Kozmetik Etiketlerindeki Sembollerin Anlamları

Kozmetik Etiketlerindeki Sembollerin Anlamları

Hepimiz biliyoruz ki modern hayatımızda bilgiye internet ve mobil uygulamalar ile çok çabuk ulaşabiliyoruz.  Peki Kozmetik Etiketlerindeki Sembollerin anlamları ne kadar önemli biliyor musunuz? Evet, bu semboller kozmetik ürünün kullanımı, etkinliği ve güvenirliği gibi bir çok konuda bize, buz dağının sular altında kalan kısmında yer alan derin bilgilere göz atmamızı sağlıyor. Bilinçli kozmetik tüketmek isteyenler lütfen bu listeyi inceleyelim, sağlıklı ve güzel kalalım.

Net miktarNet miktar işareti: Bu işaret kozmetik ürünün içerdiği net ürün miktarını gösterir. Örneğin; 50 ml e yazısı bize ürünün içeriğinin aşağı yukarı 50 ml olduğunu belirtir
YanabilirYanıcı İşareti: Bu işaret ürünün içeriğinin alevlenebilir olduğunu ve ürünün aleve ve yüksek sıcaklığa maruz bırakılmaması gerektiğini ifade eder. Genellikle aseton ve benzeri ürünlerde kullanılır. Bu simgeyi taşıyan ürünler soğuk, kuru ve güneş görmeyen yerlerde saklanmalıdır.
kilavuz
Kılavuz ve el işareti: Kozmetik ürünün ambalajının içinde ek bir bilgi broşürünün bulunduğunu belirtir. Ürünle ilgili daha ayrıntılı bilgiye bu broşürden ulaşıldığını açıklar. Kozmetik ürünün bilgileri ambalaja sığmadığında, ürünün etiketi iki veya daha fazla katlı yapılır.

Kum saati işareti: Ürünün son kullanım tarihinden önce tüketilmesi gerektiğini belirtir. Kullanım süresi 30 ayın altında olan ürünlerde bu sembol kullanılır.
Kullanım SüresiÜrünün açıldıktan sonra kullanma süresi: Raf ömrü 30 aydan fazla olan kozmetik ürün ambalajlarında kullanılır. Bu işaret ürünün açıldıktan sonra ne kadar sürede tüketilmesi gerektiğini gösterir. İşaretteki M harfi ‘month’ yani ay anlamındadır. Yanındaki sayı kadar ay kullanılabildiğini anlatır. Örneğin 12 M yazan ürün 12 ay kullanılabilir. Ürünlerin bu tarihten sonra kullanımları doğru değildir. Çünkü özelliklerini yitirirler ve alerjik etkiye sebep olabilirler. Bu nedenle kozmetik ürün kullanılmaya başlandığı gün, sudan etkilenmeyen bir kalem ile başlangıç günü kutu üzerine yazılmalıdır.
Geri dönüştürülebilir.

Yeşil Nokta: Bu işaret kozmetik ürünü üreten firmanın ambalaj atıklarının geri dönüşümü konusunda duyarlılığını belirtir. Avrupa’da da 31 ülkede geçerli olan ‘yeşil nokta’ ülkemizde ÇEVKO tarafından denetlenmektedir.
Ozon dostuOzon dostu işareti: Bu işaret ürünün ozon  dostu olduğunu belirtir.
Tavşan işareti: Ürünün hayvanlarda test edilmediğini gösterir.

Ekolojik ürün sembolleri: Kozmetik ürünün  ekolojik olduğunu belirtir.

Bu konunun yazılmasında bana asistanlık desteği veren üniversitemiz öğrencisi

🙂

EZGİ ÇIRAK’a teşekkürler 

“Kozmetik Etiketlerindeki Sembollerin Anlamları” ile ilgili konular:

Kozmetik dermokozmetik nedir?
Dermokozmetik

Share

Bir yanıt yazın