Sorular – Mantar enfeksiyonu

Soru: Öncelikle böyle bir hizmet sunduğunuz için size teşekkür ederim.

Benim sorum, el baş parmak tırnağımla ilgili. Tırnağımda pürüzlenme ve deformasyon var. Tırnağım köşeli bir forma dönüştü. Ayrıca kısmen tırnak derisinden ayrılma da var. Ayrılan bu noktada, sararma da var. Beni bu konuda yönlendirebilirseniz çok memnum kalırım.

Cevap: Elinizdeki bu değişiklikler mantar hastalığının bir belirtisi olabilir. Bazen saç dökülmeleri bazı egzamalar ve sedef hastalığıda tırnakta benzer değişiklikler neden olabilir. Bu tarz değişikler tırnağa olan travmalar ile de gelişebilir. Kesin bir neden saptamak için öncelikle bir Dermatoloji uzmanına muayene olunuz.

Soru: Öncelikle iyi günler diliyorum. Benim 34 yaşında 2 çocuk sahibi bayanım. Problemim basen kısımlarımdaki beni rahatsız eden yaşantımı her yönünle etkileyen kaşıntılarım. Belirttiğim bölgedeki kaşıntı kaşınıyor ve istemesem de kaşıdığımda yüzeysel bir kanama oluyor. Bu şikayetimi 2 seneden fazla çekmekteyim. Bir çok kere cilt hastalıkları ile ilgili uzman doktorlara gittim. Sonuç alamadım. Doktorlar tarafından bana söylenen mantarın bir türü olduğu ve devamlı mantar tedavisi gördüm. Allerjik olabileceğini de belirttiler ve ilaçlar ve kremler kullandım. Kısa süreli iyileşme gözüküyor ve tekrar yineleniyor. Çalıştığım yerde sürekli oturarak çalıştığım için bu şikayetim beni çok etkiliyor. Eşimle bile birlikte olurken de beni rahatsız ediyor. Bu yüzden çok sıkıntı çekiyorum. Bana Ege üniversitesi hastanesinde bant şeklinde yapılan allerji testi yapıldı ve toza karşı allerjim olduğu belirtildi . Ama bu sıkıntımın buna bağlamadılar ve yine mantar denildi. Ben ne yapacağımı bilmiyorum. Ayrıca kaşıntı olan bölgede terleme fazla olduğunda kaşıntım artıyor. Bana yardımcı olur musunuz?

Cevap: Mantar hastalığı bulaşıcıdır. Ege üniversitesinde mantar tanısı büyük ihtimalle tahlil alınarak konulmuştur. Öncelikle mantarın size bulaşmaması için tedbir almalısınız. Eğer birlikte yaşadığınız kişilerin tırnakları, ayakları, kasıkları ve vücut derisinde veya sizin bu bölgelerde mantarınız var ise muhakkak tedavi edilmelidir. Ayrıca eğer kilolu iseniz kilo, terlemeyi, terlemede mantarı arttırabildiğinden kilo veriniz. Güvenli ve temiz olmayan havuz sauna ve duş mekanlarını kullanmayınız. Ayrıca bu şikayetlerinizin sık tekrar etmesi nedeniyle şeker hastalığı ve bağışıklık sistemi hastalıklarının olup olmadığı araştırılmalıdır.

Soru: Vücudumun üst kısımlarında hafif kırmızımsı lekeler oluşmaya başladı yaklaşık 1 ay önce 1 tane ve küçüktü şimdi ise büyüdü ve sayısı arttı. Ayrıca kaşınma başladı. Hastalık hakkında bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkürler. İyi çalışmalar.

Cevap: Muayene olmadan bu şikayetlerinize tanı koymak mümkün değildir. Fakat anlattığınız bu bulgular tinea versicolorpitriasis rosase veya tinea korporis dediğimiz hastalıklara uyuyor olabilir. Tinea korporis de bir çeşit mantar hastalığıdır. Hayvanlar veya insanlardan bulaşabilir. Deride halka tarzında kızarıklıklar ve üzeri pullanma şeklinde görülür. Kaşıntı vardır. Tedavide mantar ilaçları kullanılır. Hastalığınıza tanı konulabilmesi ve tedavinizin düzenlenebilmesi açısından lütfen bir dermatoloji uzmanına başvurunuz.

Soru: Ayaklarımın alt bölgesi ve parmak aralarımda kuruma döküntü ve kaşıntı oluşuyor. Özel bir laboratuvarda laborant olarak çalışıyorum. Bu yüzden sürekli çorap giyiyorum ve ayaklarım kapalı kalıyor sürekli ayaktayım ve 
çalışma saatlerim çok uzun. Ne tavsiye edersiniz şimdiden teşekkürler.

Cevap: Ayağınızdaki bu durum mantar enfeksiyonu olabilir. Tanı koymak için pullanmalardan örnek alınarak direk mantar incelemesi yapılabilir.

Soru: Annemin ayaklarında mantar mevcut aynı çorabın giyilmesi halinde etki yapar mı?

Cevap: Aynı çorabın kullanılması mantar hastalığının kişiden kişiye bulaşmasına neden olur.

Soru: Hocam kasık mantarından nasıl kurtulurum hangi ilaçların faydası olur.

Cevap: Sizi muayene etmeden bir ilaç önerisinde bulunmak doğru olmaz. Çünkü bu bölgedeki rahatsızlığınız mantar olmayabilir. Öncelikle muayene olmak gerekirse mantar hastalığı açısından tahlil almak gerekebilir.

Soru: Uzun süredir ayak tırnaklarımda mantar var . Bir sene kadar ….. kullandım ama pek bir şey değişmedi. Şu anda hormon replasman tedavisi görüyorum, ayrıca tiroid hormonu alıyorum. Mantar hastalığı için hap kullanmam, diğer aldığım haplara bir etkileşim yapar mı?

Cevap: Kullandığınız hormon ilaçlarının mantar tabletleri ile etkileşimi yoktur, fakat hap tedavisinin muhakkak bir Dermatoloji Uzmanının kontrolünde yapılması gerekmektedir. Ayrıca tırnağınızda mantar enfeksiyonu olup olmadığı mantar kültürü ile doğrulanıp tedaviye başlansa daha iyi olur. Muhakkak bir Dermatoloji Uzmanına başvurun.

Soru: 13 yaşında kızım var. Kızımın sırtında belden yukarı kısmında omuz bölgesinde sıkça olmak üzere deri altında sarı lekeler var. Yaklaşık altı aydır mevcut. Henüz bir hekime başvurmadık. İnternetten bu lekelerle ilgili bilgi ararken sitenize rastladım ve bilgi almak istedim.

Cevap: Kızınızdaki bu lekeler sarımsı kahve renkli ise tinea versikolor dediğimiz mantar enfeksiyonu olabilir. Tabi ki muayene olmadan net bir şey söylemek doğru olmaz. Muayene ve tedavi için aşağıdaki numaradan randevu alabilirsiniz.

Bu soru ile ilişkili yazılar:
Tinea versikolor
Ayakta mantarı nedir?
Tırnak mantarı

Share