Genital Siğil (Kondilom) nedir?
Kondiloma aküminata olarak da adlandırılan cinsel bölgedeki siğiller , Human Papilloma Virüsün (HPV) yaptığı bir enfeksiyondur.
HPV nedir?
HPV çift sarmallı bir DNA virüsüdür. En az 100 tip HPV türü olmasına rağmen bunlardan en az 40’ı cinsel bölgede enfeksiyona neden olur. Diğer tipleri el, ayak veya vücudun diğer bölgelerinde enfeksiyona neden olur.
Özellikle HPV tip 6 ve 11 cinsel bölgede siğile neden olur. Seksüel olarak aktif olan erişkinlerin hayatlarında en az bir tip HPV virüsü ile %75’e varan oranda infekte oldukları saptanmıştır.
HPV enfeksiyonu geçirenlerin bir çoğunda cinsel bölgede siğil gelişmez. Bu enfeksiyon rahim ağzından alınan smear (sürüntü) ile gösterilebilir. Bu tip enfeksiyon subklinik enfeksiyon olarak tanımlanır. Fakat subklinik enfeksiyonda bulaşıcı olabilir.
Cinsel bölge siğillerine tipik görünüşleri nedeni ile muayene sırasında rahatlıkla tanı konulur.
Bazı HPV tipleri ( HPV 16 ve 18) dış genital bölgede, makat bölgesinde ve rahim ağzında kanser gelişimine neden olabilir.
Kimlerde genital siğil (kondilom) görülebilir?
Genital siğiller sıkı deri kontağı ile cinsel temas esnasında bulaşır. Özellikle 15-30 yaş arasındaki erişkinlerde sık görülür. Oldukça bulaşıcı bir hastalık olup, aşısız kadın ve erkelerde eşit oramda görülür. Fakat HPV’ye karşı erken yaşta aşılanan erişkinlerde nadir görülür.
Bağışıklık sistemi güçlü olan bireyler HPV ile savaşır ve bir kaç yıl içinde virüsü bertaraf eder. Bir çok kişi de bu nedenle asla siğil gelişmez, çünkü bağışıklık sistemi virüs ile başarılı bir şekilde savaşır ve sonrasında bu kişiler hastalığı bulaştırmaz.
Bağışıklık sistemi güçsüz olan bireyler virüsle savaşamadıklarından, siğiller gelişir. Bağışıklık sistemi, hamilelik, AIDS veya kanser gibi bir hastalık, bağışıklığı baskılayan bir ilacın alınması veya organ naklinden sonra zayıflayabilir.
Sigara içenlerde içmeyenlere göre siğil gelişme olasılığının daha fazla olduğu araştırmalarda gösterilmiştir. Ama bunun sebebi net değildir.
Bazen çocuklarda da cinsel alanda siğil görülebilir. Bu durum nadirdir, enfeksiyon anneden doğum esnasında geçebilir. Bazen de cinsel istismarın bir belirtisi olabilir.
Genital siğil (kondilom) nasıl bulaşır?
Cinsel bölgedeki siğiller cinsel temasla bulaşır, nadiren cinsel bölgede enfeksiyon bulunan anneler normal doğum esnasında enfeksiyonu bebeklerine bulaştırabilir. Oral seks yolu ile enfeksiyon ağıza bulaşabilir. Kişi kendi enfeksiyonunu başka alanlara da bulaştırabilir. Eşyalar ile temasın (örneğin tuvalet, banyo havlusu) siğil bulaşmasından sorumlu olup olmadığı halen tartışmalıdır. Subklinik enfeksiyonda siğiller görülmediği halde hastalık bulaşabilir.
Cinsel bölgedeki siğiller nasıl görünürler?
Siğiller tipik olarak deri renginde pürtüklü yüzeye sahiptir. Büyük veya küçük, tek veya gruplar halinde görülebilir. Dış genital bölgede, vajina ve makat bölgesinde görülebilir. Ayrıca genital bölge siğilleri dudaklar ve ağız mukozasına da bulaşabilirler.
Enfeksiyonun kuluçka süresi ne kadardır?
HPV ile temastan sonra enfeksiyon gelişme süresi bir kaç ayı alabilir, bazı kişilerde ise yıllar sonra enfeksiyon gelişebilir.
Kondilom bulaşması nasıl azaltılabilir?
Siğillerin cinsel partnerlere bulaşması prezervatif kullanımı ile azaltılabilir, fakat kondom kullanımı enfeksiyon bulaşma olasılığını tamamı ile ortadan kaldırmaz. Kondom tüm cinsel bölgenin temasını engellemekle birlikte, diğer cinsel hastalıklardan da korur. Tek eşlilik hastalığın geçişini azaltır. Siğillerin başarılı bir şekilde tedavisi bulaşma olasılığını azaltır.
Genital siğillere nasıl tanınır?
Bir çok siğile muayene ile tanı konulur. Bazı olgularda doktor siğilleri belirginleştirmek amacı ile cinsel bölgeye sulandırılmış sirke sürebilir. Bazen tanı koymak için şüpheli alan cerrahi olarak çıkartılıp patolojik incelemeye yollanır.
Cinsel bölgedeki siğillerin tedavisi gerekli midir?
İnsanların çoğu siğillerini tedavi ettirmek istemektedir, çünkü hastalar siğillerden hem kozmetik olarak rahatsız olmaktadır, hem de cinsel partnerlerine hastalığı bulaştırmak istememektedir. Bazen de siğiller kaşınır, kanar ağrır ve bu bölgenin temizliğini zorlaştırabilir ve bu nedenle tedavisi gerekir.
Kondilomun tedavi edilmesi enfeksiyonun bulaşmasını engeller mi?
Başarılı bir tedavi HPV enfeksiyonunun tamamının ortadan kalktığını garanti etmez, tedaviden sonra kişi muhtemelen daha az bulaştırıcıdır.
Genital siğiller nasıl tedavi edilir?
Siğillerin tedavisi zordur ve bütün tedavi seçeneklerinde tekrarlama olasılığı vardır. Tedavi şekli siğilin sayısına, bulunduğu bölgeye ve diğer faktörler göre değişir. Enfeksiyon siğil tedavi edildikten sonra yıllar boyu kalabilir, bazen bağışıklık sistemini zayıfladığında yıllar sonra yeniden ortaya çıkabilir. Siğiller cerrahi veya kimyasal yollarla tedavi edilebilir.
Cerrahi tedaviler basit cerrahi çıkartma, koter, kriyoterapi (dondurma tedavisi) ve lazer tedavisi şeklinde yapılabilir. Bu tedaviler ağrılı olabilir, az miktarda kanamaya neden olabilir ve iyileşme esnasında bakteri enfeksiyonları gelişebilir.
Kimyasal tedavide asitler (bikloroasetik asit ve triklorasetik asit), 5-fluorourasil krem (kanser tedavisinde kullanılan bir ilaç) ve podofilin kullanılabilir. Bu kimyasalların tahriş edici özellikleri vardır ve normal deride yanıklara yol açabilirler.
Virüse etki eden bir ilaç interferon alfadır. Bu ilacın kullanımı yan etkilerinden (baş ağrısı, halsizlik ve ateş) ve enjeksiyon yoluyla uygulanmasından dolayı yaygın değildir.
Son zamanlarda hastaların kendi kendilerine uygulayabileceği tedaviler (Podofilin içeren ilaçlar ve imiquimod krem) geliştirilmiştir. Podofilin siğil hücresinin gelişimini durdururken, imiquimod HPV ye karşı bağışıklık sistemini yerel olarak uyarır. Her iki tedavide virüsü tedavi eder, fakat yerel tahrişe neden olabilir. Ama sistemik yan etkileri yoktur. Podofilin tedavisinin, antiviral etkisi veya bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi olmadığından tedaviden sonraki ilk üç ayda hastaların üçte birinde tekrarlama görülür. İmiquimod ise bağışıklık sistemini harekete geçirerek etkili olduğundan, tedavi sonrası takip edilen hastaların sekizde birinde tekrarlama görülür.
Genital bölge siğilleri inatçı olduğundan genellikle birden fazla seans veya doktor ziyareti genellikle gerekir.
Cinsel bölge siğilleri ve kanser
Görünür siğillere en sık neden olan HPV tip 6 and 11 nadiren kansere neden olurlar. Diğer tipler (sıklıkla HPV tip 16, 18, 31, 33 and 35) siğile daha nadir neden olur, fakat cinsel bölge kanserleri ile oldukça güçlü bir ilişkisi vardır.
Genital siğillerin ilişkili olduğu kanser tipleri:
Penis, vulva ve anal bölgenin intraepiteliyal neoplaziler
Serviks (rahim ağzı),skuamöz hücreli karsinomu
HPV bazı olgularda ağız, burun ve boğaz mukozasında kansere neden olabilir. Enfekte hastaların oldukça düşük bir kısmı cinsel bölge kanseri geliştirir. Çünkü kanserin gelişiminde sadece HPV enfeksiyonu değil, sigara ve bağışıklık sisteminin yetersizliği de önemli rol oynar.
Servikal bölgeden (rahim ağzından) smear alınması serviksdeki anomalileri erken saptamak ve tedavi edebilmek açısından tavsiye edilmektedir. Eğer smear yapma süreci uzun süre ertelenirse, kanser de ancakileri evrede yakalanabilir.
HPV testi nedir?
HPV testi kadınlarda yüksek riskli HPV tiplerini saptamak için yapılan bir testtir. Bu test ile virüsün genetik materyali (DNA) araştırılır. Materyal kadınlarda rahim ağzından smear testindeki gibi sürüntü şeklinde alınır. HPV testi serviksten smear yapıldığında rahim ağzı hücreleri anormal saptanırsa yapılmalıdır. Eğer HPV testinde de yüksek riskli HPV saptanırsa, rahim ağzı kolposkopik (ayrıntılı video inceleme) muayene incelenmeli veya biyopsi alınmalıdır. Ayrıca HPV testinin yapılması 30 yaşın üzerindeki kadınlara da önerilmektedir. Test sadece kadınlara yapılabilir, erkeklere yapılması uygun değildir.
HPV aşısı
HPv infeksiyonundan koruyan Gardasil™ ve Cervarix® adlı iki aşı vardır. Diğer aşılar geliştirilme aşamasındadır. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, FDA (Food and Drug Administration) ve ACIP (Advisory Committee on Immunization Practices) bu aşıların kullanımını onaylamaktadır.
Gardasil HPV tip 6, 11, 16 ve 18′ e karşı etkilidir. Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ülkelerinde 12 yaşında kız çocuklarına yapılması önerilmekte ve sosyal güvenlik sistemleri tarafından karşılanmaktadır. Erişkin bayan ve erkeklere de yapılabilir, fakat ödeme kapsamında değildir.
Cervarix HPV 16 ve 18’e karşı etkilidir. Gardasil gibi birçok ülkede servikal kanserden korunma da onaylanmıştır. Ülkemizde Cervarix için de durum Gardasil gibidir.
HPV aşısı ancak cinsel aktif yaşamdan önce yapılırsa etkilidir. Bununla birlikte kansere neden olan HPV tipleri bulaşmamış seksüel aktif kadınlar aşıdan fayda görebilir. HPV aşısı yapılmış kadınlar servikal tarama işlemlerini yaptırmaya devam etmelidirler, çünkü serviks kanserlerinin % 30’unda aşı koruma sağlamamaktadır.
HPV aşısı erkek çocuklarında da etkilidir. Aşısız kadınlara HPV geçişini azaltmak için erkek çocuklarının da aşılanması önerilmektedir. Ayrıca erkeklerin aşılanması, HPV ile ilişkili kanserlerin azaltılmasında da etkilidir.
Tedavi edici HPV aşısının geliştirilmesi için çalışmalar da devam etmektedir.
HPV ile mücadele için:
Diğer bölgelerdeki siğiller tedavi eden ürünleri kullanmayın. Bu ürünleri genital bölgeye uygun olmadığından yan etkiler neden olabilir.
Siğilinizin olduğunu seksüel partner/ partnerlerinize söyleyin. Doktora görünmelerini tavsiye edin. Hastalığa yakalanan kişilerin bayan partnerleri enfeksiyonun varlığını saptamak üzere bir Kadın doğum uzmanı tarafından muayene edilmelidir.
Kondom kullanın.
Kadınlar: Smear yaptırın. Genital siğilleri olan bayanlar doktorlarının önerdiği şekilde düzenli smear yaptırmalıdır.
“Genital Siğiller (Kondilom)” ile ilgili diğer konular:
AIDS deri hastalıkları birlikteliği
Genital herpes “Genital uçuk”
Siğil Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
“Genital Siğil (Kondilom)” ile ilgili kaynaklar:
http://www.dermnetnz.org/viral/genital-warts.html
https://www.aad.org/public/diseases/contagious-skin-diseases/genital-warts
http://www.webmd.com/sexual-conditions/hpv-genital-warts/default.htm
http://www.webmd.com/sexual-conditions/hpv-genital-warts/human-papillomavirus-hpv-test
http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/hpv-test/basics/definition/prc-20015066
“Genital Siğil (Kondilom)” ile ilgili sorular ve cevapları için tıklayınız.