Sorular – Egzama


Soru:
 El baş parmağımda bir yarık ve döküntüler var. Benzer belirtiler ayak parmaklarımda oldu. İlaç kullandım geçmedi. 2-3 kez doktora gittim yarar görmedim. En son doktorum biyopsi örneği aldı. 15 gün sonra sonuç çıkacak. Ağrım ve kaşıntı devam ediyor. Döküntü yerlerden kanama oluyor. Ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim, mutlu olurum.

Cevap: Elinizdeki bu durum sedef, egzama ve bunun gibi bir çok deri hastalığından olabilir. Neden olduğu ancak biyopsi sonrasında anlaşılacak ve de tedaviniz de buna göre düzenlenecektir. Biyopsi sonucunuz biraz geç çıkacakmış, bu nedenle sonuç çıkana kadar, sizin şikayetlerinizi rahatlatacak bir tedaviyi düzenlemesini doktorunuzdan rica edebilirsiniz.

Soru: Parmaklarımda deri altında yapışkan şeklinde su toplanıyor. Bir hafta için de kemirelenip iyileşiyor. Tekrar 3-4 gün sonra aynı parmağımda su toplanıyor. Bunun sebebi ne olabilir? Tarafıma bilgi verirseniz memun olacağım. Şimdiden teşekkür ederim.

Cevap: Ellerinizdeki bulgular numuler egzama dediğimiz bir çeşit egzama türüne uyuyor gibi. Bu hastalığın kesin nedeni bilinmemekle beraber, su ve deterjan teması ve bazı hastalarda nikel denen maddelerle temas hastalığa neden olabilir. Ayrıca hastalığın stres ile de ilişkisi vardır. Hastalık ataklar halinde tekrar etme özelliği gösterir. Tedavisinde kortizonlu kremler uygulanır. Ayrıca su ve deterjan temasından olabildiğince kaçınmanızı öneririm. Tabi ki doğru tanı konulabilmesi ve tedavinizin düzenlenmesi için dermatatoloji uzmanına muayene olmanız doğru olacaktır.

Soru: Sağ elimde kaşıntı ayrı yeten küçük küçük sivilceler var ve onları sıkıncaçok kaşınıyor. Bir de bazen yarılıyor ve kanıyor. Altı senedir böyle hiçbir çaresini bulamadım. Bu hastalığımın sebebini öğrenebilir miyim? Teşekkürler

Cevap: Elinizdeki bu durum bir çok deri hastalığına ait olabilir. Eğer bu su toplamaları şeffaf ise bu daha çok bir egzama tablosuna uyuyor denilebilir. Bu egzama alerjik temas egzaması veya dishidrotik egzama olabilir. Alerjik temas egzaması ile ilgili bilgiyi bu linkden elde edebilirsiniz.

Dishidrotik egzamanın ise kesin nedeni bilinmemekle beraber su ve deterjan teması ve bazı hastalarda nikel denen maddelerle temas hastalığa neden olabilir. Ayrıca hastalığın stres ile de ilişkisi vardır. Hastalık ataklar halinde tekrar etme özelliği gösterir. Tedavisinde kortizonlu kremler uygulanır. Ayrıca su ve deterjan temasından olabildiğince kaçınmanızı öneririm. Eğer elinizdeki bu kabarcıklar iltihaplı ise Sedef hastalığı veya bizim palmoplanter püstülosis dediğimiz bir hastalık da olabilir. Tabi ki doğru tanı konulabilmesi ve tedavinizin düzenlenmesi için dermatoloji uzmanı na muayene olmanız doğru olacaktır.

Soru: Benim size sorum şu. Yaklaşık 10 senedir ellerimde doktorların söylemesi üzerine inatçı egzama dedikleri rahatsızlık var. Hangi doktora gittiysem ben bunun tam anlamıyla geçtigini görmedim. Hep geçici bir yatıştırıcı olarak hayatıma devam etmek zorunda kaldım. Artık ben bu dertten kurtulmak istiyorum. Ne yapmalıyım? Kime baş vurmalıyım? Bana öneriniz ne olur sizden acilen cevap bekliyorum. Allerji testi yaptırmalı mıyım? Bir de avuç içine yapılan iğneler varmış. Bunların bana faydası olur mu? Eger faydası varsa hangi adres en doğrusu. Lütfen bana yazın.

Cevap: Egzamalar kronik (süregelen) cilt hastalıklarıdır ve bazılarının kesin tedavisi yoktur. Eğer allerjik egzama şüphesi var ise allerji testleri yapılmalıdır ve allerji çıkan maddelerden uzak durulmalıdır. El içine yapılan iğneler genellikle kortizon içerir. Etkileri bir süreliktir. Bir süre sonra bulgular yeniden başlar.

Soru: Merhabalar. Benim parmak uçlarımda ya da tırnaklarımın alt kısmında derilerim soyulmaya başladı. Bunun sebebini , almam gereken vitamin var mı yada neler yapabilirim. Bana mail ile cevaplayabilirseniz sevinirim. Teşekkürler.

Cevap: İlk olarak elinizdeki bu soyulmalar cildin kuruluğuna bağlı olabilir. Ayrıca bu soyulmalar elde görülen bir egzamanın bir belirtisi olabilir. Bu egzama dışarıdan elimize temas eden maddelere (sabun, deterjan ve benzeri)  karşı bir alerjik reaksiyon olabileceği gibi, su ile aşırı temas sonucu da gelişebilir. Bazen bu egzsmalar dış faktörlerden kaynaklanmayıp içsel faktörlere bağlı olarak, bazen de  durup dururken de ortaya çıkabilir. Başka bir egzama tipi olan dishidrotik egzamada önce ellerde su dolu minik kabarcıklar meydana gelir, sonra bunların yerinde soyulmalar görülür. Bu tip egzama da allerjik bir bünyeye sahip olmanın, stresin ve de ayakta mantar enfeksiyonunun bulunmasının rolü vardır. Tüm bu olasılıklardan hangisinin sizde bu duruma yol açtığını anlamak için, muhakkak bir Dermatoloji uzmanına muayene olmanız gerekmektedir.

Soru: Annemin ellerinde ve ayaklarında geçmeyen yaralar bulunmaktadır. Bir yıldır çeşitli tedaviler gördü. Ama geçer gibi olup tekrar nüks etmektedir. Konulan teşhis egzama ama, bir yıldır tedavi görüyor ama sonuç hep başarısız . ………. adlı ilaçlar kullanıldı. Bunun geçmesi için neler yapmalıyız? Bu yaralar nasıl iyileşecek? Bu rahatsızlığın menapozla alakası var mıdır? Annem tahta boyaması ile ilgileniyor. Bununla alakası var mıdır? Annemi muayeneye de getirebilirim. Yeter ki bu durumdan kurtulsun. Beni yönlendirmenizi rica ederim.

Cevap: Annenizdeki bu hastalığı muayene etmeden tedavi etmek mümkün değil. Bu nedenle sizin sorularınız olan yanıtım doğru olmayabilir. Bazen menapoz da deri aşırı derecede kuruduğundan ellerde ve ayaklarda egzama görülebilir. Bazen de boya maddeleri ellerde allerji yapabilir. Ama bu durumda ayakta bulgu görülmesi zordur.

Soru: Benimde cildimle ilgili problemim var. Doktora da gittim. Krem veriyorlar. Gene aynı değişen bişey yok. Sorun su: özellikle kol ve basen kısımlarımda deri kuruması oluyor (fındık büyüklüğü genişliğinde) kaşınıyor da. Asıl problem yazın güneşte yanınca (korunarak tabi) 1 hafta sonra o kısımlar beyaz hale dönüşüyor. Gittiğim doktorlara mantar olup olmadığını sorduğumda hayır diyorlar. (hatta eczacı bir ablam bunlar mantar deyip ilaç vermişti, kullandım ama gene aynı) Bu konuda cevap verirseniz sevinirim. (yakında tatile çıkacağım ve ona göre önlem alacağım)
Teşekkürler

Cevap: Bu hastalığınız hakkında net bir şey söylemek zor ama, cildinizde kuruluğa bağlı gelişmiş numuler egzama olabilir. Numuler egzamanın tekrar etme şansı vardır. Ama bu konuda en net bilgiyi muayene olduğunuz hekimler vermiştir zaten, maalesef ki bazı cilt hastalıklarının tekrar etme özellikleri vardır.

Soru: Benim 2000 doğumlu bir oğlum var. Kendisini doğduktan hemen 2 hafta sonra cildinde meydana gelen kızarıklar , yaralar sonucu doktora götürdüm. Dermatit olduğunu söyledi doktor ……… krem kullandık. Yaygın yaraları geçti. Ancak bu yaşına kadar azalmakla beraber bu sorunlar devam etti. Son 1. 5 yıldır ağız kenarlarındaki yaralarla başa çıkamıyoruz. Tüm kan testleri ve hatta saç telinde çinko taraması dahil yapıldı. Bağışıklık sistemi tüm kan değerleri normal çıktı. Doktor yapılacak çok fazla şey olmadığını ağzına sürekli bir şeyler soktuğu için yaranın iyileşemediğini söyledi ve bepanten kullanmamızı önerdi. Ancak takdir edersiniz ki 1. 5 yıldır geçiremediğimiz yaraların geçmesi bepantenle mümkün olmadı. Hijyen şartlarına da gayet önem vermekteyim. Nacizane fikrim çocuğumu bilinçsiz ve belkide kontrolsüz eumovate kullanmam sonucu o bölgedeki deriyi kendi kendini onaramaz hale getirdiğimdir. Yara deri yırtılır şekilde çatlıyor, kırmızı oluyor dolayısıyla kuruyor ve kaşınıyor gün içinde nemlendirici ve bepantenle gayet yumuşuyor ve hatta neredeyse çatlak onarılıyor, fakat gece yatarken sürdüğüm halde sabah gerilmiş, kurumuş ağız kenarıyla uyanıyor ve ağzını ilk fazla açtığında resmen çocuğumun ağız kenarı tekrar yırtılıyor. Çok üzülüyorum doktor bey 1. 5 senedir çocuğum yaralı böcek gibi dolaşıyor. Acaba bu kortizonlu merhemin (şayet sorun buysa) yaptığı hasarı tedavi edecek bir şeyler yapabilir miyiz? Şimdiden çok teşekkür ediyor, size mutlu ve sağlıklı günler diliyorum.

Cevap: Özellikle gecikmeden dolayı özür dilerim. Kortizonlu kreme karşı bu kadar fobi duymanıza gerek yok. Tabi ki kortizonlu kremlerin deride incelme, kılcal damar çatlamaları, renk değişiklikleri, cilt çatlakları ve kıllanma gibi bir takım istenmeyen yan etkileri vardır, fakat ……. krem düşük kuvvette kortizonlu bir krem olduğu ve yan etkileri az olduğu için genellikle bizim bebek ve çocuklarda kullanmayı tercih ettiğimiz bir kremdir ve sizin korktuğunuz gibi kesildikten sonra iyileşmeyen yaralara neden olmaz. Bu yaralar bizim atopik egzama da görülen ağız etrafı yaraları olabilir. Atopik egzama ile ilgili bilgiye bu linkden ulaşabilirsiniz.

Soru: Merhaba benim kızım 11 yaşında. 3 yaşında astım ve allerjik rinit tanısı kondu ve bu senede cildinde özellikle diz kapakları dirseklerinde diz arkasında poposunda yanardağ görüntüsünde sulanan yaralar birde yuvarlak hatlı pul pul olan yaralar çıkıyor. Özellikle diz üstünde ve arkasında ciltte renk açılmaları var atopik egzama dendi ilaçlar verildi. Bu ilaçlarla yaralar geçti, ama renk soluklukları geçmiyor. Ama yaralar tekrar çıktı. Şimdi de ……….. verdiler ama bu jel yaralarını yakıyor acaba bu tedaviler. En iyileri mi? Yoksa egzamanın daha başka tedavisi var mı? Mesela ışın tedavisi biz böyle bir tedavi olduğunu duyduk. Gerçekten etkili mi vede kaplıcalar kızıma iyi gelirmi? Yazılarınızı okuduk ama daha detaylı bilgi için şimdiden teşekkürler

Cevap: Kızınızdaki hastalık atopik egzama dediğimiz bir allerjik hastalık. Bu hastalığın tedavisinde bir çok ilaç kullanılmaktadır. Bunlar kortizonlu kremler, immunmodülatör dediğimiz bazı kremler kullanılabilir. Isotrexin gel de tedavide bazen kullanılabilir, ama bazen tahriş yapabilir. Bu tedavilere cevap vermeyen olgularda özellikle hastalık yagınsa ultraviole ışığı ile fototerapi yapılabilir. Fakat bu tedavinin güneş ışığı gibi deri kanserini arttırma olasılığı vardır.

Soru: 23 yaşında bayanım yüzümün burun kenarlarında ve çenemde göz altlarında seboreik egzamam var, kortizonlu ilaçlar kullandım mı geçiyor, ama 2 gün ara verdim mi hemen yine çıkıyor. ………… kullandım. …….. krem kullandım, ama iyileşince bırakıyorum. Ama 2 gün sonra bi bakıyorum yine çıkmışlar. Maalesef sık aralıklarla kortizon kullanmak zorunda kalıyorum. Bu da yan etki yapıyor. Ne olur yardım edin şimdidençok teşekkürler.

Cevap: Yüz bölgesinde en sık seboreik egzama görülür. Yüz bölgesinde ki egzamalarda olabildiğince kortizonlu krem kullanımından kaçınmak gerekir. Kullanıldığı zamanda bu düzenli ve doktor kontrolünde olmalıdır. Ayrıca bu yüzünüzdeki durum başka bir hastalık da olabilir.

Soru: Hocam sizden bir konu hakkında bilgi almak istiyorum. Doktorumun tavsiyesiyle el egzaması tedavisi görüyorum. Yalnız ekzema eldiveni bulamadım. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz? teşekkürler. saygılar.

tedavisi görüyorum. Yalnız ekzama eldiveni bulamadım. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz? teşekkürler. saygılar.

Cevap: Mapa jersette allerji-egzama ve kontak dermatit hastaları için özel tekstil astarlı bir eldivendir. Bu ürünü bazı eczanelerde ve de iş malzemeleri satan dükkanlarda bulabilirsiniz. İnternetten satış yapan sitelerde var. Gecikmeden dolayı özür dilerim.

Bu soru ile ilgili yazılar:

El egzaması
Numuler egzama
Seboreik egzama
Sedef

Share