bize temas ettiğinde hemen cildin o bölümü önce kızarıyor sonra kabarıyor. Toz zaten uzak durmamız gereken bir şey. Bir de neremi kaşırsam kaşıyayım bir dakika sürmeden hemen kabarıyor ve çok ilginç görüntüler ortaya çıkıyor. Zaten bu gece de aynı görüntüler (kabarcıklar) ortaya çıkınca sizin sitenizi buldum. Tek suçum biraz kaşımaktı o kadar. Yardımcı olursanız çok sevinirim Doktorum. Hoşça kalın.

Cevap: Sizin bu bahsettiğiniz ürtiker (kurdeşen) dediğimizi cilt hastalığında görülen köbner fenomeni dediğimiz bir durumdur. Ürtikeri bulunan hastaların bazılarının derilerine dokunulduğunda veya kaşınıldığında deride kızarıklık ve kabarıklık gelişir. Sizdeki durumda bu olabilir. Ürtiker ile ilgili bilgiye bu linkinden ulaşabilirsiniz.

Bu soru ile ilişkili diğer yazılar:

Kurdeşen (ürtiker)

Share