IPL (Intensive pulsed light)

IPL (Intensive pulsed light)

IPL (Intensive pulsed light) tedavisinde flash lambasından yoğunlaştırılmış görünür bir ışık üretilir. IPL cerrahi olmayan bir tedavi yöntemidir. Örümcek benler (spider anjiom), doğumsal damar lekeleri, bacaklardaki varisler, hafif sivilceler, çiller ve güneş lekeleri, yüz çizgi ve kırışıklıkları bu yöntemle tedavi edilebilir. IPL cilt gençleştirme tedavisinde de kullanılır, bu işlem fotorejuvenasyon olarak bilinir ve tedavi için birkaç seans gerekir. Epilasyon tedavisinde eğer kıllar koyu renkli ise etkili bir yöntemdir.

IPL (Intensive pulsed light) nasıl etkili olur?

IPL sistemilaserin etki mekanizması ile etkisini gösterir. Derideki hedef doku tarafından ışık enerjisi emilir. Emilen ışık dokuda ısı enerjisine dönüşür ve hedef doku böylece tahrip olur. IPL sistemlerilaser sistemlerinden farklı olarak tek bir dalga boyunda ışık yaymak yerine, değişik bir çok dalga boyunda (farklı renkte) ışık üretirler. Bir çok IPL sisteminin ışığın belli dalga boylarını filtre eden filtreleri vardır ki; böylece hedef dokuya gerekli olan dalga boyu ayarlanabilir. Bu da enerji seviyelerini çok yükseltmeden hedef dokuda enerjinin yoğunlaşmasını sağlar.

IPL tedavisi nonablatif resurfacing (deriyi soymadan yenileme) yöntemidir ve derinin üst tabakası olan epidermisi etkilemeden derinin orta tabakası olan dermisi hedefler. Sonuçlarlaser ile soyma işlemi kadar belirgin değildir, çünkülaserle yapılan işlemlerde deri orta tabakaya kadar soyulur. IPL tedavisinin avantajı zaman kaybına neden olmamasıdır ki; işlem sonrasında hastalar hemen günlük aktivitelerine dönebilirler.

IPL cihazları neleri tedavi edebilir?

Damarsal deri hastalıkları
Kılcal damar genişlemeleri, doğumsal damar lekeleri ve varisler tedavi edilebilir.

Kanda bulunan hemoglobin adlı kırmızı pigment (boya maddesi) tarafından emilen ışık, derinin diğer dokuları tarafından emilmeden, sadece damar dokusu tarafından emilir ve damarları harap eder.

Koyu renkli lekeler
Yaşlılık ve güneş lekeleri, çiller, doğumsal bazı kahverenkli lekeler, melasma dediğimiz gebelik lekeleri tedavi edilebilir.

Deri yüzeyinde bulunan ve deriyi boyayan melanin denen pigment tarafından emilen ışık renk bozukluğunu oluşturan melanini ısıtır ve harap eder.

Epilasyon
İstenmeyen tüylerin tedavisinde kullanılır.

Kılda bulunan melanin pigmenti tarafından IPL enerjisi emilir ve kıl kökü harap olarak kıl dökülür, tekrarlayan seanslarda kıllar kalıcı olarak kaybolur. IPL açık renkli tüylere etkili değildir.

IPL (Intensive pulsed light) tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi öncesi yapılan muayenede doktorunuz size işlem hakkında açıklamalarda bulunur. Doktorunuz cildinizzdeki düzelmenin ne oranda olacağı ve sizin beklentilerinizi karşılayıp karşılamayacağı konusunda size bilgi verecektir.

IPL tedavisi normalde zor birbir işlem değildir. İşlem bu konuda eğitim almış teknisyen tarafından kolaylıkla yürütülebilir.

İşlemden önce ve sonrasındaki birkaç hafta güneşte kalınmamlıdır.
Genellikle gerekli olmamakla birlikte topikal anestezik kremler kullanılabilir. 
Soğuk jeller tedavi esnasında cilde sürülebilir, genellikle son dönemde geliştirilen IPL sistemleri etkili soğutucular bulundurmaktadırlar. 
IPL’in pürüzsüz cam başlığı deri düzeyine değdirilir ve tedavi edilecek bölgeye atış yapılabilir. 
Tedavi genellikle 20 dakika sürer. 3-4 haftada bir uygulanan 4-6 seans istenen sonucu genellikle verir. 
Tedavi sonrası hastalar hemen günlük yaşamlarına dönebilirler.

Tedavi esnasında hastalar koruyucu gözlükler kullanmalıdır. Diğer yöntemlerle kıyaslandığında IPL tedavisi daha az ağrılıdır. IPL’in verdiği his daha çok lastik çarpmasına benzer, fakat bazı kişiler bu duygudan rahatsız olabilir. 

IPL’in yan etkisi var mıdır?

Yan etkiler genellikle minimaldir ve aşağıda sıralanmıştır:

Tedavi esnasındaki ağrı soğutma sistemleri ve lokal anestezik kremlerin uygulanması ile azaltılabilir. 
Uygulamadan hemen sonra deri pembe bir renk alır. 
Hafif güneş yanığında olduğu gibi kızarıklık, soyulma ve şişlik görülebilir ve bu bir kaç saat sürebilir. 
Nadiren deri enerjiyi fazla emerse su toplaması oluşabilir. 
Bazen pigment (boya) hücrelerinin hasarlanması açık veya koyu renkli lekeler oluşabilir. Beyaz lekeler nadiren kalıcı olabilir. 
Tedavi olan alanda kıllar ortadan kalkabilir. 
Hastaların % 10’da morarma gelişebilir.

IPL (Intensive pulsed light)” ile ilgili diğer konular:

Cilt yaşlanması 
Yüz kırışıklıkları 
Lazer ile cilt yenileme 

Share

Bir yanıt yazın