Epilasyon Nedir?

Epilasyon Nedir?

Geçici epilasyon yöntemlerinin arasında en etkilisi kılın kökünden çekilerek alındığı epilasyondur. Klasik veya sir ağda, cımbızla alma, mekanik aletler (epilady gibi) epilasyon yöntemidir. Epilasyonun etkili olabilmesi için tüylerin belli bir uzunlukta olması gerekir. Epilasyonun kıl üzerindeki uzun süreli etkileri veya kılın yeniden gelişimi üzerindeki etkileri bilinmemektedir. Epilasyon kıl kökünde bir travma oluştururken, tekrarlayan epilasyon seansları kalıcı kök hasarına neden olarak, kılların incelmesine neden olabilir.

Cımbız kullanımı

Cımbızın kullanımı kaşlar, çene ve göğüs gibi kulların az olduğu alanlarda etkili ve ucuz olan bir tedavi yöntemidir. Cımbızla almanın etkisi tıraşlamaya göre daha uzundur. Bu yöntem zaman alıcıdır ve ağrılıdır. Kılı kökünden çekmek kıl kökü iltihabına, lekelere, kıl dönmesine neden olabilir.

Ağda

Ağda cımbıza benzer bir şekilde kılı kökünden çekerek alır, soğuk veya ılık olarak uygulanabilir. Ağda sertleştikten sonra hızlı bir şekilde kılın ters yönüne doğru çekilir. Geniş alanlara uygulanabilen en etkili metoddur. Kılların yeniden çıkması 2-3 haftayı alır. Kıl üzerindeki uzun süreli etkisi bilinmemektedir. Ama bu yöntem teorik olarak uzun sürede kıl kökünde hasar oluşturarak yeniden büyüme sürecini azaltmaktadır. Bir çok evde uygulanabilen çeşidi olmasına rağmen tecrübeli kişilerce yapıldığında etkili sonuç alınmaktadır.Pek resmi çalışma olmasa da retinoid (Roaccutane) dediğimiz ilaçları kullanan hastaların tedavi sonlandırılana kadar minimum 6 ay bir yıl ağda yapılmamalıdır. Bu ilaçları lokal olarak kullanan hastalarda deride hasar oluşturmamaya dikkat edilmelidir.

Ağda işlemi benlerin üzerinde, yanmış veya tahriş olmuş deride yapılmamalıdır. Sıcak ağdanın deride yanık oluşturmamasına da dikkat edilmelidir. Yan etkileri ağrı, koyu leke, kıl kökü iltihabı ve kıl dönmesidir.

İple alma

Çok eski genellikle Arap ülkelerinde kullanılan bir yöntemdir. İki ip arasına sıkıştırılan kıllar yine kökten çekilir. Yan etkiler ağrı, koyu leke, kıl kökü iltihabı ve kıl dönmesidir.

Abrasifler

Abrasifler zımpara kağıdı gibi yüzeyi olan aletler ile deri ovuşturularak kıllar deri yüzeyinden uzaklaştırılırlar. Bu yöntem deriyi tahriş edebilir ve günümüzde pek kullanılmamaktadır.

Şekerle alma

Bu yöntem ağda yöntemine benzer. Şeker limon suyu ve su belli oranlarda karıştırılarak şurup haline getirilir ve kaynatılır. Soğuduğunda ufak miktarlarda deri üstüne ince bir kat halinde sürülür ve hızlı bir şekilde deriden çekilir. Ağdada olduğğu gibi kıl kökünden çakilir ve ağdanın alternatifidir.

Epilasyon yan etkileri nelerdir?

Ağrı, leke, yara izi, kıl kökü iltihabı, kıl dönmesi gibi yan etkileri vardır.

“Epilasyon” ile ilgili diğer konular:

Kadınlarda aşırı kıllanma

“Epilasyon” ile ilgili sorular ve cevapları için tıklayınız.

Share

Bir yanıt yazın