Cilt Tipiniz

Cilt Tipiniz

Cilt tipiniz ten renginiz veya derinizin nem oranına göre belirlenir.

Ten rengine göre cilt tipi
Nem oranına görecilt tipi

Ten Rengine Göre Cilt Tipiniz

Deriyi boyayan melanin denen pigmentin oranına göre, altı  fototip deri vardır. Deri fototipi, cildin normaldeki renk tonuna ve güneşe maruz kaldıktan sonraki bronz rengine göre belirlenir. Açık renkteki kişiler daha kolay yanıp, zor bronzlaşırlarken; güneş ışınlarından da daha fazla korunmaya ihtiyaç gösterirler. Güneşten korunulmadığı durumlarda da, cilt kanseri riski artar. Koyu tenler ise güneşte daha az yanarken, daha kolay bronzlaşırlar. Bu kişilerde ise yaralar iyileştikten sonra, leke kalma riski daha yüksektir.

Fototip I cildin, normaldeki rengi beyazdır. Göz rengi genellikle mavi veya yeşil, saçlar ise  sarı veya kızıldır. Bu cilt tipi güneşe maruz kaldıktan sonra asla bronzlaşmaz. Cilt kanseri açısından yüksek risk taşırlar.
Fototip II cildin, normaldeki rengi beyazdır. Açık göz rengine, sarı veya kızıl saça sahiptirler. Güneşlenildiğinde kolayca yanar, nadiren hafif bronzlaşırlar. Cilt kanseri açısından yüksek risk taşırlar.
Fototip III cildin, normaldeki rengi buğday rengidir.  Bu cilt tipi güneşe maruz kaldıktan sonra, genellikle hafif yanar ve brozlaşır Cilt kanseriaçısından yüksek risk taşırlar.
Fototip IV cildin, normaldeki rengi açık kahvedir.  Bu cilt tipi güneşe maruz kaldıktan sonra az yanar, kolayca bronzlaşır. Güneş yanığı riskleri düşük olduğu için, güneşten korunma ihtiyacı duymayabilirler. Bu da cilt kanseririskini arttırabilir. 
Fototip V cildin, normaldeki rengi  kahverengidir.  Bu cilt tipi güneşe maruz kaldıktan sonra, nadiren yanar, oldukça koyu bronzlaşır. Güneş yanığı riskleri düşük olduğu için, güneşten korunma ihtiyacı duymayabilirler. Bu da cilt kanseri riskini arttırabilir. 
Fototip VI cildin, normaldeki rengi  koyu kahve ve siyahtır. Bu cilt tipi güneşe maruz kaldıktan sonra, asla yanmaz, oldukça koyu bronzlaşır. Güneş yanığı riskleri düşük olduğu için, güneşten korunma ihtiyacı duymayabilirler. Bu da cilt kanseri riskini arttırabilir. 

Nem Oranına Göre Cilt Tipiniz

Hassas cilt ince dokuludur. Soğuk ve sıcağa karşı çabuk yanıt verir;  rüzgar ve güneş yanıklarına da eğilimlidir. Genellikle kuru ve allerjik reaksiyonlara müsaittir.
Karma cilt tipinde deri kuru ve yağlı alanları birlikte içerir. Genellikle alın, burun ve çene yağlı iken, yanaklar, ağız ve göz çevresi kurudur. Bu cilt tipine sık rastlanılır.
Kuru cilt yağ oranı düşüktür ve bu nedenle hassastır. Kuru cildin  nem tutma özelliği olmadığından deri  kurudur. Yıkandıktan sonra deriye nemlendirici uygulanmazsa, deri gergin ve rahatsız hal alır. 
Normal cilt pürüzsüz ve yumuşaktır; gözenekler, siyah noktalar, yağlı ve pullu alanlar yoktur. Bu tip deri temiz, pürüzsüz, elastiktir; yağlı ve kuru alanlar yoktur. 
Yağlı ciltYağlı cilt parlak, kalın ve cansız görünümdedir. Yağlı ciltte, sıklıkla geniş gözenekler, siyah noktalar ve  sivilceler görülür.  Bu tip deride yağ bezleri aşırı çalışır ve ihtiyaçtan fazla yağ salgılarlar.

“Cilt tipiniz” ile ilişkili diğer yazılar:

Cilt kanseri
Kuru cilt
Yağlı cilt

Share

Bir yanıt yazın