Sorular – Kaşıntı

Soru: Yaşlılarda tüm vücutta ciltte herhangi değişim olmadan kaşıntı olmasında kronik yüksek tansiyonun bir ilişkişi var mıdır? 
Cevap: Yaşlılarda kaşıntının en sık nedeni cildin kuruluğudur ve bu kuruluk giderilince derideki kaşıntıda azalır. Hipertansiyon hastalığı kaşıntıya neden olmaz. Ama hipertansiyona bağlı bir böbrek problemi var ise kaşıntıya neden olabilir.

Soru: Sayın doktorum 2 senedir özellikle makatımın çevresinde sürekli bir kaşıntı olmakta. Herhangi bir homoseksüel ilişkim olmadı. Sebebini bilmiyorum. Bazen neredeyse kanıyacak kadar kaşıyorum. 10 santim boyunda parmak kalınlığı seklinde bir cizgi gibi iz var gündüzleri değil. Ama özellikle aksamları evde yada gece yatakta uyurken kaşıntı geliyor. Herhangi bir doktora şu ana kadar gösteremedim. Gerçi sağlık başka bir konu. Ama işte uygunsuz bir yerde olduğu için kimselere danışamadım. Sizden bu konuda bana en azından kasıntılarımıa zaltabilecek beni rahatlatabilecek önerilerinizi bekliyorum. İyi günler.
Cevap: Makat bölgesindeki kaşıntı sık rastlanılan bir rahatsızlıktır. Bu bölgede kaşıntısı olan hastalar genellikle diğer yönlerden sağlıklıdır.

Egzama, sedef hastalığı, bazı bakteri enfeksiyonları, mantar enfeksiyonları bu bölgede kaşıntıya neden olabilir. Bazı tahriş edici gıdalar da bu bölgede kaşıntıya neden olabilir.

Sık tuvalete gitmek, kabızlık tuvalet kağıdının tahriş edici şekilde kullanılması, su ve sabunla yıkama, asitli ve baharatlı gıdalar kaşıntıya neden olabilir.

Ayrıca bağırsak parazitleri de kaşıntıya neden olabilir.

Kaşıntıyı gidermek için bu bölgeyi tuvalete çıktıktan sonra dikkatli ve hassas bir şekilde temizleyiniz.

Makat bölgesini ılık su ile yıkayınız ve yumuşak bir tuvalet kağıdı ile kurulayınız. Su bazlı kremler ve sabun içermeyen temizleyiciler kullanınız.

Bazen medikal kremlerin de kullanımı gerekebilir. Bu durum için bir muayene olmanız gerekir. Doktorunuz size hafif kortizon içeren kremler, çinko içeren kremler önerebilir. Kuvvetli kortizon içeren kremler bir kaç günden uzun süreli kullanılmamalıdır.

Kendi başınıza bu bölgeye herhangi bir ilaç sürmeyiniz. Süreceğiniz ilaçlar bu bölgede elerjik reaksiyona neden olabilir.

Kabız olmamaya özen gösteriniz. Özellikle yüksek lif içeren meyve sebze gibi yiyecekleri tüketiniz.

Baharatlı gıdalar, portakal suyu, bira, incir ve kuru erik gibi gıdaları tüketmeyiniz. Bu bölgeyi asla kaşımayınız ve oğuşturmayınız bu durum daha fazla kaşıntının gelişmesine neden olacaktır.

Bu bölgenin kaşıntısı kalıcı olabilir veya aralıklı olarak tekrar edebilir. Bu nedenle yukarıdaki tavsiyelere devamlı olarak uyulması gereklidir.

Bu soru ile ilgili yazılar:

Kaşıntı

Share