Numuler Egzama (Diskoid egzama)

Numuler Egzama (Diskoid egzama)

Numuler Egzama nedir?

Sık rastlanilan bir egzama türüdür. Numuler Egzama herhangi bir yaşta görülebilir, erkek ve kadinlari eşit olarak etkiler.

Numuler Egzamanın nedenleri nelerdir?

Hastalığın nedeni belli degildir. Kuru ve yaş tipi vardır. Olguların çogunda ailesel bir özellik yoktur, gıda allerjisi nedeni ile olmaz. Bazen ikincil olarak bakterilerle enfekte olmasına ragmen, diger insanlara bulaşmaz.

Sinek ısırığı veya yanık gibi küçük travmalar hastalığı başlatabilir.
Bazı çocuklarda atopik egzamanın bir bulgusu olarak görülebilir.
Otoegzamatizasyon reaksiyonlari Numuler egzama gibi görülebilir.
Varislerin üzerindeki deride görülürse varikoz egzama olarak adlandırılır.
Kuru deri kış aylarında kuru, kaşıntısız yuvarlak alanlara neden olabilir.
Islak tipi kabuklu veya su kabarcikli alanlar şeklinde görülür.

Numuler egzama görüntüsü nasıldır?

Numuler egzama vücudun herhangi bir yerini tutmakla birlikte, genellikle alt bacakta görülür. Bir veya birkaç alanda görülen hastalık haftalar ve aylarca kalabilir.

Hastalıklı alan yuvarlak veya oval oldugundan numuler egzama adını almıştır. Birkaç santimetre genişliginde olabildigi gibi, birkaç milimetre kadar küçükte olabilir.

Tutulan alanlar pembe, kırmızı veya kahverengidir ve sınırları belirgindir. Üzeri kuru, catlak veya kabarıktır, su kabarcikli veya kabukludur. Numuler Egzama çok kaşıntılıdır veya hemen hemen hiç kaşıntı yoktur. Döküntünün etrafindaki doku genellikle normaldir, fakat kuru olabilir. Döküntü hiçbir belirti bırakmadan geriler. Fakat koyu tenli kişilerde birkaç ay iz kalabilir. Bu leke deriden açık veya koyu renkte olabilir.

Numuler egzamada belli araştırmaları yapmak gerekli midir? 

Bir çok hastada numuler egzama çok karakteristik görüntüye sahip olması nedeniyle araştırma yapmaya gerek yoktur. Bakteri kültürü ikincil olarak döküntüye eklenen bakterileri saptamak amacıyla yapilabilir. Bazen mantar hastalığı ile karışması nedeniyle mantar incelemesi yapılması gerekebilir.

Bazen temas allerjisi olup olmadığını saptamak için allerjik yama testi yapılabilir, fakat olguların çogunda spesifik allerji yoktur.

Numular egzama tedavi nasıl yapılır?

Deriyi travmalardan koruyun. Hastalık derideki küçük travmalar sonrasında alevlenebildigi için deriyi travmalardan korumak gereklidir. Eğer ellerde de belirti var ise, tahriş edici deterjan, çözücü, diger kimyasal ve aşırı su temasından kaçınmak için eldiven kullanılmalıdır.

Nemlendiriciler: Banyo yagları nemlendirici sabun ve kremler kullanilabilir. Kaşıntı, pullanma ve kuruluğu gidermek amacıyla nemlendiriciler olabildiğince sık uygulanmalıdır. Nemlendiriciler hasta olmayan deri alanlarina da kurulugu azaltmak için sürülmelidir.

Kortizonlu krem veya pomadlar: Yerel uygulanan kortizonlu pomad veya kremler egzamayi ve lokal tahrişi ortadan kaldirir. Kortizonlu kremler günde bir veya iki kez uygulanmali. Daha sonra gerekirse yan etkileri düşük hidrokortizon içeren kremler veya pomadlar kullanilabilir.

Ağızdan alinan neya deriye sürülen antibiyotikler: Antibiyotiklerin kullanimi hastalikli alan sizintili, nemli ve kuru ise önemlidir. Bazen numular egzama agizdan alinan antibiyotiklerle tamamiyla ortadan kalkar.

Antihistaminik tabletler: Antihistaminik tabletler özellikle geceleyin kaşintiyi gidermekte etkilidir. Fakat egzamayi iyileştirmez. Yeni uyku vermeyen antihistaminiklerin çikmasi ile ilaçlar daha rahat kullanilabilir hale gelmiştir.

Fototerapi: Haftada birkaç kez uygulanan ultraviyole işigi tedaviye yardimci olabilir. Egzamayi kontrol altina almak birkaç ay alabilir, fakat şiddetli olgularda faydalidir.

Kortizonlu tabletler veya igneler: Bu ilaçlar ancak çok şiddetli olgularda uygulanmalidir. Kullanildiklarinda birkaç hafta kullanilmali ve sonra krem veya pomad tedavisine geçilmelidir.

Hastalik tedavinin sonlanmasi ile tekrarlayabilse de genellikle yukaridaki tedavilerle kontrol altina alinabilir. Bu arada cilt nemli tutulmali ve travmalardan korunmalidir. Bu egzama ergeç tamamıyla iyileşecektir.

“Numuler Egzama” ile ilgili konular:

Egzama

“Numuler Egzama” ile ilgili kaynaklar:

https://www.aad.org/public/diseases/eczema/types/nummular-dermatitis

Share

Bir yanıt yazın