Vitiligo hastaları için müjde !

Vitiligo hastaları için müjde !

Amerikan Gıda ve İlaç idaresi (The US Food and Drug Administration (FDA)) 12 ve üzeri vitiligo hastalarına Ruxolitinib krem kullanımını onayladı. Janus kinaz 1/2 inhibitörü olan bu krem 2021 yılında da atopik egzama tedavisi için onaylanmıştı.

Amerikan Dermatoloji Akademisinin 2022 de yapılan son kongresinde Ruxolitinib krem ile tedavi edilen vitiligo hastalarının yaklaşık %75’inde en az % 50 başarı elde edildiği bildirildi ve sonrasında FDA vitiligonun ruxolitinib içeren krem ile tedavisine onay verdi.

Yapılan çalışmalarda ruxolitinib uygulanan alanda herhangi bir reaksiyon oluşmadı veya tedavi ile ilişkili olabilecek ciddi yan etki gözlenmedi.

Çalışmayı yürüten doktorlardan Dermatolog Rosmarin bu ilacın diğer tedaviler ile birlikte kullanımının tedavi başarısını arttıracağı belirtti. Rosmarin özellikle baş ve boyun bölgesinde tedavinin oldukça etkili, gövde, kollar ve bacaklarda etkili, el ve ayaklar gibi tedaviye dirençli alanlarda tedavinin daha zor olduğunu söyledi.

İlaç henüz ülkemizde yok. Kısa zamanda Sağlık Bakanlığı tarafından onay alıp, vitiligo hastalarının tedavisinde kullanıma başlaması dileğiyle.

“Vitiligo hastalarına müjde!” yazısı ile ilgili konular:

Vitiligo ve tedavisi

“Vitiligo hastalarına müjde!” ile yazısı ilgili kaynaklar:

https://www.ajmc.com/view/ruxolitinib-cream-shows-improved-efficacy-sustained-safety-in-vitiligo-after-extended-follow-up

https://www.ajmc.com/view/fda-approves-ruxolitinib-cream-as-first-repigmentation-therapy-for-vitiligo

Share

Bir yanıt yazın