Seboreik Keratoz

Seboreik Keratoz

Seboreik keratoz sıklıkla siğillerle karıştırılmalarına rağmen siğillerden oldukça farklıdırlar. Hastalık derinin üst kısmının kanser dışı büyümesidir. Bir tane olabildiği gibi gruplar halinde de bulunabilir. Genellikle kahve renkli olmakla birlikte, açık kahve renkten siyaha kadar değişebilirler. Büyüklükleri çok değişken olabilir. Üzeri mumumsu görünümdedir. Bazen kahve renkli bir mum deriye damlamış gibi bir görüntü verirler.

Seboreik keratozun sebebi nedir?

Seboreik keratozun gerçek nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte herkes de bu oluşumdan birkaç adet bulunabilir. Yaş ilerledikçe daha sık olarak görülmeye başlarlar. Bazı kişilerde zaman içinde çok sayıda seboreik keratoz gelişirken, bazılarında daha az miktarda oluşur. Hastalık gebelikte, östrojen tedavisi alanlarda veya bazı medikal problemlerle bir arada görülebilir.

Vücudun nerelerinde görülür?

Seboreik Keratoz saçlı deri, yüz, boyun ve vücudun her yerinde görülebilmekle beraber en sık göğüs ve sırtta bulunurlar. Belin altında daha az sıklıkla görülürler. Güneş seboreik keratoz çıkışını etkilemediğinden güneş görmeyen yerlerde de görülebilir. İlk kez ortaya çıktıklarında küçük üzeri pürüzlü kabarıklıklar şeklindedir. Daha sonra kalınlaşarak üzeri siğilimsi hal alır.

Herkeste seboreik keratoz olabilir mi?

Çocuklarda nadiren görülür. Seboreik keratozların etrafında yenileri çıkabilmesine rağmen bulaştırıcı değildir. Yaş ilerledikçe biraz daha sık görülürler.

Seboreik Keratoz önemli midir? 

Herkeste bu gelişimlerden bir kaç adet bulunabilir. Birden bire ortaya çıkmalarına rağmen seboreik keratoz ciddi hastalıkların işareti değildir ve deri kanseri ile ilişkisi yoktur.

Özellikle yüzde deriden kabarık olmayan şekilde olabilirler. Kıyafetler ile sürtünme seboreik keratozu tahriş edebilir. Yıllar içinde seboreik keratozlar büyüyüp, kaşınabilir, tahriş olabilir ve kanayabilir. Bu durumda tedavi edilmeleri gerekir. Seboreik keratozlar siyah renge dönebilirler ki o zaman cilt kanserlerinden ayırmak zor olabilir. Bu durumda seboreik keratoz cerrahi olarak çıkartılarak, kanserden ayırmak amacıyla mikroskop altında incelenmelidir.

Seboreik keratozdan korunulabilir mi?

Merhemler ve ilaçlar tam kür sağlamaz ve seboreik keratozdan korumaz.

Seboreik keratoz nasıl tedavi edilir?

Seboreik keratozların çoğu 3 yöntemden biri ile tedavi edilirler. Birinci yöntem kriyocerrahi veya dondurma yöntemidir. Oldukça soğuk likit nitrojen denilen bir gaz seboreik keratoz üzerine uygulanır. Seboreik keratozun altında bir su kabarcığı oluşur ve bu kuruyarak bir kabuk oluşturur. Bir kaç hafta içinde de keratoz dökülür. İyileştiğinde herhangi bir iz kalmaz. Ara sıra küçük beyaz ve koyu renkli leke kalabilir.

Diğer bir metod küretaj olarak bilinir. Bu oluşumlar bir küret yardımı ile kazınırlar. Bölge iğne veya sprey ile uyuşturulduktan sonra seboreik keratoz deriden kaldırılır. Dikişe gerek yoktur ve kanama minimaldir, basınç uygulayarak kolaylıkla durdurulabilir. Elektrocerrahi diğer bir tedavi yöntemidir. Deri önce uyuşturulur ve sonra elektrik akımı uygulanır ve kazınır.

Seborik keratoz ne değildir?

Bu oluşumlar sıklıkla siğiller, benler, aktinik keratoz ve melanom denilen cilt kanseri ile karıştırılabilir.

Siğiller virüslerin oluşturduğu bir hastalıkken seboreik keratozların nedeni virüs değildir. Siğiller çok hızlı büyümeye eğilim gösterdikleri halde, renkleri çok koyu olmaz.

Benler deri renginden kahverengiye kadar değişebilir. Herkeste yaşam boyunca 20-30 ben gelişir ki bunların çoğu çocukluk yaşında oluşur.

Aktinik keratozlar, diğer adı ile solar keratozlar, güneşin sebep olduğu, bu nedenlede daha sık olarak güneş gören alanlarda görülen bir hastalıkltır. Yüz, el, kol ve boyun aktinik keratozların ensık görüldüğü alanlardır.Bu oluşum açık tenli, sarı saçlı ve renkli gözlü kimselerde daha sık görülürler. Seboreik keratoza göre daha düz ve kırmızıdır. Aktinik keratozlar kansere dönüşebilir. Bu tip gelişimlerde kabarma, kızarma ve yapısında bozulma oluşursa Dermatoloji uzmanına muayene olmak gerekir.

Melanom ciddi bir deri kanseridir. Her zaman olmamakla birlikte sıklıkla koyu kahve veya mavimsi siyah renktedir. Melanom seboreik keratozla ile karıştırılabilir, çünkü her ikisi de siyah renkte olabilir. Bu tip oluşumlarda koyulaşma, kanama ve kaşıntı olması veya üzerinde herhangi bir tahriş bulunması durumunda Dermatoloji Uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekir. Deri kanserleri erken evrede yakalanırsa daha iyi bir şekilde tedavi edilebilir.

” Seboreik keratoz ” ile ilgili diğer konular:

Aktinik keratoz
Benler
Melanom
Siğiller

Share

Bir yanıt yazın