Dishidrotik Egzama (Dishidroz)

Dishidrotik Egzama (Dishidroz)

Dishidrotik egzama (Dishidroz) nedir?

Dishidrotik egzama (Dishidroz) elleri etkileyen bir egzama türüdür ve bazen ayaklarda da görülebilir. Bu nedenle el ve/veya ayakların dishidrotik egzaması olarak bilinir.

Dishidrotik egzama neden oluşur?

Hastalığın kesin nedeni bilinmemektedir. Bazı araştırmalar anormal terlemenin hastalığın nedeni olabileceğini düşünmektedir.

Dishidrotik egzamanın belirtileri nelerdir?

Hastalıkta ilk belirti olarak küçük derin su sadece hafif soyulmalar olabileceği gibi iş yapmayı engelleyecek kadar su toplamaları ve çatlaklar görülebilir. Bu hastalıkta ilk olarak (akut evrede) ellerde su toplamaları, kaşıntı ve yanma hissi ile birlikte görülür. Daha sonra (kronik evre) daha çok soyulma, kabuklanma ve çatlama görülür. Bazı hastalar akut evrede kalırken genellikle kronik evreye geçerler. Bazı durumlarda her iki evre bulguları bir arada görülebilir. Stafilokok dediğimiz bakterilerin enfeksiyonu sık olmamakla birlikte görülebilir. Bu durumda ağrı, kızarıklık, şişlik, kabuklar ve iltihap görülebilir.

Dishidrotik egzamayı tetikleyen faktörler nelerdir?

Diğer el egzamaların da olduğu gibi dishidrozda da su, deterjan gibi maddelerle temas ile tetiklenir. Olabildiğince bu maddelerle temas engellenmeye çalışılmalı, mümkün olduğunca koruyucu eldivenler giyilmelidir. DD’i bulunan bazı hastalar nikele karşı alerjiktirler ve bu alerji alerjik yama testi ile tespit edilebilir. Nikele alerjisi bulunan hastalar nikel objelerle temastan kaçınmalıdır.

Dishidrotik egzama kalıcı mıdır?

Dishidrotk dermatit sıklıkla uzun süren bir hastalıktır, fakat uzun süre sonra gerileyebilir. Stresli, kaygılı durumlarda tekrarlayabilir.

Dishidrotik egzama tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi hastalığın evresine göre değişir.

Soğuk kompres: Potasyum permanganat, aliminyum asetat veya sirkeli su ile günde 4 kez 15 dakika ıslak kompres uygulanır. Bu uygulama su toplamalarını kurutur, fakat kuru tipteki egzamalar için faydalı değildir.
El kremleri: El kremleri özellikle koruyucu bariyer kremler deriyi yumuşa tutmak amacıyla sıklıkla uygulanmalıdır.

Kortizonlu kremler: Kuvvetli kortizonlu kremler geceleri uygulanır. Bu ilaçlar yanma ve kaşınma duygusunu giderir. Doktor başka türlü önermedikçe kuvvetli kortizonlu kremler 2 haftadan fazla uygulanmamalıdır. Kortizonlu kremler su toplamalı ve nemli egzamada kullanılırken, merhemler kuru evrede kullanılmalıdır.

Antibiyotikler: Enfeksiyon olması durumda antibiyotikler kullanılır.

Sistemik kortizon: Bazen kortizonlu iğne veya tabletler şiddetli durumlarda tedavide kullanılabilir. Bu durumda hastalık kolaylıkla iyileşir, fakat ilaç kesildiğinde şiddetli bir şekilde tekrar edebilir. Kortizonla sistemik tedavi yan etkilerinden dolayı pek önerilmez.

PUVA tedavisi: PUVA tedavisi seçilmiş olgularda faydalıdır. Bu bir çeşit ultraviole ışık tedavisidir. Etkilenen alanlar psorelen denen özel bir solüsyon içerisinde bekletildikten sonra ultraviole ışığa marua bırakılır. Tedavi aylarca sürebilir.

Dishidrotik egzama tedavisinde metotreksat, dapson, azothiopirin ve botilinum toksini (BOTOX) gibi ilaçlar da kullanılabilir.

” Dishidrotik egzama (Dishidroz)” ile ilgili diğer yazılar:

Egzamalar

“Dishidrotik egzama (Dishidroz)” ile ilgili kaynaklar:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dyshidrosis/symptoms-causes/syc-20352342

“Dishidrotik egzama (Dishidroz)” ile ilgili sorular ve cevapları için için tıklayınız

Share

Bir yanıt yazın