Sorular – Sivilce

Soru: Benim yüzümde çok fazla sivilce olmasa da belli aralıklarla çıkıyor. Bunlar yaklaşık iki veya üç hafta sonra iyileşiyor ve ardından tekrar yüzümün başka yerinde çıkmaya başlıyor. Yüzümün yapısı yağlı. Kuruyan sivilcenin yerinde kırmızı lekeler kalıyor. Bunlarda yaklaşık 3 ay gibi sürede geçiyor. Sivilcelerin çıkmamasını ve bu kırmızılıkların çabuk geçmesi için ne yapmalıyım.

Cevap: Sizi muayene etmeden bir tedavi tavsiyesinde bulunmam zor. Sivilcenin hafiften şiddetliye kadar bir çok formu var. Bu farklı sivilce tiplerinde de tedavi şekli değişmekte örneğin hafif sivilcelerde yüze sürülen bir takım sivilce ilaçları verirken şiddetli olgularda ağızdan alınan tedavileri tercih etmekteyiz. Sivilce tedavisi sürerken veya sonrasında bir takım soyucu kremler veya peeling tedavisi uygulayarak sivilce izlerine yönelik bir tedavi yapabiliyoruz. Ayrıca cildin yağlı yapısını engelleyecek sabunları hastalara öneriyoruz. Unutulmaması gereken bir nokta da sivilce tedavisinin uzun sürdürülmesi gerektiğidir. Bu nedenle tedavi esnasında sabır göstermek önemlidir. Tedavinizin düzenlenmesi için lütfen birdermatoloji uzmanı na başvurunuz.

Soru: Benim özellikle sağ yanağımda ara ara iri sivilceler çıkmakta. Binlerce kez doktora gittim. D önem dönem iyileşt, ama 26 yaşında olmama rağmen halen sivilcelerden kurtulamadım. Ve tabii ki de izlerinden de. Doktorlar genelde yüzümde az buldukları için hep losyonlar kremler verdiler. Hep harici ilaçlar kullandım.Hiç içerden tedavi olmadım. Endokrinolojiye gittim. Acaba ilgisi var mı diye. Prolaktin hormonum yüksek çıktı. Acaba prolaktinin sivilce oluşumda etkisi var mı? Bu sivilcelerden kurtulmam nasıl mümkün olabilir?

Cevap: Prolaktin yüksekliği sivilce problemine yol açmaz. Fakat prolaktininizin neden yüksek olduğu endokrinoloji uzmanları tarafından araştırılmalıdır. Ayrıca sivilceleriniz lokal tedavilere cevap vermiyorsa, ağızdan alınan antibiyotikler ve A vitamini türevi olan isotretinoin kullanılabilir.

Soru: Sivilceyi en hızlı tedavi eden yöntem nedir? ve tıpta tedavisi var mıdır ? Mesela bir seans ameliyatta geçer mi? Ne kadar zaman alır?

Cevap: Sivilce tedavisi olan bir cilt hastalığıdır. Ama tedavinin etkili olabilmesi için bir kaç ay beklemek ve sabırlı olmak gerekmektedir. Ayrıca hastalığın tam tedavi olması için daha uzun bir tedavi dönemi gerekmektedir. Maalesef ki sivilceyi tedavi eden cerrahi bir yöntem yoktur.

Soru: Hocam benim yüzümde izler var ve bunlar beni çok rahatsız ediyor(sivilce izleri) tedavi nasıl olabilir? Bunları azaltma imkanı var mı ve ne kadar süre ve para lazım. teşekkürler.

Cevap: Ciltteki sivilce izleri peeling, dermabrazyon, lazer tedavisi gibi yöntemlerle cildin soyulması ile tedavi edilebilir. Peeling işleminde çeşitli asitler ile cilt soyulur. Dermabrazyon yönteminde ise basitçe tanımlayacak olursak deri bir takım cihazlarla zımparalanır. Lazer tedavisinde iki tedavi çeşit yöntem kullanılır: Erbium ve Karbondioksit lazer.

Soru: Benim yüzümde çok fazla sivilce olmasa da belli aralıklarla sivilceler çıkıyor. Bunlar yaklaşık iki veya üç hafta sonra iyileşiyor ve ardından tekrar yüzümün başka yerinde çıkmaya başlıyor, yüzümün yapısı yağlı, kuruyan bir tipte. Sivilcenin yerinde kırmızı lekeler kalıyor. bunlarda yaklaşık 3 ay gibi sürede geçiyor. Sivilcelerin çıkmamasını ve bu kırmızılıkların çabuk geçmesi için ne yapmalıyım?

Cevap: Sizi muayene etmeden bir tedavi tavsiyesinde bulunmam zor. Sivilcenin hafiften şiddetliye kadar bir çok formu var. Bu farklı sivilce tiplerinde de tedavi şekli değişmekte, örneğin hafif sivilcelerde yüze sürülen bir takım sivilce ilaçları verirken, şiddetli olgularda ağızdan alınan tedavileri tercih etmekteyiz. Sivilce tedavisi sürerken veya sonrasında bir takım soyucu kremler veya peeling tedavisi uygulayarak sivilce izlerine yönelik bir tedavi yapabiliyoruz. Ayrıca cildin yağlı yapısını engelleyecek sabunları hastalara öneriyoruz. Unutulmaması gereken bir nokta da sivilce tedavisinin uzun sürdürülmesi gerektiğidir, bu nedenle tedavi esnasında sabır göstermek önemlidir. Tedavinizin düzenlenmesi için lütfen bir Dermatoloji uzmanına başvurunuz.

Soru: Prolactine: 240 testesteron: 792 E2 (estradiol): reaksiyon vermeli cildimdeki sivilce şikayetlerim doğrultusunda gitmiş olduğum doktor bu tahlilleri istedi. Sonuçları değerlendirirseniz sevinirim.

Cevap: Yumurtalık kaynaklı hormonal bozuklukları gösteren testesteron hormonunuzun (erkeklik hormonu) düzeyi normal. Östrojen düzeyiniz de saptanamamış sanırım Prolaktin ise hipofiz bezinde salgılanan bir hormondur Hamilelikte ve süt emziren kadınlarda stres durumunda yükselebilir. Ayrıca hipofiz bezi tümörlerinde de prolaktin yükselir. Buradaki yükseliş çok yüksek seviyededir. Bu tahlillerinizde sizde hormonal bir bozukluğu gösterecek bir bulgu yoktur.

Soru: Yüzümde sivilce sonrası gelişen minik çukurcuklar var? Bunlar neden oluşur. Tedavisi var mı?

Cevap: Öncelikle gecikmeden dolayı özür dilerim. Bu çukurcuklar sivilce sonrasında gelişebildikleri gibi bazen durup dururken kendiliğinden keratinizasyon bozukluğu sonucu gelişebilir. Normalde yağ bezlerinden ölü hücrelerin atılımında bir bozukluk olduğunda bu durum gelişebilir. Tedavide dermabrasyon işlemi ile cildin üst kısmı kazınabilir veya CO2 veya erbium: YAG lazer ile cildin üst tabakası soyularak yeni düzgün bir cildin oluşumu sağlanır. Bu işlemleri genellikle plastik cerrahi uzmanları yapmaktadırlar. Size bir plastik cerrahi ünitesine başvurmanızı öneririm. Fakat bu çukurlar çok derinse tamamı ile ortadan kalkmayıp sadece daha az belirgin hale gelirler.

Soru: Hocam 25 yaşındayım. Akne için uzun yıllar uğraştım ama sonuç alamadım. Tabi bunlar hep doktor kontrolünde oldu. En son …… adlı ilacı 6 ay kullandım. Ama akneler gene devam ediyor. Ayrıca yüzümde yağ bezleri çıkıyor, tıraş olamıyorum. Yüzümde çok fazla iz kaldı. Deri dökülmesi de var. Ayrıca yüzümde çillerde var. B ütün bunlardan kurtulmak istiyorum, ama olmuyor. En son doktorum eğer isotretinoin de fayda etmezse sana yapacak bir şey yok dedi. Gerçekten öyle mi? Y üzüm gün geçtikçe daha da kötüye gidiyor, artık utanıyorum. Bu durumdan lütfen bana yardımcı olun. Artık ne yapmalıyım?

Cevap: Eğerisotretinoin kullandığınız esnada sivilce probleminiz azalmış, isotretinoini kestikten sonra şikayetleriniz ortaya çıkmışsa; ikinci bir kez isotretinoin tedavisi denenebilir. Ama roaccutandan hiç fayda görmediyseniz sivilceleriniz için yapılabilecek bir şey gerçekten yok. Sivilce izleriniz ve çilleriniz ise lazer tedavisi ile ortadan kaldırılabilir Soru: Öncelikle merhaba size oğlum hakkında soru sormak ve çaresini öğrenmek istiyorum. Oğlum 16 yaşında yüzü de sitenizde bulunan resimdeki gibi akne ve iltihaplamış şeklinde sivilceler mevcut. Neler yaptıysak buları geçiremedik ve bu yüzden psikolojisi iyice bozuldu. Bu konu da yardımcı olursanız çok seviniriz.

Cevap: Sivilce problemi çözümü olmayan bir durum değildir. Yalnız oldukça çok sabırlı olmak ve tedaviyi 6 ay gibi uzun bir süre devam ettirmek gerekir. Ayrıca hangi tedavi olursa olsun tedavinin etkişi en az 1-2 ay sonra görülebilmektedir.

Soru: Yaklaşık bir seneden beri yüzümde kırmızı kabarıklar oluşuyor. Bunun yüzünden cilt doktoru bana hastalığın başında ….. adında kapsüller yazdı. Bunları yaklaşık 2 – 3 ay kullandım ve tam bu hastalıktan kurtuldum. Derken kapsülleri bıraktığım anda kabarıklar yeniden oluştu. Bunun üzerine cilt doktorum kadın doğum uzmanı ile görüşmemi söyledi ve kadın doktoru da bana…… adında doğum kontrol hapı yazdı. 9 aydan beri bu hapları kullanıyorum. Yaklaşık bir sene kullamam gerektiğini doktorum önerdi. Ben şu an 33 yaşındayım ve bir sene öncesine kadar cildimle hiç bir sorunum olmamıştır. Bir sivilce dahi yüzümde zor oluşmuştur. Bu kadar tedaviden sonra daha hala yüzümde kırmızı kabarıklar oluşuyor ne yapacağımı artık bilmiyorum? Cildim kuru olduğu için ……. adı olan ürünleri kullanıyorum. Bana ne önerirsiniz? Zaman ayırdığınız ve önerileriniz için şimdiden teşekkürler!

Cevap: Sanirim Almanya’da yaşıyorsunuz ……. adli ilacın içerisinde minosiklin denen antibiyotik var minosiklinde sivilce tedavisinde kullanılan bir ilaç. Bizim akne vulgaris dediğimiz sivilce rahatsızlığınız var. Bayanlarda erişkin donemde görülen sivilce problemi bazen hormon bozuklukları sonucu gelişebilir. Bu durumda hastalarda adet düzensizliği, kıllanma artışı saç dökülmesi gibi problemler de bulunabilir. Dermatoloji doktorunuz sanırım bir hormon bozukluğundan şüphelenerek sizi kadın doğum Uzmanına yollamış olabilir…….. adlIi ilacın içerisinde ne var internette bulamadım ama içerisinde doğum kontrol ilacı bulunabilir. Sivilce tedavisinde doğum kontrol hapları kullanılırken ayrıca antibiyotik ve krem şeklinde topikal ilaçlarda kullanılmalıdır. Bu nedenle Dermatoloji uzmanınıza bir daha görünerek tedavinizi yeniden düzenletebilirsiniz.

Soru: Merhaba Doktor hanım. Siteniz çok aydınlatıcı ellerinize sağlık. Ben 3 senelik doğum kontrol hapı kullanımından sonra anormal bir sivilce sorunu yasıyorum. 3-4 aydır tedavi görüyorum. Ama antibiyotikle inen sivilceler tekrar kist şekilde çıkıyor. Doktorum hamilelik durumunu da göz önüne alarak normal diyor. Ama resmen insan içine çıkacak halim kalmadı. Hormon testi yaptırıyorum. Onun sonuçlarına göre belki ilaç verecek jinekoloğumda . Sizin de fikrinizi almak istedim. Geçmemecesine ve devamlı sivilcelerimin olması normal mi? ve Ne zaman biter bu işkence?

Cevap: Bana yaşınızı ve hamile olup olmadığınızı yazarsanız sizi bu konuda daha iyi aydınlatabilirim.

Soru: 29 yasındayım hamile değilim. 3 senedir doğum kontrol hapı kullandığım için artık bırakıp, başka yöntemlerle korunup 1 sene içinde de hamile kalmayı düşünüyorum. Zaten akneye müsait bir cildim vardı. Ama hiçi bir dönem bu şekilde olmadı. Yüzüm kistli acı veren sivilcelerle dolu ve her gün istisnasız yenileri çıkıyor. Bu gün hormon sonuçlarım çıkacak. Jinekoloğum belki gerekirse ilaç vereceğim dedi. Şu an regl dönemimde olduğumdan biraz olsun kistleri indirmek ya da hafifletmek için …… alıyorum. Kistler cidden düzleşmeye basladı sanki. Ama yeni sivilceler hala çıkıyor. Cilt doktorum bunun hamileliğe kadar gideceğini, dışarı çıkarken toplantı vs de kapatıcıyla kapatmamı söyledi. Yanlış anlamayın. Amaetken maddesi isotretinoin olan ilaca indekslemişler kendilerini. Bazı doktorlar sanki o olmazsa tedavi olamam gibi konuşuyorlar. Belki ben hamile kalamayacağım. Bir sene bu sivilcelerle mi yasayacağım dediğimde çocuk olana kadar evet dedi. Kendi dün bir de bana kendi hazırladığı gece yatarken yüze sürülen pudralı bir karışım verdi. Sivilceleri kuruttu, ama yüzümün her yerine sürdüğüm için cildimi kurutup sonra anormal geri yağlanmasına neden oldu. Teşekkür ederim ilginiz için. Yardımlarınızı rica ediyorum. Saygılar

Bu soru ile ilgili yazılar:
Sivilce (Akne vulgaris)
Yağlı cilt

Share