Yüz Yogası ile Kırışıklık Tedavisi
Yüz yogası, yüz ve boyundaki kasların genç, sağlam kalması ve uyumlu olarak çalışması için yapılan bir dizi alıştırma zinciridir. Yüzde yaşlanma belirtilerinin çoğu gerilim sonucu gelişir. Özellikle kaş çatma, somurtma, korku ve kızgınlık mimikleri, kırışıklıkları arttırır. Hareketsiz kalan kaslar ise yağlanıp sarkarak yüzün aşağı doğru sarkmasına neden olur.
Genellikle bir yoga bilgesinin yüzüne bakıldığında; parlak, neşeli, ışıl ışıl, sevgi ve tutku dolu ve pürüzsüzdür. Otuzlu veya kırklı yaşlarda modern bir bayana baktığımızda ise, ( ki muhtemelen bu bayan spor yapmaktadır ) adeleli, canlı, kendine güvenlidir; fakat yüzüne dikkat edildiğinde, vücudu ile birbirine zıt bir şekilde; kırışık, mat ve cansız olduğu görülür.
Yoga bilgesinin yaşamı geleneksel Hint spiritüel yaşantısını yansıtırken; diğer kadın, modern Batı yaşamını temsil etmektedir. Doğu geleneği, sükunet ve kabul ediş üzerine kurulmuştur; Batı geleneği ise daha aktiftir, önce eyleme geçer, sonra bunu yansıtır. Batı yaşantısının verdiği negatif etkiler, ancak yapılan yüz ve vücut yogası ile azaltılabilir.
Koşuşturmalı yaşam biçimimiz içinde, kendimizi alkol ve yemek ile avutarak, tüketip, eğlendikten sonra, mükemmel bir vücuda sahip olmak için saatlerce spor yapsak bile; yüzümüzdeki kırışık ve negatif ifade devam etmektedir. Biz ise bunları Botox ve dolgu maddesi gibi yöntemlerle tedavi etmeye çalışmakta ve sonrasında bu yöntemlerin yan etkileri ile mücadele etmek zorunda kalmaktayız.
Yüz ifademizi, genellikle istemsiz olarak kasılan küçük kaslar oluşturur ve böylece duygularımızı ifade etmiş oluruz. Biz bu kasları zihinsel komut ile çalıştırarak ve istemli çalışır hale getirerek yüz ifademizi değiştirebiliriz. Yüz yogasında, yüz kasları deriyi kaldırmak üzere eğitilir, sarkan ve buruşan bölgeler kalkar ve güçlenir, çizgi ve kırışıklıklar azalır. Bunun dışında, tüm vücuda uygulanan yoga duruşları ile, yüze daha fazla oksijenlenmiş kan gelir ve toksinler, şişlikler kolaylıkla atılır, deri parlaklık kazanır, hormonal işleyiş de düzene girer.
Yüz yogası pratiği ile hiç bir ameliyat geçirmeden yüzünüzü dönüştürebilirsiniz. Günlük hatırlatmalarla aniden kaşlarınızı çatmak, yüzünüzü buruşturmak yerine, hafif gülümseyerek, en azından doğal davranarak yüz kaslarınıza rehber olacak ve rahatlamak için yol almış olacaksınız.
İşte size bir kaç pratik yüz yogası egzersizi:
1. Yanaklar ve dudaklar için ”Satchmo” Egzersizi: Bu hareket adını, trompet sanatçısı Louis Amstrongg’dan almıştır. Üflemek için kullanılan bu kaslar güldüğünüzde de çalışır ve yanakları yukarı kaldırır. Yanaklarınızı hava ile şişirin ve sonra bu havayı bir yanaktan diğerine transfer edin. Nefessiz kalana kadar da arkaya ve öne doğru da itebilirsiniz. Bunu üç veya dört kez tekrar edebilirsiniz.
2. Çene, boyun ve omuzlar için ”Yaban Arıları” Egzersizi: Bu egzersiz çeneden gerilimi alır; yanak, dudak ve çene kaslarını çalıştırır. Bu konuda ustalaştıkça, kafanızda titreşen ses ile oynamaya bile başlayabilirsiniz. Hatta kafatasınızın derisi ve tabanını bile titreştirebilirsiniz. Bu hareket için ağızdan nefes alın ve bir çiğneme sesi çıkarmaya başlayın. Nefes aldıkça ve çiğnedikçe, burnunuzdan mmmmmm sesi çıkarın. Bunu üç dört kez tekrar edin, değişik aralıklarla (alçak ve üyüksek) deneyin. Çiğnerken why ( vay ) kelimesini kullanmak da dramatik duyguları serbestleştirecektir.
3. Alın ve gözler için ”Şaşırt Beni ” Egzersizi: Bu hareket kaş bölgesindeki pürüzleri ve kırışıklıkları çözer. Göz etrafındaki kasları çalıştırır ve gözü güçlendirir. Frontal kas ( kafatasına bağlı büyük bir kas ) kullanıldığı için, bunu yapmak kolaydır ve hızlı bir şekilde yönetilebilir. Sanki şaşırmış gibi gözlerinizi açın. Yalnız alnınızı buruşturmayın. Yaklaşık 5- 6 saniye yatay bir çizgiye odaklanın. Bunu dört kez tekrarlayın.