Kozmetiklere bağlı sivilceler nasıl engellenir ve tedavi edilir?

Kozmetiklere bağlı sivilceler nasıl engellenir ve tedavi edilir?

Günümüzde erişkinlerde sivilce sıklığı gitgide artmakta. Bu artışın önemli nedenlerinden biri de önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi yaygın kozmetik kullanımı. Çözüm nedir? İhtiyaçtan fazla kozmetik ürün kullanmamak, kullanıldığında ise birtakım önlemleri almak önemli. Kozmetik aknesi önlenebilir bir durumdur.

Kozmetik aknesini nasıl engelleyebilirsin?

Mümkün olduğu kadar az makyaj yapın ve az kozmetik ürün kullanın.

Doğru makyaj malzemesi ve kozmetik ürün seçin. Seçtiğiniz ürünler non-komedonejenik (siyah ve beyaz nokta yapmayan), yağsız (oil-free) ve sivilce karşıtı (acne prone skin) olsun.

Kozmetik ürün uygularken kullandığınız makyaj aletlerini haftada bir kez temizleyin.

Tahrişi en aza indirmek için makyaj ürünlerini hafif bir dokunuşla uygulayın.

Kozmetik ürünlerin etiketlerindeki içerik listesini dikkatlice okuyun ve sivilceye neden olan içerik bulunup bulunmadığını kontrol edin.

Akşam yatmadan evvel makyajınızı yağ içermeyen bir makyaj temizleyicisi ile temizleyin.

Yüzünüzü günde iki kez hafif bir temizleyici ve ılık su ile yıkayın.

Kozmetik aknesi nasıl tedavi edilir?

Gözenekleri tıkayan makyaj ve saç ve cilt bakım ürünlerinin kullanılması bırakıldığında kozmetik aknesi sıklıkla iyileşir.

Akneli ciltlere uygun bir cilt temizleyici kullanılır. Salisilik asit içeren temizleyiciler sivilce oluşumunu azaltırken, siyah nokta gelişimini engeller.

Kimyasal peeling ajanları kullanılır. Mandelik, glikolik, laktik, malik ve salisilik asiti düşük konsantrasyonda içeren kozmetik ve dermokozmetik ürünler reçetesiz kullanılabilir. Yüksek konsantrasyonlu ilaçlar dermatoloji uzmanları tarafından kullanılır. Cilt temizlendikten sonra günde bir kez akşamları uygulanır. Temizleyiciler kiri, teri ve makyajı temizledikten sonra peeling ürünü gözeneklerin derinlerine kadar emilir.

Dermatoloji uzmanınız gözenekleri açmak için tretinoin, isotretinoin, adapalene, tazarotene ve retinaldehyit içeren ilaçlar verebilir. Ayrıca bakterileri öldüren benzoil peroksit veya antibiyotik içeren yüzeysel uygulanan ilaçlar reçete edebilir. İyileşme görmek için en az 4 ila 8 hafta geçmesi gerekebilir. İyileşme olmazsa ağızdan alınan antibiyotikler, isotretinoin ve doğum kontrol hapları kullanmak gerekebilir.

Kozmetik aknesi tedavisi daha zor olan bir akne türü olduğundan tedavi olurken sabırlı olmak gerekir. Aynı anda çok fazla ürün kullanmamalıdır, çünkü bu, cildi daha fazla tahriş edebilir ve sivilceleri arttırabilir.

Herkese daha az kozmetikli, sivilcesiz günler. Yazılarımıza yine bir akne türü olan erişkin aknesi ile devam edeceğiz. Bizi takipte kalın.

Referanslar:

https://jofskin.org/index.php/skin/article/view/1289/pdf
https://www.verywellhealth.com/acne-cosmetica-15494
https://www.aad.org/public/diseases/acne/causes/makeupttps://www.acne.org/makeup-acne#HowtoAvoidMakeup-inducedAcne
https://www.gunceldermatoloji.com/tr/kozmetik-ak

“Kozmetik aknesinden korunma ve tedavi” yazısı ile ilişkili konular:

Sivilce

Share

Bir yanıt yazın