Güzellik uykusu gerçek mi?

Güzellik uykusu gerçek mi?

Herkes “Güzellik uykusu” denen kavramı duymuştur. Peki “güzellik uykusu” gerçek mi? İyi uyumak cildi güzelleştirir mi? İyi uyuyamayanlar daha erken mi yaşlanır?

Evet iyi uyuyanmayanlar erken yaşlanır. Oyetakin-White “P. Clinical Experimantal Dermatology” dergisinde yayınlanan çalışmasında iyi uyuyan kişilerde yaşlanma skorlarının anlamlı bir şekilde düşük olduğunu saptamış. Kötü uyuyan kişilerde deriden su kaybının daha fazla olduğunu gözlemlemiştir. Ayrıca iyi uyuyan kişilerin kendi görünümleri ve çekicilikleri konusunda ki algıları kötü uyuyanlara göre daha iyi bulunmuştur.

İyi bir uyku cildi nasıl etkiler?

Tina Sundelin ve arkadaşları 2013 yılında yaptıkları çalışmada iyi uyunmayan bir geceden sonra göz kapağı düşüklüğü, göz kapaklarında şişlik, gözlerin etrafında koyu halkalar, soluk cilt, daha fazla kırışıklık ve ağız köşelerinin daha fazla aşağı düşmesi şeklinde cilt bulgularını saptamıştır.

Peki iyi uyuyan bir kişide cilt neden daha sağlıklı ve güzel görünüyor?

Uyku sırasında somototropin denen insan büyüme hormonu salgılanır ve böylece vücut ve derimiz (özellikle derinin üst tabakası olan epidermis) kendini yeniler. Uykuda toksinler atılır, DNA hasarı giderilir.

Uykuda salınan melatonin hormonu vücuttaki serbest oksijen radikalleri (deri hücrelerini hasarlayan ttabil olmayan atomlar) ile savaşarak antioksidan etki gösterir ve yaşlanma gecikir.

Uykusuzluk durumunda stres hormonu olan kortizon seviyesi kanda artar. Kortizon seviyesinin artması yaşlanmayı tetikler, yara iyileşmesini geciktirir.

Uykusuz kalındığında hücre yenilenmesi ve kollajen (derinin gerginliğini sağlayarak kırışıklıklardan ve deri yaşlanmasından korur) üretimi azalır.

Uykusuzluk durumunda deriden su kaybı artar, deri kurur, dolayısıyla yaşlanma süreci hızlanır.

Uyku esnasında kan dolaşımı arttığından, uykusuz kalan kişilerin ciltleri solgun görünür. Kan dolaşımının artması besin, vitamin ve minerallerin daha iyi emilmesini sağlayarak saç ve deri sağlığını olumlu yönde etkiler.

Uykusuz geçen bir gece sonrasında yüz mimiklerimizin şekli olumsuz yönde değişir. Bu da daha yorgun ve sağlıksız görünmemize neden olur.

Uykuda kan dolaşımı arttığından kullanılan kozmetik ürünlerin etkisi de artar.

Uykusuzluk durumunda yoğun bir enflamasyon (yangı- iltihabi durum) geliştiği için bazı cilt hastalıklar artar (sivilce, siyah nokta, rozasea ve egzama gibi)

İyi bir uyku  ve güzel bir cilt için neler yapmalı?

  • Telefonunu yatağının yanına koyma. Bildirimlerini kapat.
  • Telefonun ışığı aynı kahve içmiş gibi uykusuzluğa neden olduğundan uyumadan evvel telefon kullanma
  • Akşam çok kahve içme
  • Gün boyu hareket et veya egzersiz yap
  • Karanlık ve sessiz ortamda uyu
  • Uyumadan evvel meditasyon ve nefes egzersizi yap.

Referanslar:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25266053/

https://academic.oup.com/sleep/article/36/9/1355/2453883

https://patient.info/news-and-features/does-getting-good-sleep-really-improve-your-skin

https://www.webmd.com/beauty/features/beauty-sleep

https://www.everydayhealth.com/skin-beauty/can-you-sleep-your-way-healthier-brighter-skin/

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/beauty-sleep

Share

Bir yanıt yazın