Organik Saç Boyaları

Organik Saç Boyaları

Organik ürün kullanım oranlarının, her yıl katlanarak artışı nedeniyle tüm tüketim malzemelerinin bio ( organik ) tiplerinin üretimi de artmaktadır. Saç boyaları, kullanım sıklığı ve yaygınlığı itibarı ile tenimizle direkt temasa geçen kozmetik ürünler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. 10 – 15 yıl evvel piyasaya giren ve özellikle kuaför ve berber salonlarında kullanıma sunulan organik saç boyaları, sosyoekonomik açıdan gelişmiş tüketici grupları tarafından, son zamanlarda sıkça tercih edilmektedir.

Organik ve geleneksel saç boyaları arasındaki fark nedir?

Geleneksel ve organik saç boyaları arasında önemli bir fark vardır: Organik saç boyalarında daha az kimyasal vardır ve genellikle içerisinde amonyak yoktur. Amonyak, geleneksel boya formüllerinin saç kütikülüne nüfuz etmek ve renk vermek için kullandığı bir bileşendir. Saça ciddi şekilde zarar verme ve zayıflatma potansiyeline sahiptir, bu nedenle hassas saç tellerine sahip kişiler, organik saç boyasını daha iyi ve sağlıklı bir seçenek olarak görebilirler.

Klasik kimyasal boyaların özelikleri ve zararları nelerdir?

• Oksijen bazlı bir krem ve sentez pigmentlerinin karıştırılması ile elde edilirler.
• Okside olan boya pigmentlerinin saçın içerisine girer ve okside olduklarında, molekül olarak boyutları büyüdüğü için saçtan çıkamaz ve saçta birikirler. Bundan dolayı, köklerde üretilen sebum (yağ), saç uçlarına doğru yürüyemez ve böylece sıklıkla kırık uçlar ve saçta kuru, mat bir görünüm oluşur. Saçlı deri tarafından üretilen sebum (yağ), normalde saçın bakımını yapar, yani parlatır ve besler. Kimyasal boyalar, saçlı derinin dengesini bozabilirler.
• Saçın dayanıklılığını % 50 civarında azaltırlar. Parlaklık ve esnekliğini yitirmesine sebep olurlar.
• Güneş, rüzgar, deniz gibi faktörler bu tip boyaların parlaklığını kaybettirerek, saçın mat bir görünüm almasına sebep olurlar.
• Alttan yeni büyüyen boyasız saçlar çok farklı göründüğü için, kısa aralıklarla tekrarlamak gerekir.
• İstenilen renge çok hızlı ve pratik bir şekilde ulaşılabilir. 
• Sağlığa zararlı ve zehirleyici etkilerinden dolayı; Avrupa Birliği organizasyonunda 2006’ da toplanan bilimsel bir komisyon, saç boyalarında deriden emilebilen bir takım maddelerin kullanımını yasakladı. Şimdiye kadar 22 madde piyasadan geri çekildi ve artık üretilmiyor.

Organik boyaların avantajları nelerdir?


• Bunlar kimyasal boyalar içermezler, dolayısıyla saçın içine girerek,  saç yapısını bozmazlar. çiçek ve bitkilerden elde edilen bu maddeler, saçın etrafını dolanarak koruyucu bir tabaka oluşturur, hafif bir renk verir ve saç yapısının dış etkenlerden korunmasına yardım ederler.
• Organik boyalar, saça zarar vermezler; hatta bir çoğu saç ve saçlı derinin bakımına yardımcı olurlar. Bu sayede, en yıpranmış saçlar bile, orijinal özelliklerini yeniden kazanabilirler.
• Bir başka avantajları, uygulama sonucu görülen alerjik reaksiyonların, klasik kimyasal boyalara göre çok seyrek gözlenmesidir.

% 100 Organik Saç Boyası Var mıdır?

Ne yazık ki organik boyalar bile tamamen doğal olmayabilir. Çoğunlukla kimyasal içermezler, ayrıca botanik içeriklere ve doğal olarak türetilmiş bileşenlere dayanırlar. Sadece gerçekten % 100 doğal saç boyası olan şey kınadır ama bunun bile bazı ciddi sakıncaları vardır. Kına bazlı boyalar “metalik tuzlar içerdiklerinden, aslında saç için oldukça serttir. Başka bir şekilde ifade edilecek olursa, aslında doğal her zaman sağlıklı anlamına gelmez. Çünkü diğer katkı maddelerinin ya da bileşenlerin yine de saça zarar vermesi mümkündür.

Organik saç boyaları nasıl uygulanır?


• Saçın içine giremediklerinden, temiz saça uygulanmaları daha etkili olur.
• Piyasada tek kullanım için saf organik boya bulunması zor veya oldukça pahalı olduğundan, genelde kuaför ve salonlarda organik boyalar uygulanmaktadır.
• Organik boyalar uygulanmadan evvel; özel peroksitli kil maskeleriyle saçlar kimyasal boyalardan arındırılır.

Organik saç boyasını kimler kullanmalı?

Organik saç boyası geleneksel boyalardan daha az sert olduğu için, kuru, zarar görmüş saçları olanlar bunu uygun bir seçenek olarak görebilir. Ayrıca geleneksel saç boyalarına alerjik olanlar için organik saç boyları iyi bir alternatiftir. Ama bazen doğal boyalarda alerjik kontak dermatit yapabilir.

Organik saç boyalarının dezavantajları nelerdir?


• Beyaz renk saçları tam anlamıyla kapatamazlar, ancak tüm saçları parlatır ve beyazlarda diğer saçlara yakın röfle veren doğal bir görünüm yaratırlar.
• Saç rengini sadece koyultarak değiştirebilirler; yani tamamen organik boyalarla, saç rengini açabilmek (örneğin kahverengi veya siyah tonda saç rengini sarı tonlarına dönüştürmek) mümkün değildir.
• Uygulanmaları uzun sürer, kalıcılıkları kimyasal boyalara göre daha azdır.

Share

Bir yanıt yazın