Cilt soyma işlemi (Skin resurfacing)

Cilt soyma işlemi (Skin resurfacing)

“ Skin resurfacing “ (Cilt soyma işlemi); kimyasal peeling, dermabrazyon, lazer uygulamaları gibi yöntemlerle cilt yüzeyinin yenilenmesidir.Genelde güneşin sebep olduğu erken dönemlerde oluşan kırışıklıkları, akne skarları, cilt lekeleri, prekanseröz aktinik keratozları tedavi etmek amacı ile uygulanır.

Lazer rile cilt soyma
Operasyondan birkaç gün önce, enfeksiyonlardan korunma amaçlı olarak, ağız yolu ile antiviral ilaç kullanılmaya başlanır. Uygulama lokal anestezi altında yapılır, hastaya gerekiyorsa sedatif verilebilir. Özellikle ağız ve göz etrafındaki kırışıklıkların tedavisinde tercih edilir. Lazer resurfacing sonrasında enfeksiyon gelişmemesi için, cildin nemli tutulması gerekmektedir. Bunun için medikal kremler kullanılabildiği gibi, müdahale edilen cilt bölgesini kapatıcı özel petler de tercih edilebilmektedir. Ödem, şişlik, ağrı gibi şikayetleri dindirmeye yönelik ağrı kesici ve steroidler verilebilir. İyileşme en fazla 2 hafta içinde tamamlanır.

Kimyasal peeling

Derinin değişik katmanlarına özel, kimyasal kostik maddelerle cildin soyulmasıdır. Lekelenmeler, kırışıklıklar ve diğer cilt yüzeyi bozukluklarında sık kullanılan bir yöntemdir. Kullanılan kimyasalların deriye nüfuz etme özelliklerine göre; yüzeyel, orta ve derin olmak üzere 3 tipi mevcuttur. Uygulamaya hazırlamak için, birkaç hafta öncesinden, cilt rejenerasyonunu hızlandırma ve akne oluşumunu önleme amaçlı, gündüz glikolik asit, akşam tretinoin içeren kremler kullanılır. Yine bir iki gün öncesinden ağızdan antiviral ilaç alımı, herpes simplex enfeksiyonlarının oluşmasını engeller. İşlem sonrası prosedürler ise, lazer resurfacing ile benzerdir.

Dermabrazyon

Cildin bu kez de mekanik yöntemlerle soyulması işlemidir. Özel elmas uçlu, ince bir tıraşlama yapan aletler kullanılabildiği gibi, bu uygulama hekimin tercihince, abrazif petlerle de yapılabilir. Diğerlerindeki gibi hazırlık safhaları gerekmez ve genelde hastaya lokal anestezi uygulanır. İşlem sonrasında, cilt özel yağlarla sıvanıp üzerine koruyucu pet kapatılır. 24 saat sonunda petler çıkartılır. Daha sonra derinin nemli tutulması ve atık maddelerinden arındırılması için sık sık ılık suyla yıkanıp, ardından özel yağlı kremlerin kullanılması önerilir. İyileşme 1-2 hafta sürse de, bazı vakalarda daha uzun süre ciltte kızarıklıklar ve hassasiyet görülür ( 1-3 ay boyunca ). Ancak son dönemlerde “ mikrodermabrazyon “ adı verilen bir diğer yöntem oldukça revaçtadır. Bu uygulama ile, alüminyum oksit adı verilen çok ince ve küçük yapıdaki kristal parçacıklar özel bir sistem ile cilt yüzeyine püskürtülür; cilt yüzeyinde güçlü bir sürtünme etkisi ile problemli tabaka soyulur ve daha sonra bu tanecikler, soyulan ölü deri ile birlikte vakum yöntemi kullanılarak cilt yüzeyinden atılır. Böylece cildin epidermis tabakası yüzeyel olarak, aşamalı bir şekilde soyulur. 30 dakikalık seanslar şeklinde, genellikle 1-4 haftada bir uygulama yapılmaktadır. İhtiyaca göre ortalama 5 seans uygulanılabilir. İşlem lokal anestezi gerektirmediği gibi, sonrasında hafif kızarıklık ve hassasiyet dışında problem çok nadirdir.

Tüm bunların, tamamen yeni bir cilt oluşturmayacağı göz önünde bulundurulup, hastanın gerçekçi olması gerekir. Yan etki olarak enfeksiyonlar dışında, özellikle esmer tenlerde hiperpigmentasyona, ehli olmayan ellerde ise lazer yanıklarına ve skarlara yol açabildiği bilinmektedir. Bu tip işlemlet sonrasında, en az 3 ay boyunca cildin çok hassas olduğu; güneşten koruyucu, nemlendirici vb. yöntemlerle; güneş, soğuk, olumsuz hijyenik koşullar gibi zararlı dış ve iç etkenlere mümkün olduğunca maruz bırakılmayarak, derinin azami şekilde korunması gerektiği unutulmamalıdır.

Cilt soyma işlemi (Skin resurfacing)” ile ilgili diğer konular: 

Kimyasal peeling
Lazerle cilt soyma

Share

Bir yanıt yazın