Cilt sarkmalarını anlayabilmek için önce cildimizi tanımamız gerekir.
Derinin Yapısı
Deri, temelde üç tabakadan oluşur. Üst tabakası olan epidermis deri hücrelerini, pigment dediğimiz boya maddesini ve proteinleri içerir. Orta tabaka olan dermis tabakası ise kan damarları, sinirler, kıl kökleri ve yağ bezlerini içerir. Bu katman epidermisinde beslenmesini sağlar. Subkutanöz dediğimiz deri altı tabakası ise ter bezleri, kıl kökleri, kan damarları ve yağ dokusunu içerir.
Bu 3 tabakada da, kollajen liflerini içeren bağ dokusu bulunur. Bu bağ dokusu deri dokusuna destek verir; elastin ise cilde esneklik ve güç sağlar.
Cildimiz, aynen diğer organlarımız gibi, çocukluktan itibaren çeşitli iç ve dış etmenler aracılığı ile yıpranır. Bu yıpranma; cildimizde sarkmalar, kırışıklıklar, lekeler olarak ileriki yıllarda karşımıza çıkar.
Cilt sarkmaları neden olur?
Cildimizin sarkmasına neden olan başlıca 2 etmen, genetik ve sık kilo alıp vermektir. Bunların dışında, kuru cilt, sigara kullanımı, bol karbonhidratlı beslenme, hareketsizlik de cilt sarkmasına neden olur.
Cilt sarkmalarının tedavisi nasıl yapılır?
Cilt sarkmaları oluştuktan sonra, bunların etkin biçimde tedavisi, ancak cerrahi yolla olabilmektedir. Bu dönemde, “non invasif” dediğimiz, krem, masaj, spor, vibrasyon gibi yöntemler, oluşmuş olan hasarı sadece çok hafif bir şekilde azaltabilir.
Cilt sarkmalarını engellemek için neler yapılabilir?
- Düzenli cilt bakımı: Özellikle kuru ciltler için çok önemlidir. Yeterli nemlendirme birincil amaç olmalıdır.
- Spor ve bölgesel egzersizler: Genel anlamda düzenli spor yapmanın, tüm vücudumuz için antiaging etkili olacağı artık tüm dünyada kabul görmektedir. Bunun yanında, bacak iç bölgeleri, boyun ve gıdı, üst kollar gibi sarkmanın daha fazla görüldüğü vücut bölgelerine özel bazı egzersizlerin yapılması da yararlı olabilmektedir. Böylece, o bölgelerdeki fazla kullanılmayan kaslar biraz hacim kazandığı ve sıkılaştığı için, cilde daha diri bir görünüm vermektedir.
- Kısıtlı karbonhidrat alımı ve bol sıvı tüketilmesi
- Sigara kullanılmaması
“Cilt Sarkmaları” ile ilgili diğer konular:
Cilt bakımı
Cilt yaşlanması
Kuru cilt
Nemlendiriciler
Plastik cerrahi
Sigara ve cilt sağlığı
Spor ve cilt sağlığı