Molluskum Kontagiozum

Molluskum Kontagiozum

Molluskum Kontagiozum nedir?

Molluskum kontagizum virüslerin neden olduğu, derinin üst tabakasının kanser dışı bir gelişimidir. Siğile benzer, fakat farklı bir virüs tarafından oluşur. Molluskum Kontagiozum ismi virüsün deri teması ile kolayca dağılabildiğini gösteren bir tanımlamadır. Molluskum Kontagiozum Pox virüs ailesine üye bir virüstür. Bu virüs derideki küçük bir sıyrıktan veya kıl diplerinden deriye girer ve molluskumları oluşturur. Hastalık herhangi bir iç organı etkilemez.

Molluskum nasıl görünür?

Moluskum genellikle deri renginde ve pembe renkli kubbe şeklinde gelişimler oluşturur. Yüzeyi hafif parlak olup merkezinde hafif bir çöküklük mevcuttur. Molluskum göğüs, karın, kol, kalça ve kasık bölgesinde gruplar halinde görülür. Bazen yüzde ve göz kapaklarında da görülebilir. Molluskumlar deri teması ile bulaştıklarından, genellikle derinin birbirine sürtündüğü koltuk altları ve kasıklarda görülür. Molluskumlar sıklıkla kırmızı olabilir. Bu durum molluskumlar kendiliğinden yok olmaya eğilim gösterdiklerinde olur. Bağışıklık sisteminde bozukluk bulunan hastalarda molluskumlar büyük boyutta olabilir ve yüzü tutabilir.

Molluskum nasıl oluşur?

Molluskum enfeksiyonu bulunduran kişinin derisi ile direk temas ile bulaşır. Hastalık sıkı teması olan kişiler arasında daha sık görülür. Hastalık çocuklarda sıktır. Cinsel bölgede görülürse hastalık cinsel temas ile bulaşır. Hastalığın ortak kullanılan objelerle bulaşma olasılığı vardır. Moluskum çocuklara havuz yolu ile de bulaşabilir.

Neden bazı kişilerde Moluskum görülürken, bazılarında görülmez?

Molluskum virüs ile sıkı temasta olanlarda hastalığın görülme olasılığı daha fazladır. Bağışıklık sistemi henüz tam gelişmeyen çocuklarda enfeksiyon daha sık görülür. Çocuklar erişkinlere göre virüse yakalanmaya daha eğilimlidirler. Nem ve sıcak virüsün üremesini kolaylaştırdığından hastalık tropikal bölgelerde daha sık görülür. AİDS’li hastalarda da enfeksiyon daha sık görülür.

Molluskumların tedavi edilmesi gerekli midir? 


Molluskumların bulaşma olasılığı olduğundan birçok Dermatoloji uzmanı bu hastalığı tedavi etmeyi tercih etmektedirler. Bununla birlikte moluskumlar hiçbir iz bırakmadan kendiliklerinden iyileşebilir. Molluskumlar derinin bir alanından diğer alana kolaylıkla bulaşabildiklerinden, bazıları gerilerken yeni molluskumlar gelişir. Bağışıklık sisteminde bozukluk olan hastalarda hastalık daha dirençli olabilir.

Molluskumlar nasıl tedavi edilir? 

Molluskumun tedavisi siğilinkine tedavisine benzer. Moluskumlar sıvı nitrojen ile dondurularak, çeşitli asitlerle kimyasal olarak harap edilerek, elektrik akımı ile yakılarak, içinde ki materyal bir alet ile temizlenerek, her gün retinoik asit içeren krem, lokal olarak bağışıklığı uyaran ilaçlar veya lokal antiviral ilaçları uygulanarak tedavi edilebilir.laser tedavisi de molluskumları tedavi etmekte etkindir. Dondurma ve yakma işlemleri ağrılıdır, bu nedenle büyük çocuk ve erişkinlere uygulanabilir. Eğer Molluskum sayısı çok fazla ise, molluskumlar tamamen iyileşene kadar 3-6 hafta ara ile tekrarlayan tedaviler gerekebilir. Özellikle çocuk hastalarda molluskumları kendi iyileşme sürecine bırakmak ve tedavi etmemek de bir seçenek olabilir.

Molluskum kontagiozum tedaviden sonra tekrar eder mi?

 
Hastalık tedavi edildikten sonra tekrar edebilir. Hastalık yalnızca bir kaç tane iken, erken tedavi edilirse bu olasılık daha düşüktür. Az sayıda Molluskum bulunması, hastalığın yayılması açısından en az riski taşır.

Molluskum kontagiozum ile ilgili devam eden çalışma var mıdır? 

Molluskumları tedavi etmek için yeni ilaçlar geliştirilmiştir. Molluskum enfeksiyonlarının çok sayıda antiviral tedavi alan AIDS hastalarında iyileştiği saptanmıştır. Bu ilaçların lokal uygulanan formlarının gelişmesi gelecekte Molluskum tedavisinde yeni tedavi olasılıklarını ortaya çıkaracaktır.

“Molluskum Kontagiozum” ile ilgili diğer konular:

Siğiller

“Molluskum Kontagiozum” ile iligili kaynaklar:

http://turkdermatoloji.org.tr/media/hasta_bilgilendirme/Molluskum.pdf

“Molluskum Kontagiozum” ile ilgili sorular ve cevapları için tıklayınız.

Share

Bir yanıt yazın