Sorular – Benler (Nevüsler)

Soru: Merhaba hocam. Yazın güneşte geçirdiğim üç günün sonunda bağrımda bulunan benlerden bir tanesinin etrafı beyazladı. Beyazlık yuvarlak ve benin etrafını tam olarak sarıyor. Yani yuvarlak bir beyazlığın içinde bir ben var. Benin kendisinde herhangi bir değişim olmadı. 3 ay önce gittiğim doktor tehlikeli bir şey olmadığını söyledi, ama yine de endişeleniyorum. Bir de o beyaz yer güneşten yanmıyor. Her zaman rengini kuruyor. 3 aydan beri bir değişiklik olmadı. Yardımcı olursanız gerçekten çok sevinirim. şimdiden çok ama çok teşekkürler.

Cevap: Bu durum bizim halo nevüs dediğimiz bir durum. Nevüs ben, halo da hare anlamındadır. Halo nevüslerin etrafında deriden daha açık beyaz renkli bir alan vardır. Buradaki melanositler pigment (boyar madde) üretmezler. Bu nedenle bu alanda bir beyazlık gelişir. Bu durumun sizin doktorunuzun da dediği gibi korkulacak yanı yoktur. Fakat benlerden bazıları kanser riski taşıyabildiklerinden yılda bir kez benlerinizi kontrol ettiriniz.

Soru: 2 yıldır yanağımda tek bir siyah kıl çıkıyor sürekli alıyorum. Tekrar çıkıyor kılın çıktığı yerde sivilce gibi pek de belirgin olmayan bir kabarma oluştu kılı almam tehlikeli midir?

Cevap: Bizim riskli dediğimiz ben grubundaki bir benin üzerindeki kılın çekilerek alınması benin kansere dönüşmesine neden olabilir. Bu benler genellikle koyu renklidirler. Eğer beninizin hangi tip bir ben olduğu bilinmiyorsa, beninizin üzerindeki kılları çekerek almak yerine kesmeniz daha doğru olur. Bu konuda beninizin tipinin belirlenmesi için dermatoloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

Soru: Merhaba sitenizde benler hakkında yeterince bilgi öğrendim. Fakat benlerin lazer veya kremle kurutulması gibi tekniklerle yok edilmesi mümkün müdür? Eğer yanıtlarsanız çok memnun olurum.

Cevap: Ne yazık ki benlerin kremle tedavisi mümkün değildir. Lazer tedavisinin de benlerin tedavisinde kullanımının güvenli olup olmadığı bilinmemektedir. Bu nedenle benlerin tedavisinde en güvenli yöntem benin cerrahi olarak çıkartılmasıdır.

Soru: Vücudumda çok küçük bir sürü kahverengi ben vardı. Ancak son günlerde kırmızı çok küçük benler ortaya çıktı, biraz şüphelendim, sayıları gerçi altıyı geçmiyor ama yine de merak ettim. beni bu konuda aydınlatır mısınız? İyi çalışmalar.

Cevap: Cildinizdeki bu kırmızı benler bizim cherry anjiom dediğimiz damarlardan oluşan benler olabilir. Bu benler yaş ilerledikçe ortaya çıkarlar ve hiç bir zaman risk taşımazlar. Yakılarak veya lazer ile tedavi edilebilirler. Burada daha önemli olan kahve renkli bizim nevüs dediğimiz benleriniz. Bu benlerin bazıları ileride malign melanom dediğimiz cilt kanserine dönüşebilme olasılığını taşımaktadır. Bu tarz benlere biz sıra dışı displastik nevüs adını veriyoruz. Bu benlerle ilgili bilgiyi bu linkden elde edebilirsiniz. Eğer açık tenli ise niz ve çok sayıda beniniz varsa; güneşten korunmanızı ve yılda bir kez bir dermatoloji uzmanı tarafından dermoskopik muayene yaptırınız. Dermoskopik muayene benlerin daha ayrıntılı incelenmesini sağlayan bir görüntüleme yöntemidir.

Soru: slm vücudumda benler çok. bir benimin kenarı beyazlamış. K ötü bir şey mi bu acaba? Şimdiden teşekkürler.

Cevap: Öncelikle gecikmeden dolayı özür dilerim. Bazen benlerin etrafında beyazlaşma görülebilir. Bu fazla korkulacak bir durum değil. Fakat vücudunuzdaki benler çok sayıda ise normal insanlara göre melanom denen cilt kanserine yakalanma olasılığınız fazla olabilir. Tabi yine de sizi muayene etmeden doğru bir yorumda bulunmak zor. Size benler melanom ve güneşin zararları konusunda www. cilthastaliklari.com daki güneş ve cildimiz konulu bölümdeki yazıları okumanızı öneririm. Bu arada muhakkak güneşten cildinizi korumanızı tavsiye ederim. Ayrıca benlerinizi dermoskop gibi bir aletle muayene edip cilt kanseri riski taşıyıp taşımadığına bakmak doğru olur. Dermoskopik muayene için aşağıdaki telefondan randevu alabilirsiniz.

Soru: Benim yüzümde bana estetik açıdan rahatsızlık veren bir nevüs var. bunu aldırtmam da bir sakınca var mı ve ücreti konusunda da bilgilendirebilir misiniz?

Cevap: Yüzünüzdeki beninizi aldırmakta mahsur yok. Fakat bu işlemin cerrahi olarak plastik cerrahi uzmanı tarafından yapılması ve de patolojik incelemeye gönderilmesi doğru olur.

Soru: Yazın cildimde kaşıntı kabartı oluyor ne yapmak gerekiyor? ayrıca vücudumda çok ben var?

Cevap: Cildinizde yazın olan kızarıklık ve kabarıklıklar güneş allerjisine bağlı olabilir. Güneş allerjisi genellikle bahar aylarında başlayıp yazın ortalarından sonra gerileyen bir hastalıktır. Bu durumdan korunmak için güneşten kaçınmanız ve faktörü yüksek(15den fazla) olan güneşten koruyucuları kullanmanız ve bu uygulamayı 2 saat ara ile tekrar etmeniz olabilir. Bu nedenle bir cilt muayenesi olmanız doğru olacaktır.

Benleriniz açısından ise en önemli şey benlerinizin kanser riski taşıyabilmesidir bu nedenle benlerin de güneşten korunması gerekir. Eğer tedavi edilmeleri isteniyorsa tedavinin muhakkak cerrahi olarak yapılması ve alınan parçanın patolojik incelemesi yapılması gerekmektedir.

Kanser riski taşımaları nedeniyle benlerinize dermoskop denilen bir alet ile bakılması doğru olur. Dermoskopik muayene için aşağıdaki telefonlardan randevu alabilirsiniz.

Soru: Yüzümde doğuştan olmayan sonradan çıkan ve giderek çoğalan benler var. Yüzümde olmasından dolayı, beni rahatsız ediyor. Benler aldırılabilinir mi ve çoğalması engellenebilir mi? Bu sorumu cevaplarsanız çok sevinirim. 
İyi Çalışmalar.

Cevap: Bu benleriniz cerrahi olarak çıkartılabilir. Benlerin çıkışını güneş arttırabildiği için güneşten koruyucu kremleri kullanmanız faydalı olur.

Soru: On sekiz aylık bir kızım var. 2 gün önce yüzünde ben gördüm. Ertesi gün bir tane daha şu an artacak diye korkuyorum. Birden ben çıkması normal mi? Eşimde de ben var.

Cevap: Derideki benler doğumda mevcut olabildikleri gibi daha sonradan aniden de ortaya çıkabilirler. Bazı ailelerin çok sayıda ben bulundurmaya eğilimleri olabilir. Endişelenmenizi gerektirecek bir durum yok, fakat benler bazen kansere dönebileceklerinden ve bu dönüşümü güneş tetiklediğinden çocuğunuzu ve kendinizi güneşte koruyun. Güneş ve cildimizdeki etkileri ile ilgili bilgilenmek amacıyla bu linkdeki yazılardan faydalanabilirsiniz.

Ayrıca eşinizdeki ve çocuğunuzdaki benlerin dermoskopik muayene denen bir yöntemle incelenip gerekirse belli aralıklarla takip edilmesini öneririm.

Share