Pitriasis Likenoides

Pitriasis Likenoides

Pitriasis likenoides nadir rastlanan bir cilt hastalığına verilen addır. Hafif formu Pitriasis likenoides kronika (PLK) olarak bilinir. Daha şiddetli formu pitriasis likenoides varioliformis akuta(PLEVA) veya Mucha-Haberman hastalığı olarak bilinir.

Pitriasis likenoides neden oluşur?

Hastalık muhtemelen bir organizmaya karşı gelişen aşırı reaksiyondur. Bununla beraber spesifik bir bakteri veya organizma henüz saptanamamıştır. Bulaşıcı olduğu düşünülmemektedir

Pitriasis likenoides hangi yaşlarda görülür?

Hastalık sıklıkla ergenlik döneminde ya da genç erişkinlerde görülür. Erkeklerde biraz daha sık görülür. Bebeklerde ve yaşlılarda nadirdir.

Hastalık nasıl başlar?

Hastaların genel durumu iyidir, fakat ara sıra deri bulguları ile birlikte baş ağrısı ve ateş görülebilir. (özellikle PLEVA’da)

Belirtileri nelerdir?

Deri döküntüleri 3-18 mm çapında kırmızı beyaz noktacıklar şeklindedir. PLK da döküntü mum benzeri bir kabukla kaplıdır ve bu kabuk kazındığında parlak ve kahverengi bir yüzey ortay çıkar. Bu döküntüler bir kaç haftada kahverengi bir iz bırakarak solarlar ve bir kaç ayda tamamiyle ortadan kalkar.

PLEVA’da daha fazla kaşıntılı kabuklu yaralar ve su toplamaları gelişebilir ve bu döküntüler su çiçeğindekine benzer izler bırakırlar. PLEVA ağız içinde ülserler neden olabilir.

Döküntüler sıklıkla gövde, kalça ve üst kolların iç kısmındadır. Nadiren yüz ve saçlı deri ve vücudun diğer alanları tutulabilir. Hastalık aylarca veya yıllarca sürebilir.

Tanı nasıl konulur?

Tanı deriden alınan biopsi ile konulur.

Tedavi nasıl yapılır?

Hastalık genellikle tedaviye cevap vermez ve tedavi kesilince tekrar eder. Döküntü rahatsızlık vermiyorsa tedavi gerekli olmayabilir.

Kortizonlu kremler tahrişi azaltır.
Doğal güneş ışığı
Fototerapi: Yapay ulltraviyole A veya B
2-3 aylık süre ile eritromisin veya tetrasiklin gibi antibiyotiklerin kullanımı
Şiddetli olgularda ağızdan kortizon kullanımı gerekebilir.

Share

Bir yanıt yazın