Bazal Hücreli Karsinom (Kanser)

Bazal Hücreli Karsinom (Kanser)

Bazal hücreli karsinom (Kanser) en sık rastlanılan kanserlerden biridir. Olguların bir çoğunda güneş ışığına aşırı maruz kalmanın hastalığa neden olduğu düşünülmektedir. Günümüzde sıklığı artmaktadır, çünkü insanlar dışarıda daha fazla zaman geçirmektedir. Bazı görüşlere göre ozon tabakasının incelmesi ultraviyole ışığın daha fazla yeryüzüne ulaşmasına neden olmaktadır. Bazal hücreli karsinom diğer organlara yayılmaz, kan yolu ile dağılmaz, Nadiren etraf dokulara yayılarak bu dokularda hasar oluşturabilir. Bu nedenle bazal hücreli karsinom uygun cerrahi tekniklerle tedavi edilmelidir.

Bazal hücreli karsinomun (Kanser) görüntüsü nasıldır? 


Sıklıkla yüz, saçlı deri, kulak, göğüs, sırt ve bacak gibi güneş gören alanlarda görülür. Tümör farklı klinik görünümlerde kendini gösterebilir. En sık görülen tipi küçük inci beyazı kubbe şeklinde şişliklerin görülmesidir. Yüzeyinde kan damarları görülebilir. Bazal hücreli karsinom (kanser) zaman zaman iyileşip, zaman zaman tekrar eden sivilce benzeri oluşumlar şekilde olabilir.

Daha nadir görülen morfeiform tipi beyaz sarı mumumsu, pürüzsüz yara izleri şeklindedir. Kanama, iyileşme ve yeniden tekrar etme bazal hücreli karsinomun tipik belirtisidir.

Bazal hücreli karsinom (Kanser) olduğumu düşünüyorum. Ne yapmalıyım? 

Eğer iyileşmeyen bir yaranız mevcut ise muhakkak bir Dermatoloji uzmanına muayene olmalısınız. Doktorunuz muayeneden sonra biyopsi alıp almama kararını verir. Biyopsi lokal anestezi eşliğinde yapılan kolay bir işlemdir. Öncelikle doktorunuz diş hekimlerinin kullandığına benzer çok az bir lokal anestetik maddeyi derinize enjekte eder. Bu bölge uyuştuğunda doktorunuz punch biyopsi aleti ile hastalıklı alandan küçük bir miktar deri parçası alır. Yara yeri uygulama sonrasında bandajlanır ve doktorun önerdiği yara bakım önerilerine uyulur. Yara beş yedi günde iyileşir. Bazal Hücreli karsinomun bir çok tipi vardır. Biyopsinin amacı hem bazal hücreli karsinom tanısı koymak, hem de tipini belirlemektir. Tümör oldukça ince ve yüzeysel ise doktorunuz biyopsiyi hem tanı hem de tedavi amaçlı olarak planlayabilir.

Biyopsi sonucu Bazal hücreli karsinom olarak gelirse ne yapılmalıdır?

Doktorunuz sizle tartışarak en uygun cerrahi yöntemin hangisi olduğuna karar verir. Elektro cerrahi bir tedavi metodudur. Bu işlemde deri kanserinin yüzeyi kazınır ve zemini elektrik akımı veren bir iğne yardımı ile yakılır. Genellikle ek bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Klasik basit cerrahi tedavi yönteminde kanserli doku kesildikten sonra bazı plastik cerrahi yöntemleri kullanılarak deri yüzeyi dikilir. Bu durumda çıkarılan biyopsi materyali mikroskop altında da incelenebilir. Diğer tedavi yöntemleri buz tedavisi (kriyoterapi), radyoterapi veyalaser tedavisidir. Bazı durumlarda Mohs mikrocerrahisi denilen özel bir cerrahi yöntem doktorunuz tarafından tavsiye edilebilir. Bu yöntem özellikle tekrarlayan, geniş alana yayılan tümörlerde ve de kozmetik açıdan önemli olan yüz gibi bölgelerde uygulanır.

Bu tedavi yöntemleri ile yara izi kalır mı?

Tümör genellikle yüz gibi kozmetik açıdan önemli alanlarda görüldüğünden, hastaların bir çoğu yara izi konusunda kaygılıdır. Eğer tümör küçükse klasik tedavi yöntemleri oldukça başarılıdır. Hastanın estetik beklentisi fazla ise Mohs Cerrahisi önerilir.

Bazal Hücreli karsinom diğer kanserler gibi kan yoluyla diğer organlar yayılmadığı halde neden tedavi edilmelidir?

Bazı kişiler Bazal hücreli karsinom (Kanser) diğer kanserler gibi kan yoluyla diğer organlara yayılmadığı için tedavinin gereksiz olduğunu düşünmektedir. Unutulmamalıdır ki; Bazal hücreli karsinom bir kanserdir ve tedavi edilmezse etrafındaki dokulara yayılır. Kendi kendine iyileşmez. Göz, kulak, burun gibi önemli organlar ve sinirlerin yoğun olduğu bölgelerdeki tümör tedavi edilmezse ileride problem oluşturabilir.

Bende bir kez Bazal hücreli karsinom oldu. Yenisinin gelişme olasılığı var mı?

Bu durumda beş yıl içinde yeni bir Bazal hücreli karsinoma yakalama olasılığınız %40 tır. Bu nedenle dermatologunuza belli aralıklarla muayene olunuz ve iyileşmeyen yaralarınız olduğunda hemen doktorunuzla temasa geçiniz.  

Ben Bazal hücreli karsinom (Kanser) hastasıyım. Melanom gibi diğer deri kanserlerine yakalanma riskim var mı?

Çok sayıda bazal hücreli veya squamöz hücreli karsinomu olan hastalarda melanom görülme olasılığı daha fazladır. Bu nedenle melanoma olup olmadığını araştırmak için yılda bir kez tüm cildin muayenesi yapılmalıdır. Fakat bilinmelidir ki Bazal hücreli karsinom melanoma dönüşmez.

Bazal hücreli karsinomdan korunmak için neler yapabilirim?

Güneşin yaydığı ultraviyole radyasyon kanserin sebebi olarak görüldüğünden, güneşten korunmak bazal hücreli karsinom gelişimini azaltmaya yardımcı olabilir.

Güneşe maruziyetin %85’i çocukluk çağında meydana geldiğinden, ilerde bazal hücreli karsinom gelişmemesi için çocuklar güneşten korunmalıdır. Dışarıda kalınan zamanlarda 15 veya üzeri koruma faktörü olan güneşten koruyucular kullanılmalı, geniş şapka ve güneşten koruyan elbise giyilmeli, saat 10.00 ile 16.00 arasında güneşte kalınmamalıdır. Dışarıda kalınan zamanlarda bir buçuk saatte bir güneşten koruyucu uygulanmalıdır. Eğer düzenli güneşten koruyucu kullanır ve uygunsuz saatlerde güneşte kalmaktan kaçınırsanız, bazal hücreli karsinom olma riskinizi azaltırsınız.

Bazal hücreli karsinom” ile ilgili diğer konular:

Deri kanserleri
Güneş ve cildimiz
Güneşten koruyucular
Güneş yanığı
Melanom
Skuamöz hücreli karsinom
Solaryum ve cilt

Bazal hücreli karsinom” ile ilgili kaynaklar:

https://www.webmd.com/melanoma-skin-cancer/guide/basal-cell-carcinoma#1
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/basal-cell-carcinoma/symptoms-causes/syc-20354187
https://www.aad.org/skin-cancer-basal-cell

Share

Bir yanıt yazın