Sorular – Gül hastalığı

Soru: Merhaba doktora basvurduğumda hastalığımın gül hastalığı olduğunu öğrendim ve ……. pomat adında sadece 1 krem verildi. Fakat iyileşme gözle görülmeyecek kadar az ve başka yerlerde hastalık devam etmeye başladı. Bu krem bu hastalık için yeterli mi ve iyileşme süreci maksimum ne kadardır. Bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkürler.

Cevap: Pitriazis rosea yada Türkçe’de bilinen adı ile gül hastalığı, sebebi bilimeyen ve kendiliğinden iyileşebilen bir cilt hastalığıdır. Hastalığın iyiıleşme süreci bir kaç aya kadar sürebilir ve tüm vücuda yayılabilir. Hastalık tedavi edilmese de kendiliğinden iyileşebilir. Tedavinin amacı hastalığın iyileşme süresini hızlandırmaktır. Hastalığın tedavisinde çeşitli kremler uygulanır. Bu kremlerden bazıları kortizon içerirler. Advantane kremin içinde de kortizon bulunmaktadır. Bu nedenle doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde tedavinizi devam ettiriniz. Eğer hastalığınız bir ay içinde gerilemezse doktorunuza kontrol olunuz.

Soru: Doktor bey ben geçenlerde doktora gittim bana gül hastalığı olduğumu söyledi. Fakat şimdi vücudumdaki kızarıklar özellikle kollarda beyaz lekeler oluşmaya başladı. Bu da gül hastalığıyla ilgili mi lütfen cevap bekliyorum.

Cevap: Genellikle gül hastalığında beyaz lekeler görülmez. Büyük ihtimalle bu döküntü başka bir cilt hastalığına bağlı olabilir. Bu nedenle yeniden bir dermatoloji muayenesi olmanız doğru olacaktır.

Soru: Cevanız için teşekkürler. Acaba bu hastalığım ne kadar sürede ve nasıl tedavi olur?

Cevap: Eğer rozasea hastalığı derinizde kılcal damar genişlemelerine ve kabalaşmaya neden olmamışsa tedavi olmanız yaklaşık 20 gün bir ayı alabilir. Tedaviden sonrada bir takım kremlere devam etmeniz hastalığınızın yeniden alevlenmelerini engelleyecek veya azaltacaktır.

 hastalığı derinizde kılcal damar genişlemelerine ve kabalaşmaya neden olmamışsa tedavi olmanız yaklaşık 20 gün bir ayı alabilir. Tedaviden sonrada bir takım kremlere devam etmeniz hastalığınızın yeniden alevlenmelerini engelleyecek veya azaltacaktır.

Fakat rozasea hastalığı derinizde kılcal damar genişlemelerine ve kabalaşmaya neden olmuşsa damarsal genişlemeler için ayrı kabalaşma için ayrı lazer sistemleri kullanılmakta. Ama lazer ile yapılacak bu tedavileri yaz aylarında yapmamak lazım.

Tabiki sizi muayene etmeden tedaviniz hakkında bir yorum yapmak zor. Bu nedenle muhakkak muayene olunuz.

Soru: Ben 7 aydır rozasea haatalığı ile mücadele ediyorum. İlk başta anlaşılmadı 1.5 ay sonra anlaşıldı rozasea olduğum. …… kremler kullandım. Fakat ataklarım şiddetlendi. Demodex fazlası ila mevcutmuş yüzümde. Daha sonrasında ………. 30 mg başladık şimdi de 20 mg kullanıyorum. Fakat sizin sitenizde okuduğum gibi bana gaita, helikobakter yada başka bir test yapılmadı. Açıkçası ben bu hastalığa sebep olabilecek tüm sebeplerin hepsinin araştırılması gerektiğini d0şünüyorum.

Cevap: Rozaseada helikobakter pilori bakterisi hastalığın nedeni değildir. Ama rozaseası olan hastalarda helikobakter bakterisi görülme olasılığı daha fazladır ve mide şikayetleri de rozasea hastalarında daha sık görülür. Mide şikayetiniz yoksa helikobakter pilori için test yapılmasına gerek yoktur. Helikobakter pilori saptansa bile bunun için yapılan tedavi rozaseanın iyileşmesine neden olmaz. Ancak mide probleminizin iyileşmesini sağlayabilir. Size demodex için tedavi de verilmiş. Bu nedenle başka bir test yapılmasına gerek yok. Zaten tedaviniz için gereken herşey yapılıyor. Yazımda da belirttiğim gibi rozasea nedeni kesin olarak bilinmeyen bir hastalıktır. Tedavinizi devam etmenizi öneririm.

Bu soru ile ilgili yazılar:
Pitriasis rosea
Rozasea

Share