Beyaz Saçlı Kadınların Dayanılmaz Gerçekleri

Beyaz Saçlı Kadınların Dayanılmaz Gerçekleri

Toplumda farklı olmak zannedilir ki, bir engeliniz ya da görüntünüzde başkaları tarafından onaylanmamış bir yönünüz mevcut. Benim farklılığım saçlarımı hiç boyamamış olmamdan kaynaklanmaktadır.

Lisans eğitimimi Biyoloji Bölümü’nde tamamlamış, yüksek lisansımı ise doğa ile ilgili bir bölümde yapmıştım. Üniversite yıllarında boyanın insan cildine ne kadar zarar verdiği ve sonrasında da kanser riskini arttırdığı konusunda bir çok makalele okudum. Ancak okuduklarınızı davranışlarınıza yansıttığınız ölçüde, maalesef zorluklarla karşılaşma riskiniz de oldukça artmaktadır.

Annemin ani vefatı dolayısı ile şakaklarıma çok kısa bir sürede düşen o ilk beyazlarla 26 yaşımda tanışmıştım. Diğer insanlardan farklı gibi duran beyazlıklar, ilerleyen yaşımla beraber daha da artmıştı.

Ömrüm boyunca doğaya ve doğallığa duyduğum sevgimden dolayı, dış görünüşümdeki değişiklikler beni çok fazla etkilememişti. Ancak çevremde o kadar fazla kişiden özellikle de kendi hemcinslerimden “Çok yaşlı gösteriyorsun, Neden saçlarını boyamıyorsun? “tepkileri aldım.Tabii bir ara “Acaba yanlış bir şey mi yapmışım?” gibi suçluluk duygusu yaşadım dersem de yanlış olmaz. Ama tüm bunlara hiç aldırış bile etmedim. Kuaförümün ısrarlı bir şekilde muhakkak saçlarımı boyamam yönündeki yıllarca süren baskıları, ilerleyen zamanlarda “ saçlarımın doğal görüntüsünün çok güzel olduğunu itiraf ettiği günlere döndü. Şaka yolu ile kendisinden saçlarımı boyamasını istediğimde ”Ben bu saçları asla boyamam.” dediği gün büyük bir zafer kazandığım an olarak tarihe geçmiştir.

Kısa bir yurt dışı seyahatim esnasında, kadınların büyük çoğunluğunun saçlarını hiç boyatmadığı dikkatimi çekmişti. “Bu kadar insan bu bilince nasıl sahip olmuştu? “diye düşünmeden edemedim. Defalarca kendime ve çevremdekilere sorduğumda, bizim bayanlarımızın neden bu kadar çok saç boyama ile ilgili takıntılarının olduğu düşüncesinden de kendimi alamıyorum. Tabii ki kimsenin özel hayatına ya da kendi bedeni ile ilgili karar verme hakkına saygısızlık etmek bana düşmez ama, yine de diyorum ki, keşke bayanlarımızın büyük bir çoğunluğu kendi ile barışmasını, asıl güzelliğin dış görünüşten değil, yürekten geldiğini anlamasını ve de kimyasalların tehlike düzeyini fark etmesi gerektiğini savunuyorum.

Son yıllarda gittikçe artan sayıda, saçını boyamayan bayanla karşılaştıkça ve beyaz saçlı kadınların istatistiksel olarak tavan yaptığını gördükçe, açıkçası itiraf etmekte zorlandığım bir mutluluğun dışa vurduğunu ve de yalnız olmadığım duygusunu yaşadığımı açıkça belirtmeliyim.

Mutlu yarınlara, “Beyaz Saçlı Kadınlar Kulübü’nün zaferine…

Bu yazıyı sitemiz için hazırlayan ve bizlerle deneyimini paylaşan sevgili arkadaşım Songül Altınsaçlı’ya teşekkürler.

Songül Altınsaçlı – İstanbul Üniversitesi Engelli Uygulama ve Araştırma Merkezi (İÜ ENUYGAR) Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü
e-mail: [email protected]

” Beyaz Saçlı Kadınların Dayanılmaz Gerçekleri” ile ilgili diğer konular:

Saç beyazlaması
Saç boyasının zararları

” Beyaz Saçlı Kadınların Dayanılmaz Gerçekleri” ile ilgili sorular ve cevapları için tıklayınız.

Share

Bir yanıt yazın