Yağlı Saçlar

Yağlı Saçlar

Yağlı saçlar diye bir şey yoktur, aslında saçlı deri yağlıdır ve bu yağ saçları da yağlandırır. Düz saçlı kişilerde saçlı deriden salgılanan yağ, gün içinde saçlara hızla yayılır; fakat kıvırcık saçlı kişilerde, yağ saçlara doğru az yayılır. Asya ırkında saçlar, genellikle düz olduğundan yağlanma problemi daha sık iken, zencilerin saçları kıvırcık olduğundan çoğunlukla saçlar kurudur.

Yağlı saçın zararları nelerdir?

Aşırı yağlanma engellenmezse saçlarda dökülmeye yol açabilir. Ayrıca pitrosporium denen ve saçlı deride bulunan bir mantarın sayısını arttırarak; saçlarda kepeklenmeye, seboreik egzemanın ortaya çıkmasına veya alevlenmesine neden olur. Bu nedenle yağlanmanın engellenmesi, saç ve saçlı derinin sağlığı açısından önemlidir.

Yağlı saç derisinin sağlığını kazanması için, özellikle kullanılacak şampuanın çok dikkatli seçilmesi gerekir. Yağlı saçı tedavi etmenin yolu, saçlı derideki yağı uzaklaştırmaktır. 

Yağlı saçlar için kullanılan şampuanlar, yağı arıtmak için ağır surfaktanlar içerirler. Surfaktanlar yağı ve sudaki kiri uzaklaştırırlar.

Saçlar ne sıklıkla yıkanmalıdır ?
Bir çok kişi şampuanların saçlı deriyi değil, saçları yıkadığını düşünmektedir. Aslında şampuanlar saçlı deriyi temizlemek ve saçın sağlığını korumak için üretilmişlerdir. Bu nedenle şampuan seçimi, saçlı deriye göre yapılmalıdır. 

Yağlı saçın çok sık yıkanması, saç derisindeki yağ hücrelerinin buna alışmasına dolayısı ile daha fazla yağlanmaya neden olabilir . Aşırı yağ salgısı olan saçlar, bir günde , hatta bir kaç saatte yağlanabilir. Ancak saçlar kesinlikle günde birden fazla yıkanmamalı; hatta yıkama sıklığı gün aşırıya çekilmeye çalışılmalıdır. Saçlarınızı her gün yıkayacaksanız, sık kullanılabime özelliği olan çok yumuşak bir şampuanla birlikte; haftada bir uygulamak üzere derin temizleyici özelliği olan bir şampuan kullanmalısınız.

Yağlı saçlar nasıl yıkanmalıdır?
Aşırı yağlı saçları yıkarken, saçlar şampuanlanmadan önce saçlı deriyi iki kez yıkamak gerekebilir. Hastaya şampuanın köpürmeye başlamasının, saçlı derideki yağın uzaklaşması anlamına geldiği anlatılmalıdır. Bazen saçlı deri çok yağlı olduğunda, yağlar deriden uzaklaştırıldığı için, ilk yıkamada köpürme olmayacaktır.

Saçı uzun olan bayanlar şampuanı saçlı derilerine saçlarını tepede toplamadan uygulamalı ve parmaklarla saçlı deriye masaj uygulanmalıdırlar.

Yağlı saçlar için nasıl şampuanlar kullanılmalıdır?
Saç bakım ürünlerinin saçı yağlandırmadan, saçın dokusunu geliştirmesi; saçın kırılmasını ve derinin kurumasını önlemesi; nemlendirici etki yaratması gerekir. Şampuan seçimi ise diğer önemli faktördür. Çeşitli saç tiplerine göre üretilen farklı şampuanlar vardır. Yağlı saçlar için olan şampuanlar, az nemlendirici ve kuvvetli şampuanlar içerirler. Bu ürünleri seçerken, yağ, silikon, lanolin içermeyenleri tercih ediniz.

Saç kremleri kullanılmalı mıdır?
Saç kremi ve içerisinde nemlendirici de bulunduran ikisi bir arada ürünleri yağlı saçlarda kullanmayınız. Zaten yağ en iyi koruyucudur. Saça sürülen nemlendiriciler, sadece deriden salgılanan yağın kolayca saçta yayılmasına neden olur. Eğer muhakkak saç kremi kullanılacaksa; yıkamadan sonra, çok hafif bir şekilde sadece saç uçlarına uygulanılabilir.

Saçlar nasıl şekillendirilmelidir?
Saçı sık fırçalamak ve taramak da saçların yağlanmasını hızlandırır. Fırçalama işlemi yağ bezlerini de aktifleştirir. Ayrıca saçlar mümkün olduğunca az toplanmalıdır.

Ayrıca, saçların kolay şekil alabilir şekilde kesilmesi de saça yapılan işlemleri azaltacağından yağlanmayı azaltır. Örneğin perma yapılması, saçları kabartarak saçlı deriden uzaklaştırdığından, saçların yağlanmasını azaltır.

Yağlı saçın zararları nelerdir?
Aşırı yağlanma engellenmezse saçlarda dökülmeye yol açabilir. Ayrıca pitrosporium denen ve saçlı deride bulunan bir mantarın sayısının artması, saçlarda kepeklenmeye ve de seboreik egzemanın ortaya çıkmasına veya alevlenmesine neden olur. Bu nedenle yağlanmanın engellenmesi saç ve saç derisinin sağlığı açısından önemlidir.

Yağlı Saçlar” ile ilgili diğer konular: 

Kepek
Saç dökülmesi
Seboreik egzema
Şampuanlar

Share

Bir yanıt yazın